GINTARO DULKĖS

0
29
gintaro dulkės

Turbūt bet kuris lietuvis išgirdęs žodį ,,gintaras“ nė nedvejodamas galėtų jį apibūdinti. Vaikščiodami Baltijos jūros pakrante esame radę mažesnį ar didesnį gintaro gabaliuką, turime unikalų Gintaro muziejų Palangoje, papuošalų dėžutėse – gintaro karolius ar segę, auskarus ar apyrankę, kartais perduodamą iš kartos į kartą. Gintaro kaip meilės simbolio prasmę ištobulino dar XIX a.pabaigos- XX amžiaus pradžios poetas romantikas Maironis, sukūręs eiliuotą baladę ,,Jūratė ir Kastytis“. Jūros dukros ir žvejo meilė pasmerkta, užsirūstinęs Perkūnas sudaužo gintaro rūmus jūros dugne, o jų šukės iki šiol po audros randamos pakrantėje…

Gintaras vadinamas Šiaurės auksu arba Saulės akmeniu ir žinomas nuo seniausių laikų ir šiandien neprarado savo reikšmės, atvirkščiai – jis naudojamas daug plačiau – mokslo, juvelyrikos, medicinos, dizaino ir pramonės srityse. Apdirbant gintarą – jį šlifuojant atsiranda vadinamųjų gintaro dulkių, kurių panaudojimas irgi smarkiai išaugęs. Gintaro dulkės naudojamos ir kosmetikos, ir kvapiųjų žvakių gamyboje, nes išlaiko gydomąsias ir kvapiąsias savybes. Bet svarbiausia gintaro dulkių paskirtis – simboliniai ritualai įvairių švenčių, jubiliejų ar vestuvių ceremonijose, taip pat teatro pasirodymuose, šokio spektakliuose, kuriuose reikalingas ugnies efektas.

Kaip jau minėta, gintaras lietuvių sąmonėje asocijuojasi su meilės jėga, o dėl savo savybių yra tinkamas naudoti sukuriant šventinę nuotaiką. Gintaro dulkės skleidžia malonų aromatą, yra degios, todėl efektingai atrodo tamsiu paros metu, metamos į liepsnojantį aukurą ar laužą. Paprastai vestuvių ritualas su gintaro dulkėmis vyksta pagal kliento pageidavimus – laikantis pagoniškųjų tradicijų, kai buvo garbinama ugnies deivė Gabija, arba tiesiog išsakant palinkėjimus jauniesiems.

Pagonybėje buvo garbinama ugnies deivė Gabija, kuri globojo ne tik namų židinio ugnį, bet ir visą ūkį, gyvulius, moterų darbus. Deivės vardas kildinamas nuo žodžių „gaubti“, „dengti“, maldose ir atnašaujant aukas prašoma nekibirkščiuoti ir nekelti pavojaus, o saugoti namus. Vestuvių ceremonijoje užkuriamas aukuras, kai malkos sudega ir lieka tik žarijos, sukviečiami jaunieji ir puotos svečiai. Vedantysis supažindina su saugaus elgesio prie aukuro ugnies taisyklėmis ir pradeda ceremoniją. Iš pradžių pristato ugnies Gabijos ir gintaro dulkių reikšmes, po to skiria sveikinimą jauniesiems, linkėdamas rūpintis šeimos židiniu, apgaubti vienas kitą meile ir dėmesiu, kartu įveikti visas kliūtis. Sakydamas linkėjimą meta saują gintaro dulkių į žaižaruojantį aukurą, ugnies pliūpsnis, suspindęs tamsoje ar prietemoje, sukuria mistinę aurą, tarsi parodo, kad linkėjimas dievų išgirstas ir priimtas. Dar Vydūnas rašė, kad ugnis ,,verčia išmanymą kreipti į dvasinę pusę, iš ugnies kulto kilo sveika ir skaisti dora“. Ugnis – tai šviesa ir gyvybė, gintaras – amžina meilė, pakelianti bet kokius išbandymus. Aukuro ugnis, pamaloninta gintaro dulkėmis, yra geriausia maldos tarpininkė – per ugnį maldos ar palinkėjimų žodžiai nueina į aukštybes ir pasiekia dievus ir protėvius, kurie laimina santuoką. Nuo degančių gintaro dulkių pasklinda malonus aromatas, sukuriantis paslaptingą ir romantišką nuotaiką. Po to visi vestuvių puotos dalyviai iš specialiai paruošto indo – molinio dubenio, dekoruotos dėžutės ar pinto krepšio – ima žiupsnį gintaro dulkių ir taip pat, sakydami palinkėjimus, sviedžia jas į ugnį. Žinoma, šiam ritualui reikia specialaus pasirengimo – parinkti tinkamą vietą lauke, šiek tiek nuošaliau nuo degių medžiagų. Reikia laiko, kad malkos perdegtų ir liktų tik žarijos, nenaudojamas joks degimą skatinantis skystis – viskas narūralu, tik tuomet nuo sudegusių malkų ir gintaro dulkių pasklinda malonus aromatas ir šiluma.

Kitų švenčių proga ugnies ir gintaro dulkių ceremonija vyksta taip pat, tik skiriasi palinkėjimų pobūdis, nekalbama nei apie židinio kurstymo svarbą, nei šeiminę meilę. Atsižvelgiant į progą, jubiliato amžių ar šventės paskirtį, kuriamas ir ritualo pristatymas bei sveikinimas. Kaip vienas iš akcentų – gintaro dulkių indas, pritaikomas pagal šventės pobūdį. Ugnies ir gintaro dulkių šokis vakaro prietemoje ar nakties tamsoje palieka neišdildomą įspūdį, nes įtraukiami visi šventės dalyviai, o šventės kaltininkas pamaloninamas nuoširdžiais ar smagiais palinkėjimais, gintaro dulkių aromato ir ugnies kibirkščių palydimas į dangų.

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite