DARYKIME IŠVADAS

0
23
podolskis

COVID- 19 pandemija ir paskelbtas karantinas, panašu jau eina į pabaigą, tad manau , reikia bandyti daryti išvadas, kas suvaldant šį virusą buvo daroma gerai ir kur reikia pasitempti.

Mano nuomone karantino paskelbimas buvo reikalingas, bet štai jį paskelbus buvo daug chaoso ir betikslių pareiškimų. Kaip vieną iš pagrindinių ir labiausiai matomų bei mano supratimu labiausiai veiksmingų priemonių prieš virusą aš įvardinčiau apsauginių kaukių nėšiojimą,rankų bei viešųjų ir prekybos bei paslaugų vietų dezinfekciją. Pradėčiau nuo dezinfekcijos. Labai gerai, kad buvo dezinfekuojamos viešos vietos ir kai kurių daugiabučių laiptinės, bet deje mes suprantame, kad ne totaliai visas, o tik pasirinktinis, ir kas ne mažiau svarbu, tai pasirinktos taip sakant ” iš lūbų” vietos kur dezinfekuojama ir kai dezinfekuoja asmenis, kurie pirmą sykį tai daro, bei neturi tam būtinų žinių, naudos atneša ne itin daug. Gaila, kad tos vietos, kur labiausiai lankosi žmonės, priekybos centrai, paštas ir kitos paslaugų vietos, bei jų aplinka aplamai būvo pamiršta. Prekybos centrų darbuotojai dėjo daug pastangų , kad saugumas būtų užtikrintas, deje bet atsakingos institucijos ir rajono vadovybė, užsakinėjusi viešųjų erdvių dezinfekciją visiškai nebendradarbiavo su privačių verslu ir dažniausiai lankomos teritorijos, t.y. gatvės ir kitos vietos šalia prekybos centrų, dežinfekcijos taip ir nesulaukė. Būtent čia galima buvo bendradarbiauti viešajam ir privačiam sektoriui , kad būtų užtikrinta dezinfekcija pavojingiausiose vietose. O verslas tikrai prisidėtų lėšomis, nepaisant to, kad žemė aplinkui priklauso ne jiems. Ne mažiau svarbu ir tai, kad dezinfekuojama būtų neparodomai vieną kartą į mėnesį, o taip kaip rekomenduotų specialistai.

Antras svarbus veiksnys, suvaldant nelemtą virusą yra apsaugos kaukių dėvėjimas. Manau, visi atsimename kaip tai būvo liepta. Pradžioje rekomenduojama, o vėliau privaloma. Bet gi bėda ta, kad įvedus privalomą apsaugos kaukių nešiojimą jų įsigyti būvo įtin sunku. Tad ir prasidėjo žmonių paieškos kaip ir iš kur gauti apsauginę kaukę, kad galėtum išeiti į gatvę, o išėjęs negautum milžiniškos baudos. Vieni jas siuvosi, kiti bandė nusipirkti, nepaisant to, kad apsauginių kaukių kaina, paliginus su tuo kai viruso nebūvo, padidėjo apie 10 kartų. Kaip pavyzdį galių pasakyti, kad paprasta medicininė kaukė iki tol kainavo apie 10 centų, o piko metu jos kaina pasiekė ir 1,5 euro. Beje panašiai buvo ir su dezinfekciniu skysčiu.

Tad reziumuodamas savo straipsnį, noriu išreikšti savo pasiūlymus, kad neduok Dieve, dar sykį pasikartojus tokiam atvejui, būtume pasiruošę kur kas geriau nei dabar, kai šis virusas visiems netikėtai tapo pagrindinę ir neatsiejama gyvenimo dalimi. Mano pasiūlymas būtu toks, kad savivaldybės ir Vyriausybė kauptu ne butaforines atsargas nenumatytiems atvejams, o tai kas reikalinga pagal šių dienų aktualijas. Manau, kad mažai kas žino, kad kiekvienoje savivaldybėje dirba asmuo atsakingas už civilinę saugą, o valstybės mastu ir kaupiami įvairus rezervai ir atsargos ekstremaliems atvejams. Mes dabar pamatėme, kad nemaža dalis darbų atliekama tik dėl ataskaitos, bet ne dėl gyventojų saugumo. Juk galima saugos rezerve turėti po respiratorių ar po kelias dešimtis apsaugos kaukių kiekvienam gyventojui, bei kelis šimtus litrų dezinfekcinio skysčio ir kitų būtinų priemonių. Tai kainuos dešimtis kartų mažiau, nei mūsų savivaldybė ar visa valstybė išleido tada, kai tokiems atvejams nebuvo pasiruošta. Pinigai civilinei saugai buvo išleidžiami tik”popieriniams” nurodymams vykdyti.

Noriu tikėti, kad iš klaidų tiek Vyriausybė, tiek savivaldybė padarys išvadas ir neduok Dieve ateis tokia, ar panaši bėda tai valdžia ne tik baudomis grasins, bet tiesiogiai pasirūpins, kad apsaugos priemones turėtume visi, bent jau pradžiai iš ekstremaių situacijų fondo. Dabar panašu, kad valdiški fondai gyvena sau, o gyventojai sau. Ir visi gyvena pagal vieną visiems žinoma posakį, „skestančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas”.

Džiaugiuosi,kad Zarasuose nebuvo užfiksuotas nei vienas ligos atvejis,bet turime pripažinti,jog tai labiau atsitiktinumas, o ne kažkieno didelis nuopelnas. Visiems linkiu sveikatos, valdžios vyrams ekstemalių situacijų lėšas naudoti taip, kad nuo to nauda būtų žmonėms, o ne tik popieriui ir visiems kartu iš šios pandemijos padaryti tokias išvadas, kad neduok Dieve užklupus kažkam panašiam, nereikėtų visų gasdinti baudomis, o įveiktume visus virusus iš anksto tam pasiruošę.

Rimvydas Podolskis

Zarasų miesto bendruomenės pirmininkas

Užs. Nr. 2020-05-25-01

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite