ALVYDAS STAUSKAS: „NORISI GYVENTI DVASINĖJE ERDVĖJE“

0
30
V. Visockienės nuotr. 8

„Paroda po parodos…“ – taip Zarasų krašto muziejaus kultūrinių renginių koordinatorius Vasilijus Trusovas apibūdino dailininko, fotomenininko, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktoriaus Alvydo Stausko aktyvią šių metų kūrybinę veiklą, liepos 3 dieną atidarydamas jo akvarelių ir pastelių parodą ,,Nostalgija peizažui“, kurioje eksponuojami pastarųjų penkerių metų darbai.

Pirmoji po karantino Zarasų krašto muziejuje surengta paroda sulaukė mažiau žiūrovų, tačiau tai tik paskatino betarpiškesnį, šiltesnį bendravimą, jautrų parodos autoriaus atsivėrimą prieš žiūrovus. A. Stauskas džiaugėsi, kad Zarasai visuomet maloniai priima jo kūrybos parodas, o ir jis pats čia jaučiasi kaip namie. V. Trusovas prisiminė, kad prieš 30 metų jis, būdamas Zarasų rajono Švietimo skyriaus inspektorius, atidarė pačią pirmąją A. Stausko kūrinių parodą. Tuomet Alvydas, dar moksleivis, pats atvažiavęs pasisiūlė padaryti parodą, o jo mokytojai – Raimondas Gapšys, Romualdas Pučekas, Dusetų vidurinėje mokykloje sustiprintai dėstę dailę, pasirūpino ir parodos ekspozicija, ir kaip pilną autobusą vaikų atvežti į Zarasus, kad šie galėtų pamatyti bendraamžio parodą. A. Stauskas kalbėjo, kad tais laikais jaunimas labiau domėjosi menais, patys aktyviai užsiimdavo kūryba. Gal kad nebuvo išmaniųjų technologijų, atimančių laisvalaikį iš šių dienų vaikų: „Aš pats net televizoriaus neturėjau, tad visa galva buvau paniręs į kūrybą. Į Jaskoniškes atostogauti ir kurti atvažiuojantis garsus dailininkas akvarelistas, ilgametis Kauno M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Petras Stauskas buvo pagrindinis mano įkvėpėjas, vedlys į meno pasaulį.“ Būdamas dvidešimties metų, A. Stauskas pats sau pasižadėjo ataskaitines parodas rengti kas penkerius metus ir pažado laikosi iki šiol: „Ketverius metus gyvenu ramiai, o penktais pradedu aktyviai tapyti, lieti akvareles.“

Šiemet kovo 15 dienai Dusetų dailės galerijoje suplanuota personalinė jubiliejinė paroda dėl paskelbto karantino neįvyko ir buvo nukelta rudeniui. Karantinas suteikė galimybę daugiau laiko skirti kūrybai. Dailininkas pradėjo taisyti, jo manymu, nelabai pavykusias akvareles, tam naudodamas aliejines, kreidines pasteles. „Gal geriau palikti kaip yra, nes taisydamas būna ir nutaisau…“ – juokėsi A. Stauskas ir pripažino, kad geriausi darbai gimsta būnant akistatoje su gamta – dirbant betarpiškai, greitai, laisvai. Tam dėkingiausias metas būna plenerai. Tada nuo saulės patekėjimo iki jos laidos tapytojas gali išstovėti prie molberto, nejausdamas jokio nuovargio. Didelio formato etiudininkas jį lydi visuose pleneruose tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse – Latvijoje, Lenkijoje.

A. Stauskas tą popietę daug ir atvirai kalbėjo apie savo gyvenimo prioritetus: „Galvojau, užsidirbsiu 35 metus stažo ir išeisiu iš darbo, gyvensiu vien iš kūrybos. Bet reprodukcijų, greitos fotografijos eroje išgyventi vien iš meno labai sudėtinga. Administracinis vadovo darbas atima didžiąją laiko dalį, kas lieka, skiriu kūrybai, o asmeniniam gyvenimui, buičiai jo praktiškai nebelieka. Vieniems geriau gražiai sutvarkyti namai, tvarkingai nupjauta veja, o aš renkuosi kūrybinį gyvenimą, kuris yra sudėtingas, bet labai patrauklus. Pasinėręs į jį pamirštu problemas, nuoskaudas, atsiranda tikslas gyventi. Ne dėl to, kad kažką reikšmingo nuveikti ir kad tave atsimintų po mirties – norisi gyventi dvasinėje erdvėje.“

Parodoje dailininkas rodo keletą akvarelių, vieną pastelės darbą, likę kūriniai atlikti autorine technika – akvarele ir pastele. A. Stauskas tapyboje lieka ištikimas savo tematikai – peizažui, kuriame nėra žmogaus, tačiau viename kitame paveiksle regime senąją architektūrą. Dailininkas prisipažįsta, kad norėtų atitolti nuo realizmo, keisti ir stilių, ir temas, tačiau kol kas abstraktūs dalykai karaliauja tik jo „Vandens metamorfozių“ fotografijos cikle, kuris šiuo metu eksponuojamas Zarasų viešosios bibliotekos galerijoje.

Parodos autorių sveikino Zarasų rajono mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, susirinkusiems žiūrovams priminęs, kad Dusetų dailės galerijai liepos 6 d. sukanka 25 metai, ta proga joje du mėnesius veiks Dusetų menininkų kūrybos paroda.

A. Stauską sveikino ir Seimo narys Algimantas Dumbrava, literatė Ona Kačkienė, neseniai susikūrusio Zarasų fotoklubo „Ežerų žemė“ nariai (du iš jų – Rimantas Bikulčius ir Algimantas Navickas yra ir Dusetų dailės galerijos fotomenininkai) linkėjo kolegai menininkui kūrybinio džiaugsmo, sveikatos, sėkmės visuose jo sumanymuose, darbuose.
Abi parodos – ,,Nostalgija peizažui“ ir „Vandens metamorfozės“ – žiūrovams atviros iki rugpjūčio vidurio.

Vilija Visockienė, nuotr. autorės

V. Visockienės nuotr. 1

V. Visockienės nuotr. 2

V. Visockienės nuotr. 3

V. Visockienės nuotr. 4

V. Visockienės nuotr. 5

V. Visockienės nuotr. 6

V. Visockienės nuotr. 7

V. Visockienės nuotr. 9

V. Visockienės nuotr. 10

V. Visockienės nuotr. 11

V. Visockienės nuotr. 12

V. Visockienės nuotr. 13

V. Visockienės nuotr. 14V. Visockienės nuotr. 15

V. Visockienės nuotr. 16

V. Visockienės nuotr. 17

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite