„KUO MAŽIAU SAVĘS PALIKTI TAMSAI“ (JUST. MARCINKEVIČIUS)

0
22
RBF 0158

Šiomis ir daugeliu kitų rašytojo, akademiko, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinų kavalieriaus, lietuvių tautos moralinio autoriteto Justino Marcinkevičiaus mintimis, lyrika, atsiminimais dalijomės Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje kovo 10 dieną – Kalbos dienos renginyje, minėdami poeto 90-metį. Šiuo metu ypač svarbios Just. Marcinkevičiaus kūrybos ir gyvenimo nuostatos: meilė, gerumas, atlaidumas, juk visa poeto būtis buvo taikymas, vienijimas, supratingumas, bendrumo su žmonėmis, su gamta bei pasauliu jausmas.

Tądien poeto lyrikos gelmes poetine kompozicija palytėjo 1b klasės gimnazistai. Renginio metu prisiminėme Just. Marcinkevičiaus kūrybos – kalbėjimo su žmogumi ir apie žmogų – sampratą, gyvenimo kelią, sklaidėme „Dienoraščio be datų“ puslapius, aptarėme kūrinių idėjas, žanrų įvairovę. Žiūrėjome režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmo „Prie rugių ir prie ugnies“ filmo fragmentus. Kad per 200 poeto eilėraščių virto populiariomis dainomis, liudijo ir mūsų gimnazistai: mokytojo Gražvydo Gasparavičiaus parengti mokiniai prasmingą ir gilią Just. Marcinkevičiaus lyriką atskleidė muzikos garsais.

Just. Marcinkevičius nuolat ieškojo žodžių, kurie paguostų, nuramintų, išteisintų ir sutaikytų žmones. Pasak literatūros kritiko Valentino Sventicko, rašytojas „buvo geras žmogus, ir tas gerumas sklido kaip šviesa. Jis mokėjo ne tik įteigti, bet ir užtarti, paguosti, apkabinti žmogų ir gyvenimą tokį, koks jis yra.“

Gitana Kavaliauskaitė
Nuotraukos Rimanto Bikulčiaus

RBF 0251

RBF 0260

RBF 0281

RBF 0313

RBF 0351

RBF 5213

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite