NENORIU GIRTIS, BET AŠ IŠ DUSETŲ!

0
61
1

Prieš šimtą metų pasaulį išvydo mylimas mūsų poetas, kraštietis, pirmuosius gyvenimo metus praleidęs Padustėlyje, Paulius Širvys. Būtent jam buvo skirta šešioliktoji tradicinė Dusetų kraštiečių šventė, įvykusi Dusetose liepos 4-5 dienomis. Kuklesnė, nei pernai, kai Dusetose visi renginiai vyko po kultūros sostinės vėliava, ir apribota karantininių suvaržymų, tačiau ne mažiau smagi, linksma, o kai kuriais atžvilgiais net ir judresnė, gyvesnė.

Sporto varžybos šį kartą vyko ne sekmadienį, o visą šeštadienį. Jau nuo ryto K. Būgos gimnazijoje aidėjo sirgalių šūksniai, palaikantys savo komandas – čia vyko krepšinio, futbolo ir tinklinio varžybos.

Sartų pakrantėje uždeganti muzika kvietė visus, norinčius sveikai pradėti dieną, įsijungti į intensyvaus sporto užsiėmimus su rokiškiete trenere Ingrida Mulviniene. Projektą „Sportas – tai mūsų sveikatos garantas“ parašė Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka, jį rėmė Zarasų savivaldybė. Puikus saulėtas ir grynas oras, šventiška nuotaika, gražusis Sartų ežeras suviliojo įvairaus amžiaus merginas ir moteris. Trenerei Ingridai, kuri tokius nemokamus užsiėmimus Dusetose veda jau ne pirmą kartą, Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalkos vardu jos pirmininkė Aldona Žiliukienė įteikė padėkos raštą.

Nuo pat ryto prie Eriko Čypo Amatų namų šurmuliavo tradicinė tautodailininkų, amatininkų mugė. Neliko jai abejingo nė vieno praeivio, kiekvienas stabtelėjęs galėjo išsirinkti sau ar dovanai kažką mielo, jaukaus – velto ar drožto, pinto ar išraityto iš metalo, degto krosnyje ar juvelyriškai pagaminto vikrių pirštų. O kur dar Jūžintų gaspadinių senovinė naminė raugo duona, putojanti gira, Dusetų kepyklėlės gardėsiai ir kiti skanumynai!

Nepriklausomybės aikštėje vyko renginys „Skonio diena“, organizuotas Zarasų turizmo paslaugų teikėjų asociacijos (pagal Lietuvos LEADER programą). Renginyje buvo galima gurmaniškai pasmaguriauti – Žemės ūkio kooperatyvas „Dusetų krašto gaspadoriai“ kvietė vaišintis šviežiais jautienos patiekalais.

Dusetų Pauliaus Širvio parke vyko projekto „Prisijungusi Lietuva“ pristatymo renginys (partneris – Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka). Skaitmeninio raštingumo projekto šūkis – „Mokytis – lengva, klausti – ne gėda“. Atvykusios lektorės Simona ir Deimantė kvietė atsakyti į klausimus ir laimėti prizus su „Prisijungusios Lietuvos“ simbolika, registruotis į mokymus, kurie vyksta Lietuvos bibliotekose. Vyresni žmonės juose išmoksta naudotis išmaniaisiais telefonais, kompiuteriais, sužino, kaip susikurti el. pašto paskyras, išmoksta naudotis el. bankininkyste ar apsipirkti internetinėje parduotuvėje, rasti įvairią informaciją internete.

P. Širvio parke visą dieną netilo vaikų juokas – mažiesiems šventės dalyviams nemokamų pramogų paketą dovanojo Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka. UAB „Noriu pramogauti“ į Dusetas atvežė įvairių lauko žaidimų, pastatė didžiulius pripučiamus kliūčių ruožus, kuriuose vaikai šėlo iki pat vakaro. Tėveliai labai džiaugėsi tokiu organizatorių sumanymu ir puikia dovana. Kol vaikai siautė atrakcionuose, suaugę liejo emocijas, stebėdami tarptautinį virvės traukimo turnyrą, vykusį parke, ir Lietuvos žmonų nešimo čempionatą, kurio dalyviai rungėsi Sartų pakrantėje.

Kultūrinėje šventės dalyje pats reikšmingiausias įvykis buvo Dusetų krašto menininkų jubiliejinės kūrybos parodos „Galerijai 25“ atidarymas Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje. Šiemet parodoje dalyvauja 33 menininkai, įvairiais saitais susiję su mūsų kraštu.

Oficiali Dusetų kraštiečių šventės dalis prasidėjo iškilmingu vėliavos pakėlimu. Ši garbė buvo suteikta Zarasų merui Nikolajui Gusevui ir Dusetų seniūnui Sauliui Kėbliui. Jie ir Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, LR Seimo nario Algimanto Dumbravos padėjėja Regina Račkauskienė, LR Seimo narė Gintarė Skaistė, Zarasų rajono mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, Dusetų Švč. Trejybės bažnyčios parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas, Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka pirmininkė Aldona Žiliukienė įteikė Dusetų seniūnijos apdovanojimus nusipelniusiems krašto žmonėms.

Dusetų krašto Garbės piliečio vardas ir medalis „Už nuopelnus Dusetų kraštui“ skirtas Marijonai Danutei Varenbergienei.

Apdovanojimai už svarų indėlį Dusetų kraštui įteikti Benjaminui Sakalauskui, Ievai Špūrienei, Vilhelminai Dubnikovai, Aidai Stankevičienei, Astai Petkūnienei. Šie žmonės savo kasdieniu, kartais net nepastebimu, bet labai reikalingu darbu prisideda prie mūsų krašto gerbūvio kūrimo.

Viso renginio metu žiūrovų džiaugsmui lijo saldainių lietus, jo „kaltininkai“ – parasparnininkai, surengę įspūdingą pasirodymą virš miesto parko.

Akį traukė marškinėliai su užrašu „Nenoriu girtis, bet aš iš Dusetų“, kuriais buvo pasipuošę renginio organizatoriai, sporto užsiėmimų dalyviai. Šiuos išskirtinius marškinėlius jiems dovanojo Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka pirmininkė Aldona Žiliukienė.

Vakarinėje koncertinėje šventės dalyje klausėmės jauno, perspektyvaus vilniečio saksofonisto Vytauto Petrausko, grojančio „Trimito“ valstybiniame orkestre, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos meno kolektyvų – moterų ansamblio „Svaja“, grupės „Trio LA’gamino“ (vad. M. Simokaitytė), tradicinės kapelos „Sadūnai“ (vad. R. Lisinskas). Vakarą užbaigė pašėlusios ir nesenstančios grupės „Poliarizuoti stiklai“ pasirodymas bei įspūdingi UAB „Vasaknos“ dovanoti fejerverkai.

Koncerto pabaigoje Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka pirmininkė Aldona Žiliukienė įteikė padėkas renginio vedėjui A. Laurinkevičiui, koncertavusiems kolektyvams, apsaugos darbuotojams.

Renginį nuotaikingai ir šmaikščiai vedė Antanas Laurinkevičius. Šventės idėjų „generatorius“ bendruomenės pirmininkė Aldona Žiliukienė, pagrindinė talkininkė – kultūros projektų vadovė Ieva Špūrienė, už sportinę dalį buvo atsakingi Eugenijus Deksnys, Vidas Čekas, Rimas Vaitukaitis, Olivijus Čypas, Margarita Simokaitytė, Regina Jakutienė. Šventės veiklų koordinatorė kultūrinių renginių organizatorė Margarita Simokaitytė, renginį įgarsino Ramūnas Lisinskas, Saulius Kuzma. Savo laiku ir darbu prisidėjo nemaža dalis mūsų bendruomenės narių ir tik visų jų apvienytų pajėgų dėka buvo surengta šauni šventė. Kartelę kiekvienais metais norisi kelti vis aukščiau, idėjų ir noro nestinga, gaila, dažnai puikios idėjos nugęsta dėl pinigų stygiaus. Vis dėlto, kasmetinė nuolatinių, ištikimų rėmėjų parama, lėšos iš projektinės veiklos skatina darbuotis, ieškoti geriausių variantų, kūrybiškai išnaudoti kiekvieną centą.

—-

Oras dusetiškius lepino ir liepos 5 dieną. Ryte visi skubėjo į Dusetų Švč. Trejybės bažnyčią, kur įvyko Šv. Petro ir Povilo atlaidai. Šv. Mišias už Dusetų krašto žmones aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, dalyvaujant ir klebonui kanauninkui Stanislovui Krumpliauskui. Prieš Šv. Mišias pilnutėlė bažnyčia žmonių klausėsi Vytauto, Eglės ir Ievos Juozapaičių šeimos atliekamų klasikinio ir populiariosios muzikos žanrų dainų.

***

Šventės pramogos UAB „Noriu pramogauti“ vaikams, grupių „Poliarizuoti stiklai“, „Sadūnai“ ir Juozapaičių šeimos koncertai apmokėti iš Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka parengtų projektų, remiamų Lietuvos kultūros tarybos ir NMA prie ŽŪ ministerijos, lėšų.

„Grifs AG“ apsauga apmokėta Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka rėmėjų ŽŪB „Aptarnavimas“, ŽŪB Bočiai, MB ,,Du stos” ir Vytauto Žiliuko.

Šventės globėjas: Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.

Šventės mecenatai: LR Žemės ūkio ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Zarasų rajono savivaldybės administracija, UAB „Vasaknos“.

Šventės pagrindinis rėmėjas: UAB „Vasaknų dvaras“ ( prizai žmonų nešimo čempionams).

Šventės rėmėjai: UAB „Dauniškis ir KO“, UAB „Lašų duona“, UAB „Vigotema“, ŽŪB „Aptarnavimas“, ŽŪB „Bočiai“.
Individualūs rėmėjai: Loreta ir Algimantas Kundrotai, Vlada ir Ramūnas Pestiniai.

Šventės organizatoriai: Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalka, LKSKA „Nemunas“, Dusetų seniūnija, Zarasų rajono Dusetų sporto klubas „Ainiai“, Kultūros centras Dusetų dailės galerija.

Šventės partneriai: Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija, Rokiškio sporto centras, Lietuvos virvės traukimo federacija.
Šventės informaciniai rėmėjai: „Zarasų kraštas“, „Utenis“, „Dusetos“, „Utenos diena“, www.zarasai.lt, www.dusetukrastas.lt.

Vilija Visockienė
Panaudotos autorės, A. Troščenkos, G. Galvydžio nuotraukos

Sportinė dalis

Šventinį Dusetoms šeštadienį mieste buvo neįprastai daug sportininkų (virš 300!) – šįkart visos varžybos vyko ne įprastas dvi, o vieną dieną. Jas organizavo Dusetų sporto klubas „ Ainiai“ (prezidentas Eugenijus Deksnys).

Gausiausias sportininkių būrys varžėsi ilgiausiai trukusiuose keturiuose tarptautiniuose virvės traukimo turnyruose. Greta įprastų lietuviškų turnyrų vyko ir Latvijos VVF taurės varžybos, tad nenuostabu, kad susirinkę geriausi kaimyninės šalies klubai nepaliko vilčių lietuviams – trijuose iš keturių turnyrų nugalėjo „Velkonis“ iš Ventspilio (Dusetų SK „Ainiai“ 430 kg kategorijos turnyre net dvi jų komandos užėmė pirmą ir antrą vietas), Zarasų mero taurės 680 kg kategorijos turnyre antrą, o Dusetų seniūnijos taurės 720 kg kategorijos turnyre ir Dusetų SK „Ainiai“ 430 kg kategorijos turnyre trečias vietas užėmė „Novadnieki“ iš Saldaus, Dusetų seniūnijos taurės 720 kg kategorijos turnyre antra liko Jelgavos valsčiaus Livberzės komanda. Tik Lietuvos KSKA „Nemunas“ taurės 430 kg kategorijos turnyre, kuriame Latvijos VVF taurės įskaitos nebuvo, nugalėjo šeimininkai – Dusetų „Ainiai“, už savęs palikę Panevėžio rajono „Ąžuolo“ ir Vadoklių komandas. Virvės traukimo varžyboms teisėjavo Latvijos VVF vyr. teisėjas Aivars Brakmanis ir Lietuvos virvės traukimo federacijos vyr. teisėjas Eugenijus Deksnys.

Krepšinio 3×3 mėgėjai varžėsi keturiose grupėse. Jauniausioje grupėje (iki 18 m.) nugalėjo Zarasų „Ąžuolas“, antri liko „End-One“ iš Utenos, treti – Dusetų „Mažiai“. Vyresniųjų (virš 18 m.) grupėje nugalėjo antazaviškiai, antri – „Time Team“ iš Utenos, treti – Dusetų „Laipsniai“. Šeimų grupėje pirmavo „Pusbroliai“ iš Utenos, antri liko Kavaliauskai iš Rokiškio, treti – Streikai iš Antazavės. Veteranų grupėje nugalėjo Dusetų „Ainiai“, apžaidę užtiltiečius.

Parko tinklinio varžybose atkakliai kovojo kaimynai – dusetiškiai prieš varžovus iš Antazavės. Vaikinų varžybose šeimininkų LEN aplenkė svečių „Maža litriuką“, trečia liko Dusetų komanda „07“. Merginų grupėje taip pat geriausiai sekėsi Dusetų komandai „123 Valio“, o kitas dvi prizines vietas užėmė viešnios iš Antazavės – „Kaimiečių“ ir „Japių“ komandos.

Futbolo varžybose prizines vietas pasidalijo nugalėtojais tapę „Olimpijos“ komandos žaidėjai iš Vilniaus, antrą vietą iškovojusi jungtinė Zarasų – Imbrado komanda ir trečiaisiais likę svetingi šeimininkai – Dusetų „Ainiai“.

Sportinių varžybų kulminacija tapo Lietuvos žmonų nešimo čempionatas. Gaila, kad šįkart dalyvavo tik trys poros, tačiau tarp žiūrovai pamatė ir dukart pasaulio čempionus Vytautą ir Neringą Kirkliauskus iš Marijampolės, kurie tą dieną planavo ginti savo titulą Suomijoje – deja, dėl pandemijos pasaulio čempionatas neįvyko. Marijampoliečiams nesunkiai nugalėjo abi varžovų poras, ir eilinį kartą tapo Lietuvos čempionais. Antri liko pirmame etape geriausią laiką parodę, bet finale jėgų pristigę dusetiškiai Andrius Grišūnas ir Akvilė Gaidytė, treti – Marius Liepa ir Daina Čižaitė iš Antazavės.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite