DUSETŲ KRAŠTO MENININKŲ JUBILIEJINĖS KŪRYBOS PARODA „GALERIJAI 25“

0
37
3

Liepos pradžioje Dusetose vyko šešioliktoji kraštiečių šventė, jos metu tradiciškai Dusetų dailės galerijoje buvo pristatyta jubiliejinė Dusetų krašto menininkų paroda, skirta galerijos 25 – mečiui. Ją atidaręs Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas, vienas iš pagrindinių galerijos įkūrėjų, džiaugėsi, kad galerija ne tik gyvuoja, bet ir klesti.

Pirmoje Dusetų dailės galerijos surengtoje parodoje dalyvavo 10 menininkų, šioje – net 33. Jų ryšiai su Dusetų kraštu įvairūs – vieni čia baigę mokslus, kiti įsigijo sodybas, butus ir gyvena nuolatos arba vasaroja. Atidarymo metu staigmena žiūrovams buvo Eglės Eidukaitytės ir Sigito Kubilio muzikinio dueto pasirodymas. Eglė yra vilnietė, bet jau ir pusiau dusetiškė, Dusetų dailės galerijos parodose aktyviai dalyvaujanti dailininkė. Ji kuria dainas ir pirmoji, nuskambėjusi koncerte, buvo smagiu pavadinimu „Dusetų drugelių valdovė“.

Pirmiausiai prie mikrofono A. Stauskas pakvietė buvusį savo mokytoją, vėliau kolegą, vieną aktyviausių galerijos ir meno mokyklos Dusetose įkūrėją, nusipelniusį pedagogą, Dusetų krašto garbės pilietį Romualdą Pučeką, kuris papasakojo apie 1994 metais kilusią idėją, kad reikalinga provincijoje įkurti vaizduojamojo meno židinį. Dainos, šokiai buvo įprastas dalykas, o dailę „reprezentavo“ rajonų kultūros namuose esantys kambarėliai su skambiomis iškabomis „Dailininkas“, kuriuose būdavo paišomos tik afišos. Atvažiavęs dirbti į Dusetas, R. Pučekas pradėjo tapyti, kurti ir atsirado poreikis kažkur savo kūrybą parodyti. Pirmąją parodą dailininkas surengė tuometiniame mediniame Dusetų kultūros namų pastate, šokių salėje. Nebuvo ji pritaikyta meno eksponavimui ir jis su kolegomis dailininkais pradėjo galvoti, kur būtų galima rasti tinkamesnes patalpas ir jos atsirado Dusetų seniūnijoje. „Tikiuosi, kad po mūsų ateis kiti žmonės, kurie neleis užgesti meno ugnelei Dusetose. Ačiū visiems lankytojams, besidomintiems daile. Manau, kad šis 25 metų jubiliejus įrodo mūsų gražų tarpusavio bendravimą. Salė tik su paveikslais, be žiūrovų, nieko nereiškia“ – kalbėjo R. Pučekas. Susirinkusius sveikino ir dailininkas, Dusetų meno mokyklos mokytojas, vienas iš dailės galerijos įkūrėjų Eugenijus Raugas.

Zarasų r. mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius (1995 m. taip pat dirbęs vicemeru), plačiau papasakojo apie Dusetų dailės galerijos įkūrimą: „Buvo praėję penkeri metai po Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo. 1995 m. steigėsi naujos savivaldybės, o vietoj apylinkių kuriamos seniūnijos ir naujos veiklos jose. Galerijai buvo suteiktas vienas kambarys (posėdžių salė) Dusetų seniūnijos pastate. Po truputį galerinė veikla įsivažiavo, atsirado žinomumas. Proveržis įvyko 2012 metais – Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, atsirado lėšų įvairiems projektams. Tad 2006-2007 m. gimė šio pastato renovacijos idėjos pradžia. Tai buvo sėkmingas sprendimas ir galerija pradėjo veiklą su nauja jėga.“ A. Abramavičius įteikė raštišką padėką visam Dusetų dailės galerijos kolektyvui nuo Zarasų r. mero Nikolajaus Gusevo.

Atvyko į atidarymą ir visus pasveikino pagrindinis dailės galerijos įkūrimo idėjos palaikytojas ir tvirtintojas Zarasų r. administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, prieš 25 metus buvęs Zarasų r. meru. Jis prisiminė tais metais R. Pučeko pusiau rimtai, pusiau juokais ištartą frazę: „Tankinti rajonuose zoologijos sodų, ligoninių tinklus ir kiekvienam piliečiui po nuosavą gramofoną“. Dalis sumanymų įvykdyta – Užtiltėje atsirado „Ievos žvėrynas“, Dusetose tautodailininko Eriko Čypo įkurtuose amatų namuose kaupiama gramofonų kolekcija. Kūniškų gydyklų, tiesa, mažėja, bet sielos terapija vykdoma Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje, garsas apie kurią plinta jau ir už respublikos ribų dėka čia dirbančių atsidavusių savo pašaukimui žmonių. „Mūsų pasiūlyta idėja dėl galerijos nebuvo itin džiaugsmingai priimta dėl rajono skylėto biudžeto, tačiau ir lėšų galerijos įsteigimui radome, ir skolas panaikinome“ – dalijosi prisiminimais B. Sakalauskas. Savo kalbos pabaigoje jis dėkojo A. Stauskui, kuris yra ta pagrindinė ašis, apie kurią viskas sukasi, įteikė gėles ilgametėms, aktyvioms dailės galerijos darbuotojoms kultūrinės veiklos vadybininkei, dizainerei Rimai Simanavičienei, parodų kuratorei, įvairių tarptautinių parodų ir konkursų laureatei fotomenininkei Normantei Ribokaitei bei prieš 5 metus prie kultūrinės veiklos prisijungusiai šių eilučių autorei.

Dusetų seniūnas Saulius Kėblys sveikino galeriją sulaukus brandos amžiaus ir prisiminė dešimt bendro gyvavimo metų po vienu stogu: „ Gyvenom labai draugiškai, kartu sprendėm įvairius strateginius meno ir kultūros klausimus. Džiaugiuosi, kad ir dabar esam kartu, dirbam Dusetų labui.“ Seniūnas įteikė jau istorines „Nutarties dėl Dusetų dailės galerijos steigimo“ kopijas B. Sakalauskui ir A. Stauskui.

Parodos atidaryme sulaukta nemažai svečių. Sveikino LR Seimo narė Gintarė Skaistė: „Didžiuojuosi, kad ne kartą teko lankytis šioje galerijoje. Linkiu dar daugelį metų išlaikyti tokią aukštą lygį ir turėti tokį puikų galerijos vadovą, kokį turite.“ Dienraščio „Utenos diena“, Aukštaitijos regiono kultūros ir meno žurnalo „Indraja“ vyr. redaktorius Vytautas Ridikas į Dusetų dailės galeriją visuomet atvyksta su lauktuvėmis – pačiais naujausiais savo leidinių numeriais. Sveikindamas jis apgailestavo, kad Utenos rajonui iki tokio lygio dailės galerijos, katalogų leidybos dar labai toli. Keramikos muziejaus Leliūnuose įkūrėjas, Lietuvos puodžių karalius Vytautas Valiušis A. Stauskui padovanojo savo žiestą vazą: „Daug ko išmokau iš Alvydo, ir galiu pasakyti, kad įkurti galeriją yra nesunku, bet išlaikyti tokį aukštą lygį – jau pasiaukojimas!“ Grafikas, dailininkas, heraldikos meistras, Nacionalinės premijos laureatas, Zarasų krašto garbės pilietis Arvydas Každailis džiaugėsi, kad metai iš metų profesionalus galerijos veiklos lygis tik kyla, čia nepamatysi kičinių, „saviveiklinių“ parodų.

Grįžkime į parodą. Šiemet ji praplėtė savo ribas, dalis darbų eksponuojama Kultūros centro Dusetų dailės galerijos erdvioje fojė – čia rodoma fotomenininkų kūryba. Galime pamatyti Genadijaus Kovaliovo klasikinį portretinį žanrą, o jo sūnus Irmantas parodoje debiutuoja su miesto fotografija. Tai naujas, daug žadantis menininkas. Mūsų krašto gamtos grožis atsispindi Reginos Barzdaitės, Rimanto Bikulčiaus, Algimanto Navicko, Benjamino Sakalausko, Aivaro Troščenkos, Indrės Stulgaitės-Kriukienės nuotraukose. Kun. Vytautas Dagelis, Algirdas Kairys, Kęstutis Čepėnas žiūrovams pateikė fotoįspūdžius iš tolimų kelionių po Italiją, Mongoliją, o lietuviško kaimo švenčių nostalgija atsispindi Klaudijaus Driskiaus dokumentikoje. Normantė Ribokaitė, Vilija Visockienė kviečia pasinerti į fotovizijų pasaulį.

Įprasta, kad dailei skirtose salėse didžiausia erdvė skiriama žinomiausiems Dusetų dailės galerijos menininkams Nomedai ir Šarūnui Saukoms. Žiūrovai gėrisi pačiais naujausiais N. Saukienės kūriniais, akių atitraukti negali nuo Šarūno Saukos tapytų drastiškų istorijų. Atidarymo metu lauke, prie Dusetų dailės galerijos durų, sėdinti skulptoriaus Mykolo Saukos skulptūra „Valentina“ buvo tapusi tikra „žvaigžde“, prie kurios nusifotografavo, ko gero, visi žiūrovai.

Parodoje eksponuojasi Dusetose gimę, dabar užsienyje gyvenantys dailininkai – tapytojas Aurelijus Kovaliovas (Londonas), tapytoja, grafikė Brigita Pučekaitė (Paryžius), juvelyrė Dovilė Kondrašovaitė (Birmingamas). Dusetose ar jų apylinkėse vasaras leidžia vilnietės akvarelistė Eglė Lipeikaitė, tapytoja Rūta Eidukaitytė, akvarelistė, tapytoja Liliana Žutautienė, grafikas Arvydas Každailis. Parodoje regime puikiai mums pažįstamų dusetiškių dailininko, keramiko Romualdo Pučeko, akvarelisto, tapytojo, fotomenininko Alvydo Stausko, tapytojų Eugenijaus Raugo, Algirdo Gaižausko, keramikės, tapytojos Violetos Gasparaitis, taip pat dailininkės Ramunės Sladkevičiūtės-Dainienės (Zarasai), skulptoriaus Žydrūno Dainio (Zarasai), tapytojos Laimos Tubelytės-Kriukelienės (Utena), tapytojo Alvydo Latėno (Anykščiai), stiklo menininko Remigijaus Kriuko (Panevėžys) kūrybą.

Dusetų dailės galerijos veiklą garsina Lietuvos dailininkų ir fotomenininkų sąjungų nariai – Nacionalinių premijų, valstybinių bei vyriausybės premijų laureatai, tarptautinių parodų ir konkursų dalyviai bei nominantai.

Meno mugėje „ArtVilnius‘17” „Rinktine žiūrovų galerija“ tapo Kultūros centras Dusetų dailės galerija. Jos pristatytas menininkų duetas – Remigijus Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė be konkurencijos tapo „Žiūrovų rinktiniais menininkais“. 2019 m. nominaciją „Žiūrovų rinktinis menininkas“ pelnė Kultūros centrą Dusetų dailės galeriją atstovavęs stiklo dailininkas panevėžietis Remigijus Kriukas. Meno mugė „ArtVilnius‘19“.

Dvidešimt penkeri metai liudija, jog galerijoje susibūrė kūrybingi, aktyvūs, iniciatyvūs menininkai. Jų dėka Dusetų dailės galerija tapo reikšmingu kultūros ir meno židiniu Zarasų krašte ir visoje Lietuvoje.

Dusetų dailės galerijos kūrimosi pradžia – 1972-ieji. Tais metais Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje (dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija) mokytojo, dailininko, vėliau mokyklos pavaduotojo, direktoriaus Raimondo Gapšio rūpesčiu buvo įvestas sustiprintas dailės mokymas. Miestelyje susibūrė gabių dailės mokytojų, atsidavusių ne tik pedagogikai, bet ir kūrybai, branduolys. Dailininkų pedagogų Romualdo Pučeko, Eugenijaus Raugo ir Alvydo Stausko iniciatyva, pritariant tuometiniam Zarasų rajono merui Benjaminui Sakalauskui ir miestelio seniūnui Stanislovui Vėgneriui, 1995 m. liepos 6 d. seniūnijos patalpose buvo atidaryta bene pirmoji mažame Lietuvos miestelyje profesionalaus meno galerija ir surengta pirmoji Dusetų krašto dailininkų kūrybos paroda.

Svarbiausias galerijos tikslas – suburti Dusetų krašte gimusius, gyvenančius ir kuriančius dailininkus, fotografus, pristatyti jų kūrybą organizuojant parodas ne tik Dusetose, bet ir kituose Lietuvos miestuose, užsienyje.

Per dvidešimt penkis Dusetų dailės galerijos veiklos metus susiklostė įvairios tradicijos. Kiekvienų metų liepos mėnesį, minint galerijos įkūrimo datą, eksponuojami naujausi Dusetų krašto dailininkų ir fotografų kūriniai. Rengiamos tradicinės Sėlių krašto dailininkų miniatiūrų parodos, kuriose dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos menininkai. Jau penkiolika metų Respublikinių tradicinių žirgų lenktynių proga organizuojamos parodos „Žirgas dailėje“ arba „Žirgas fotografijoje”, kuriose aktyviai dalyvauja menininkai ne tik iš įvairių Lietuvos vietovių, bet ir užsienio. Galerijoje rengiamos paskaitos apie dailę ir fotografiją. Vykdoma edukacinė veikla, rengiamos mokinių kūrybos parodos ir jų aptarimai. Mokiniai supažindinami ne tik su šio krašto, bet ir kitų garsių menininkų darbais, taip formuojama profesionalaus meno samprata. Kaupiamas archyvas apie vykusius renginius, renkama informacija apie Dusetų krašto dailininkus, fotografus, jų kūrybą. Išleista 30 leidinių apie galerijos veiklą, menininkus, vykusių parodų katalogai. Galerijos dailininkai rengia plenerus ir aktyviai dalyvauja kitų rengiamuose pleneruose, simpoziumuose Lietuvoje bei užsienyje.

Galerijoje surengta pustrečio šimto parodų. Dusetų dailės galerijos dailininkų ir fotografų kūrybos parodos rengiamos Lietuvos ir užsienio galerijose bei muziejuose.

Dailės galerijos iniciatyva 2008 m. Dusetose pradėtas kurti skulptūrų parkas. Pirmųjų skulptūrų autoriai – Dusetų krašto menininkai. 2008 m. rugpjūčio 28 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus viešnagės Dusetose metu skulptūrų parke pasodino ąžuoliuką, bendravo su skulptūrų autoriais, galerijoje susitiko su Dusetų krašto dailininkais ir fotografais. Kiekvienais metais parkas papildomas naujais darbais. Šiuo metu yra 23 skulptūros, kurias sukūrė Lietuvos ir Latvijos menininkai.

Paroda veiks iki rugpjūčio 27 d.

Vilija Visockienė, nuotr. autorės

1

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite