AMATŲ CENTRE – PINTI ŠIAUDINIAI SODAI

0
104
IMG 6541

Vasario 10, 12, 14 dienomis Amatų centre Antazavės dvare vyko edukaciniai užsiėmimai, kurių metu dalyviai susipažino su Lietuvos tautodailės paveldu, lietuvių paprotinės dekoratyvinės dailės rūšimi – šiaudinių sodų rišimu. Tai viena iš seniausių tradicinio meno šakų, svarbi baltų kultūros dalis, atskleidžianti tautos tradicijas, perduodamas iš kartos į kartą.

Užsiėmimų metu dalyviai susipažino su šiaudinių sodų keturšlaitės piramidės silueto, žvaigždės bei skritulio pynimo formomis. Amatininkė Alė Gegelevičienė aptarė labiausiai paplitusį sodų pavidalą, kurį sudaro oktaedras – dvigubos vieno keturkampio perimetro piramidės, kurių viršūnės simetriškai nukreiptos į viršų ir apačią, supažindino su puošybos elementais – tradiciniais gyvybės, vaisingumo, turtingumo simboliais. Bene svarbiausia tradicinių šiaudinių sodų puošybos detalė – paukštelis, pavasario šauklys, kviečiantis pabusti gamtą. Šiaudinis sodas prilygintas pasaulio medžiui – darnios visatos simboliui. Pasak amatininkės, vertikalioje ašyje jis atspindi dangaus–žemės–požemio, praeities–dabarties–ateities modelį, o horizontalėje – keturias pasaulio šalis.

Susirinkusieji į užsiėmimus sužinojo, kad senoji šiaudinių sodų tradicija yra neatsiejama nuo didžiųjų pavasario švenčių. Anksčiau sodai buvo kabinami ne tik virš kūdikio lopšio ar dovanojami jaunavedžiams, bet jais, kaip turtingo gyvenimo linkėjimas, būdavo puošiami namai, taip pat būdavo veriami ruošiantis gražiausioms metų šventėms – Velykoms bei Kūčioms – ir kabinami palubėje, taip sukuriant šventinę darnos, grožio ir tvarkos erdvę apie stalą. Anot amatininkės A. Gegelevičienės, šiuo metu sodas paprastai naudojamas kaip dekoratyvinis interjero elementas, kabinamas įvairiose namų vietose, siejamas su šeimos, kalendorinėmis šventėmis. Nemažai jaunavedžių užsako vestuvinius sodus arba išnuomotais puošia vestuvių puotos patalpą, kai kurie įsigyja sodą ir vestuvių jubiliejui arba krikštynoms.

Edukacinių užsiėmimų metu susirinkę suaugusieji pynė šiaudinius sodus, o vaikai išmoko pasigaminti atskiras detales, skirtas sodų puošybai.

Vilma Mickutė, Amatų centro Antazavės dvare vadovė

IMG 6452

IMG 6455

IMG 6467

IMG 6491

IMG 6520

IMG 6529

IMG 6532

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite