SVARBI ŽINIA TĖVAMS: SIŪLOMA BAIGTI MOKĖTI IŠMOKAS, JEIGU NĖRA DRAUDŽIAMA VEIKTI UGDYMO ĮSTAIGOMS

0
10
1651 0196b51f93ebcd2eeb5fef91f885f4a9

Karantino metu užsivėrus ugdymo įstaigoms dirbantys tėvai ar globėjai įgijo galimybę prižiūrėti savimi negalinčius pasirūpinti vaikus namie ir gauti ligos išmoką iš „Sodros“. Švelnėjant karantinui ir ugdymo įstaigoms atsiveriant galimybė prižiūrėti mažus vaikus namie vis tiek išliko iki karantino pabaigos, išskyrus pradinukų ar mokyklas lankančių vaikų su negalia tėvams ar globėjams – išmokos nebemokamos pasibaigus ugdymo procesui.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė įstatymo pataisą, kad dar tęsiantis ekstremaliai situacijai ir karantinui būtų aiškiai nustatoma ligos išmokų mokėjimo pabaiga – išmokos už nesergančių vaikų priežiūrą nebebūtų mokamos, kai nebelieka apribojimų veikti ugdymo įstaigoms. Pasiūlymui trečiadienį pritarta Vyriausybės posėdyje.

Šiuo metu ekstremali situacija ir karantinas dar tęsiasi, bet apribojimų veikti darželiams ar mokykloms nebėra. Tokia nuostata galėtų įsigalioti iškart, kai tik tam pritars Seimas ir pasirašys prezidentas.

Palengvinimas tėvams, kurių vaikai lanko „neregistruotus darželius“

Nepaisant siūlymo nustatyti aiškią išmokų mokėjimo pabaigos datą, palengvinimų sulauks tėvai ar globėjai, kurie negavo ligos išmokos nedarbingumo metu per karantiną, nes iki karantino pradžios vaiką vedė į vadinamuosius „neregistruotus darželius“.

Tokie darželiai nėra registruoti kaip švietimo teikėjai Švietimo ir mokslo institucijų registre, paslaugos juose teikiamos dirbant pagal individualią veiklą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad galimybę gauti nedarbingumą ir ligos išmoką per karantiną įgytų ir „neregistruotus darželius“ lankiusių ar su auklėmis laiką leidusių vaikų tėvai ar globėjai. Ligos išmokos būtų mokamos už visus vaikus iki pirmos klasės, nepriklausomai nuo to, kas ir kur prižiūrėjo vaiką iki karantino.

Tėvams ar globėjams, kurių vaikai lankė panašaus tipo „neregistruotus“ darželius ir kurie turėjo neapmokėtą nedarbingumą vaiko priežiūrai, ligos išmokos bus paskirtos atgaline tvarka nuo karantino pradžios už visą nedarbingumo laikotarpį.

Taip pat išmoka toliau liktų už pradinių klasių mokinius ir vaikus su negalia iki 21 metų, kurie mokosi pagal bendrojo arba specialiojo ugdymo programą.

Dirbantys seneliai galėtų prižiūrėti vaikus be apribojimų

Siūloma naikinti apribojimus darželinuko, priešmokyklinuko, pradinuko ar vaiko su negalia iki 21 metų seneliams, kai jie pageidauja prižiūrėti vaikaičius per karantiną. Jei pakeitimai būtų priimti, ligos išmokos bus paskirtos atgaline tvarka nuo karantino pradžios už visą nedarbingumo laikotarpį.

Šiuo metu jie tai daryti gali tik tuomet, jeigu tėvai negali dirbti nuotoliniu būdu ir jiems darbe nėra paskelbta prastova. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu vaiko tėvai išsiskyrę, bet tėtis nenori prižiūrėti vaiko, nors dirba nuotoliniu būdu, močiutė vis tiek negali gauti nedarbingumo ir ligos išmokos, kadangi teoriškai vaiką turėtų prižiūrėti tėtis.

Ligos išmoka už nesergančio vaiko priežiūrą karantino metu siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Ją gali gauti ligos socialiniu draudimu apdrausti vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai, seneliai.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite