KOVO 11-OJI – IR MUZIEJUJE

0
29
KVN1514

Tarp Lietuvos nepriklausomybės 30-mečio sukakties minėjimo renginių Zarasuose keli prasmingi akcentai nuskambėjo ir Zarasų krašto muziejuje.

Kovo 11-osios popetę parodų salėje po direktoriaus pavaduotojos Daivos Juškienės perskaitytų poeto Bernardo Brazdžionio posmų apie Lietuvą ir pasveikinimo buvo sugiedota ,,Tautiška giesmė“, susirinkusiuosius šventės proga pasveikino Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.

Į renginį atvykęs Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotojas, vyresnysis mokslo darbuotojas, humanitarinių mokslų daktaras Saulius Grybkauskas skaitė paskaitą ,,Kovo 11-osios svarba istorinėje perspektyvoje”. Neabejotina, kad daugelį sudomino meninės dokumentikos filmas ,,Stovinčioji ant tilto” (režisierė Dali Rust) apie Kovo 11-osios Akto signatarę, 22 knygų autorę, rašytoją Vidmantę Jasukaitytę. Visi turėjo progą susipažinti su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus parengta paroda „Represuoti 1918–1940 m. Lietuvos Respublikos ministrų kabinetų nariai“, skirta sovietinės ir nacistinės okupacijos laikotarpiu represuotiems 1918–1940 m. Lietuvos Respublikos ministrų kabinetų nariams atminti. Nuo 1918 m. lapkričio 11 d. iki 1940 m. birželio 17 d. buvo suformuotas 21 ministrų kabinetas, kuriame skirtingu laikotarpiu atitinkamų ministerijų ministrais dirbo 100 politikų. Ministrai buvo išsilavinę žmonės: teisininkai, finansininkai, gydytojai, pedagogai, karininkai, dvasininkai, inžinieriai, žemės ūkio srities specialistai ir kt., mokėjo ne vieną užsienio kalbą, aktyviai reiškėsi periodinėje spaudoje kaip leidinių iniciatoriai ir redaktoriai, mokslinių straipsnių, darbų, metodinių instrukcijų ir vadovėlių autoriai ar vertėjai, aukštųjų mokyklų dėstytojai ar kursų lektoriai. Kiekvienas jų įnešė savo indėlį į Lietuvos valstybės raidos ir visuotinės gerovės kūrimo procesą. Jų stiprybė buvo tikėjimas savo tėvynės ateitimi ir garbinga jos vieta tarp išsivysčiusių vakarietiškų valstybių. Deja, visus pasiekimus sužlugdė sudėtinga politinė padėtis ir tarp didžiųjų Europos valstybių išaugusi konfrontacija, dėl kurios ir kilo Antrasis pasaulinis karas. Lietuva atsidūrė pačiame įvykių centre ir labai greitai neteko visko.

Gerų emocijų tą popietę suteikė Dianos Skvarčinskaitės ir Reginos Balčytienės duetu padainuotos nuostabios lietuviškos dainos.

Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

 Vasilijaus Kukonenkos nuotraukos.

 KVN1522

 KVN1541

 KVN1545

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite