BRADFORDO VAIKŲ DAILĖS MOKYKLOS PARODA

0
31
20200731 170848

„Menas suartina 2020. Piešiniai ir linoraižiniai“ – paroda, eksponuojama Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje. Kūrinių autoriai – Bradfordo (Jungtinė karalystė) Jaunųjų meistrų meno mokyklos (Young Masters Visual Art School) ugdytiniai. Šios vaikų ir jaunimo meno mokyklos įkūrėja ir vadovė, biomedicinos mokslų daktarė zarasietė Virginija Kuosaitė Knowles, su šeima gyvenanti šiaurės Anglijoje, akcentuoja meno svarbą ankstyvajam vaiko ugdymui ir tolimesnei jo raidai.

Virginija Kuosaitė Knowles pati yra lankiusi Justino Vienožinskio dailės mokyklą Vilniuje ir Harrow dailės mokyklą Londone. Tai jai buvo labai svarbu, kad sūnus Thomas, dukra Ruby ir kiti vaikai turėtų galimybes meniniam ugdymui, susipažinimui su spalvų palete, dailės istorija, fantazijos ir kūrybiškumo atskleidimui. Nes bendrojo mokymo mokyklose dailės nemokoma.

Atkaklios zarasietės pastangomis 2014 m. pradėjo veikti šeštadieninis dailės būrelis, kuris per kelis metus išaugo į dešimtaklasę mokyklą. Įgijo oficialų neformalaus ugdymo mokyklos statusą. Šių metų kovą Jaunųjų meistrų meno mokykla atšventė jau šeštuosius kūrybinio mokymo metus ir persikėlė į šviesias, erdvias nuolatines patalpas. Dėl paskelbto karantino (COVID-19) nespėjo jomis pasidžiaugti, nes pamokas teko perkelti į virtualią erdvę.

Iki karantino mokykloje mokėsi 160 gabių ir neįgalių vaikų, nuo ketverių iki 16 metų amžiaus. Daugelis jų mokymąsi tęsia internetu. Mokykla veikė vakarais nuo pirmadienio iki penktadienio ir visą dieną šeštadienį. Sekmadieniais vykdavo parodos, susitikimai su dailininkais, laisvi užsiėmimai. 2015 m. šiai mokyklai suteiktas neformalaus ugdymo mokyklos statusas ir Londono Trinity koledžo akreditacija, suteikianti teisę išduoti pripažintus diplomus. 2017 m. už didžiulį indėlį į kultūrinę municipaliteto veiklą Jaunųjų meistrų meno mokyklai suteiktas labdaringos meno organizacijos vardas.

Kurdami parodoje „Menas suartina 2020. Piešiniai ir linoraižiniai“ eksponuojamus darbus vaikai piešė mokykloje auginamus augalus, stebėdami natūralias jų formas ir įkvėpti anglų grafikės Angie Lewin darbų. Supaprastintus piešinius perkėlė ant linoleumo. Raižė, skaptavo etapais, rankiniu būdu darbus atspaudė popieriuje naudodami skirtingas spalvas. Penkiamečiai nenusileido vyresniesiems, nepravirkdavo įsidūrę į pirštuką.

„Pasiaukojimo rezultatas akivaizdus!“, – džiaugiasi mokyklos įkūrėja zarasietė Virginija Kuosaitė Knowles.

Kviečiame aplankyti parodą iki spalio 2 d.

Parengė vyresn. bibliotekininkė Zina Černovienė pagal Virginijos Kuosaitės Knowles pateiktą informaciją

Nuotraukų autorė Zina Černovienė

20200808 112528

20200808 112552

20200808 112614

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite