23 KM NAKTINIS PĖSČIŲJŲ ŽYGIS: „VASAROS SAULĖGRĮŽA – ATRIEDA, ATIDUNDA…“

0
17
Baneris

Vasaros saulėgrįža – tai ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties metas, opozicinė šventė žiemos saulėgrįžai, Lietuvoje švenčiamai kaip Kūčios bei Kalėdos. Pagrindinis šventės tikslas – užtikrinti augalų augimą bei klestėjimą, apsaugoti derlių nuo stichinių nelaimių, dvasių, raganų. Nors dabar Rasos arba Joninės švenčiamos naktį iš birželio 23 d. į 24-tąją, tradiciškai ilgiausios dienos šventės būdavo pradedamos švęsti sparčiai imus ilgėti dienoms – maždaug gegužės mėnesio pabaigoje. S. Daukantas rašo, kad Rasos šventė buvo švenčiama keturiolika dienų. Kai kur išliko paprotys švęsti nuo birželio 24 d. iki birželio 29 d.

Taigi, reikia švęsti!
Sutikime vasaros saulėgrįžą kartu dalyvaudami 2020 06 23 (nuo 21:00 val.) Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos, Ignalinos rajono visuomenės sveikatos biuro Zarasuose organizuojamame naktiniame 23 km pėsčiųjų žygyje: „Vasaros saulėgrįža– atrieda, atidunda…“.

Manoma, kad vasaros saulėgrįža švenčiama nuo labai senų laikų: pasak Pranės Dundulienės, šios šventės susiformavo ankstyvosios gimininės santvarkos laikais. Rašytiniuose šaltiniuose apie jas pirmąkart užsimenama 1372 m. Senieji lietuvių papročiai pasirodė esą gajūs ir išsilaikė iki XIX a.

Autentiškas baltiškas saulėgrįžos šventės pavadinimas nėra žinomas. Rasos šventės, Kupolės ir kiti pavadinimai yra jau krikščioniškų laikų paveldas. Pirmasis šią šventę Rasa pavadino Teodoras Narbutas 1835 metais. Jonas Basanavičius pastarąjį pavadinimą bandė susieti su romėnų dies rosarum (rožių dienomis). Pilypo Ruigio ir Gotlibo Milkaus XVIII – XIX a. pradžios žodynuose vasaros saulėgrąža vadinama Saulėmis. Kupolių pavadinimas siejamas su vienu iš seniausių apeiginių šventės elementų, taip pat su augmenijos klestėjimu, vešėjimu. Krešės – prūsiškas pavadinimas, susijęs su augmenijos vešėjimu. 2003 m. vasaros saulėgrįžos šventė Lietuvoje paskelbta nedarbo diena. Taigi, 23 km naktinis žygis bus puiki proga švęsti ir ilsėtis.

PAŽADAME, jog žygio metu laikas tikrai neprailgs. GARANTUOJAME, jog žygio metu galėsite… Paliesti! Pajusti! Užuosti! Galbūt… paragauti! Neskubėkite ir žygyje išgirsite milijonus lietuviško miško garsų, o atokvėpio akimirkos metu patirsite, kas dar nepatirta – šviesotamsos magiją. Neabejojame, jog naktinio žygio metu, Jūs atrasite save ir kitus, tapsite magiškų gamtos procesų dalimi!

TAIGI…
Susitinkame 20:45 val. Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelėje (Bažnyčios g. 28, Salakas) ir iš jos nuo 21:00 val. keliausime į Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios požemius. Norintiems bus galimybė įlipti ir į Salako bažnyčios bokštą. Iš jo apžvelgti naktinę Salako miestelio panoramą. Iš bažnyčios keliausime Dumblynės kraštovaizdžio draustiniu ir Dumblynės miške lankysime Salako mstl. senąsias žydų kapines ir netoliese esančią Salako pušį, galiausiai Dumblynės miško parką.

Iš Dumblynės miško kelias mus ves į Marceliškes. Čia susipažinsime su įstabia Luodžio ežero panorama. Kiek pasigrožėję „nersime“ į Šventosios hidrografinį draustinį ir pažinsime legendomis apipintą Šventosios upę. Na ir, galiausiai, dar šiek pakeliavę pasieksime švariausią Lietuvos ežerą – „Lietuviškąjį Baikalą“ – Šventą, kur mūsų lauks naktipiečiai, naktinės maudynės, paparčio žiedo paieškos, būrimai, Jonų ir Janinų apdovanojimai.

Pasistiprinę ir papramogavę leisimės į kelią toliau Tumiškės mišku, o vėliau Giteniškės mišku. Čia pažinsime didesniųjų kaimų kultūros paveldo objektus: Drobiškių kaimo senąsias kapines (bus proga apdovanoti vasaros šviesa senolius) ir „Pavasarininkų kryžių“.

Tam, kad žygis būtų malonesnis, rekomenduojame avėti avalinę ir dėvėti drabužius tinkamus oro sąlygoms. Tėveliai, kurie nori kartu su mažaisiais leistis į naktinį žygį, turėtų atsižvelgti į tai, jog vaikams iki 10 m. šis maršrutas yra per sudėtingas.

Maistas ir gėrimai naktipiečiams pagal poreikius. Tačiau, jei ketinate pasistiprinti „iš peties“, prašome nenaudoti vienkartinių indų.

Žygio dalyvio bilieto kaina: 3 €.

Žygis truks iki 6 val. (renkamės 20:45 val.; žygio pradžia – 21:00 val., pabaiga apie 03:00 val.)

Dalyvių registracija BŪTINA!
Registruotis galite iki 2020 06 22 17:00 val.: kristina.ivanovaite@sartaigrazute.am.lt, arba tel.: +370 678 65085.

Plakatas

Žygio maršrutas

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite