AMATININKĖS ALEKSANDROS STASYTIENĖS (UTENA) KŪRYBOS DARBŲ PARODA

0
25
as

Nuo rugpjūčio 14 d. Amatų centre Antazavės dvare eksponuojama amatininkės Aleksandros Stasytienės (Utena) kūrybos darbų – megztų kojinių, riešinių, škaplierių, galvos apdangalų, staltiesių – paroda, kuri veiks iki spalio 1 d.

A. Stasytienė gimė ir augo Prūdiškės kaime, Labanoro parapijoje, Švenčionių rajone. Amatininkė žolynais susidomėjo vaikystėje, labai daug jų žinojo – tėvai ir močiutė gydė tik žolynais. Kadangi labai daug jų žinojo, miškuose ir laukuose rinko žolynus sau ir dar parduodavo vaistažolių surinkimo punktui. Mama verpė, audė, siuvinėjo, mezgė, vėlė veltinius ir pačią būsimąją amatininkę daug ko išmokė. Nuo vaikystės A. Stasytienė mėgo ir darė daug rankų darbo gaminių. Sukūrusi šeimą augino tris dukras, norėjo pati jas ir papuošti, tad mezgė, siuvinėjo, siuvo sau ir dukroms drabužius.

E. Stasytienė – sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senųjų tradicinės augalininkystės, žolininkystės, gamtos gėrybių rinkimo, maisto ruošimo amatų puoselėtoja, mezgimo, verpimo, siūlų dažymo, vilnos milo vėlimo, audimo amatų meistrė. Su savo produktais dalyvauja mugėse: Vilniuje – „Kaziuko”, Kaune – „Kazimiero”, Dusetose – „Sartų”, Utenoje – „Jurginėse“, Pakalniuose – „Oninėse“, Mindūnuose, Molėtuose, Alantoje, Anykščiuose – „Bėk, bėk, žirgeli”, Utenos miesto šventėse, Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO 2-ojoje tarptautinėje turizmo, laisvalaikio ir sporto parodoje ADVENTUR 2014.

Amatininkė jau devintus metus Utenos tautodailininkų parodose pristato savo rankdarbius. Eksponavo riešines, nertas kepuraites, škaplierius, nuometėlius, pintas juosteles, kojines, pirštines, siuvinėtas staltieses. Taip pat dalyvavo šiose parodose: Kauno tautinės kultūros centre 2014 m. (škaplieriai); Utenos regiono liaudies meno parodoje „Aukso vainikas 2015“ Ignalinos krašto muziejuje (škaplieriai); Utenos apskrities konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas 2016“ Utenos krašto muziejaus padalinyje Vytauto Valiušio keramikos muziejuje (škaplieriai); Utenos regiono konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas 2017” Zarasų krašto muziejuje (nuometėliai); Šiaulių jėzuitų gimnazijoje „Šventieji mūsų gyvenime” 2018 m. (škaplieriai); Utenos regiono konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas 2019” Ignalinos krašto muziejuje (siuvinėtos staltiesės); Svėdasų bažnyčios Morikonių koplyčioje 2020 m. (škaplieriai). 2015 m., 2017 m., 2018 m. ir 2020 m. dalyvavo respublikinėse tradicinio siuvinėjimo stovyklose „Žaliasis laumžirgis”.

Kviečiame apsilankyti!

Vilma Mickutė, Amatų centro Antazavės dvare vadovė

IMG 20200225 103216

mano

Rankdarbiai 3

Rankdarbiai 9

Rankdarbiai 17

Staltiese parod 19mjpg

Škaplier audziu

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite