KARANTINO METU IR 3 MĖNESIUS PO JO NEBUS REIKALAVIMO TURĖTI GALIOJANTĮ MOKINIO SVEIKATOS PAŽYMĖJIMĄ

0
11
sveikatos pazyma

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad karantino metu ir 3 mėnesiai po jo netaikomas reikalavimas vaikams, ugdomiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo programas, turėti galiojantį Mokinio sveikatos pažymėjimą. Tai sudarys sąlygas vaikams, kurių sveikatos pažymėjimo galiojimo laikas baigėsi, o profilaktiškai pasitikrinti sveikatos dar negali dėl ribotų gydytojų galimybių šią paslaugą suteikti, sėkmingai dalyvauti ugdymo procese.

Kaip rodo ilgametė patirtis, didelė dalis tėvų kartą per metus privalomą vaikų profilaktinę patikrą linkę atlikti prieš prasidedant naujiems mokslo metams ar net jų pradžioje – rugpjūtį ar rugsėjį, nors nėra nustatytas konkretus laikas, kada tai turi būti padaryta kiekvienų kalendorinių metų bėgyje. Tačiau yra tėvų, kurie tradiciškai tai susitvarkydavo baigiantis mokslo metams ar prasidėjus vasaros atostogoms – gegužę ar birželį, tad dabar jiems kyla klausimų, ką daryti, jei jau praėjo metai nuo paskutinės vaiko profilaktinės patikros.

Šis sveikatos apsaugos ministro, valstybės ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimas ir buvo priimtas, atsižvelgiant į tai, jog karantino metu kelis mėnesius visų profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimas buvo sustabdytas.

„Net ir atnaujinus vaikų profilaktinių sveikatos patikrinimo paslaugų teikimą, jų teikimo apimtys kurį laiką bus ribotos, todėl reikalingi papildomi trys mėnesiai situacijai stabilizuotis“, – sako ministras A. Veryga.

Ministro nuomone, bet kuriuo atveju tėvai turi visą laiką atsakingai stebėti vaikų sveikatą ir reaguoti, jei jų savijauta keltų jiems nerimą.

Pažymėtina, kad atitinkamai šiuo laikotarpiu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įpareigotas netaikyti mokinių profilaktinio sveikatos tikrinimo kontrolės.

Primenama, kad šiuo metu ikimokyklinį, priešmokyklinį ir bendrąjį ugdymą organizuojančių įstaigų vadovai yra įpareigoti užtikrinti, kad ugdymo procese dalyvautų vaikai, tik nustatyta tvarka profilaktiškai pasitikrinę sveikatą. Po sveikatos patikrinimo vaikams yra išduodamas 1 metus galiojantis Mokinio sveikatos pažymėjimas (iki 2020-04-30 – Vaiko sveikatos pažymėjimas).

Kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems mokiniams, dalyvaujantiems ikimokykliniame, priešmokykliniame ir bendrajame ugdyme, pažymų apie sveikatos būklę reikalauja ugdymo įstaigos.

Profilaktinė vaiko sveikatos patikra tiek pas šeimos gydytoją, tiek pas gydytoją odontologą yra nemokama, nes vaikai draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Mokinio sveikatos pažymėjimas galioja vienerius metus nuo jo išrašymo dienos.

Visi duomenys, susiję su mokinio sveikatos pažymėjimu, tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas ir gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę įveda į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Taip užtikrinamas sveikatos duomenų konfidencialumas, o ugdymo įstaigos gauna tikslias rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje bei nurodymus, kokių pirmosios pagalbos priemonių reikėtų imtis, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje (pavyzdžiui, dėl alergijos ar lėtinių ligų) ar kokios būtų specialiosios rekomendacijos vaikui, sergančiam lėtine ligą (pvz. cukriniu diabetu, bronchine astma ar kitomis).

Be to, elektroninių vaiko sveikatos pažymėjimų informacija siunčiama į Vaikų sveikatos stebėsenos informacinę sistemą, kuri padeda mokyklose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams apibendrintus duomenis panaudoti planuojant sveikatos stiprinimo veiklas konkrečioje mokykloje.

Visus operacijų vadovo sprendimus rasite čia.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite