VEIDRODŽIŲ IR ŠVIESTUVŲ KOMPONAVIMAS BEI ŽAISMAS NAMUOSE

0
23
int1

Apie veidrodžių bei šviestuvų galią keisti namų interjerą turbūt teko girdėti kiekvienam. Tiek vieni, tiek kiti suteikia patalpoms daugiau erdvės, vizualiai jas dažnai padaro didesnėmis, galiausiai, paryškina tam tikras vietas, o to reikia ne tik mažuose butukuose, tačiau ir erdviuose namuose.

Tiesa, visi žino, kad interjero dizainas su tinkamai pasirinktu apšvietimu atrodys kur kas skoningiau, tačiau ne visi suvokia – kaip rasti gerą šviestuvą ir kaip jį įkomponuoti aplinkoje, kad rezultatas būtų stulbinantis.

Bendrinio šviestuvo pasirinkimas

Interjero dizaineriai teigia, kad namų apšvietimas turėtų prasidėti nuo bendrinio apšvietimo, kuris suteikia patalpai ne tik daugiau šviesos, tačiau ir jaukumo. Jeigu anksčiau šviestuvai buvo skirti tik patalpai apšviesti, tai šiuo metu jų pasirinkimas toks platus, jie tokie skoningi ir stilingi, kad būtini ne tik švietimui, tačiau ir stiliaus komponavimui.

Bendrinis apšvietimas gali būti:

int2

Tai dažniausios, tačiau ne vienintelės alternatyvos. Žinoma, erdviuose kambariuose dažniausiai reikalingi keli to paties stiliaus šviestuvai, ne tokiuose erdviuose – užtenka vieno (tokiu atveju geriausias pasirinkimas yra nuleidžiamas). Taip pat rinktis reikia pagal dydį. Kuomet komplektuojami keli – dažniausiai pasirenkami mažesni, kad vizualiai erdvėje jie atrodytų harmoningai, pagal kambario erdvę neatrodytų užgožiantys. Tačiau tuomet, kai reikalingi įmontuojami ir dažniausiai derinami keli – geriausias pasirinkimas mažesni, kadangi jie ir taip neapkrauna erdvės, kadangi stilius – beveik nematomas, ne toks ryškus kaip kad pakabinamų.

Tiesa, kad ir kiek daug svarbos reikia skirti stiliui, žiūrėkite, kad lempa gerai apšviestų erdves. Nors tai bendrinis šviestuvas ir jis nėra skirtas kampučių apšvietimui, tačiau jo paskirtis taip pat užtikrinti, kad visas kambarys būtų šviesus, kad pavyktų išvengti tamsių erdvių, kurioms bus būtinas akcentinis.

Akcentinio šviestuvo komponavimas

Jeigu bendrinis jau pasirinktas, tikėtina, kad nusprendėte – koks stilius dominuos namuose. Žinoma, nebūtinai labai griežtai apsibrėžti ir laikytis tam tikro stiliaus tendencijų, tačiau dažniausiai bent jau gairės padeda kur kas tikslingiau ieškoti tinkamo šviestuvo ir tu pačiu kitų akcentų su kuriais bandoma išlaikyti erdvės harmoniją.

int3

Akcentiniai šviestuvai turi būti derinami prie bendrinio, tačiau jie neturi būti visiškai tokie patys, jie neturi visiškai derėti savo stiliumi, kadangi kartais tikrai labai unikaliai atrodo drąsūs sprendimai, kurie visumoje atrodo neįprasti.

Ieškodami akcentinio šviestuvo – įvertinkite šias smulkmenas:

  • Kokio stiliaus yra šviestuvas.
  • Kokio dydžio šviestuvas.
  • Ar jame yra įmontuota LED.
  • Ar šviesos šaltinis gali būti pakreipiamas norima linkme.
  • Iš kokios medžiagos jis pagamintas.
  • Ar jis tinkamas kambariui, ar laukui.
  • Ir kitus aspektus.

Tai Jums turėtų padėti kur kas paprasčiau suklasifikuoti galimybes ir rasti šviestuvą, kuris padės apšviesti tam tikras erdves.

Žinoma, kiekvienai erdvei reikalingas vis kitas, tad būtinai reikia įvertinti funkcionalumą. Pavyzdžiui, skaitymo erdvei skirtas šviestuvas turėtų pasižymėti šviesos šaltinio reguliavimo funkcija. Tuomet bus kur kas paprasčiau pakreipti šviesą reikalinga linkme, o skaitymas bus patogesnis. Šviestuvui, kurio darbas yra apšviesti gėles – labiausiai tinka lempa su LED, kadangi ji šveičia, tačiau neskleidžia šilumos, tad gėlių lapeliai nebus pažeidžiami. Paveikslų apšvietimui labiausiai tinkami į sienas montuojami šviestuvai, kurie vizualiai beveik nematomi (išskyrus šviesos šaltinį), tačiau geba suteikti erdvei daugiau unikalumo, pabrėžti ne save, tačiau kitus akcentus, kurie gali būti laikomi svarbiausia kambario detale.

Veidrodžio derinimas prie šviestuvų

Namuose erdves kuria ir jas skirsto, plečia ne tik šviestuvai, tačiau ir veidrodžiai, kuriems skiriama per mažai dėmesio. Tiksliau, jie yra daugelio mūsų namuose ir net ne vienas, tačiau renkantis neįvertiname nei stiliaus, nei veidrodžio galimybių. O jos yra ir jų tikrai daug, tik reikia mokėti pasinaudoti.

Pirmiausia reikia apgalvoti – kiek ir kokio dydžio veidrodžių reikia namuose. Neminėsime tipų, kadangi retas perka tokius, kurie vizualiai iškraipo vaizdą. Namuose reikalingi standartiniai, kurie skirti atvaizdo vertinimui bei interjero akcentų kūrimui. Taigi, apskaičiuokite – kiek reikia, kadangi tai padės vieno pirkimo metu įsigyti visus reikalingus. O perkant iš vienos prekybos vietos – galima gauti nuolaidas, sutaupyti. Taip pat reikalingas ir veidrodžių stiliaus vientisumo palaikymas. Ypač tokiu atveju, kai namuose yra viena didelė erdvė ir joje dažniausiai komponuojami visi akcentai. Harmoningas jų derinimas turėtų būti svarbiausia sąlyga, kuri padeda iki mažiausių smulkmenų išbaigti kuriamą interjero dizainą.

Žinoma, tai nereiškia, kad visi veidrodžiai turi būti tokių taip formų arba rėmų. Tikrai ne. Kai namuose integruojami skirtingų formų – dažniausiai rezultatas atrodo dar skoningiau. O rėmus derinti reikia stilių, o ne vienodumą, kadangi analogiškai vienodi – ne visada geras pasirinkimas.

Žiūrėkite, kad jų rėmai gebėtų atitikti tam tikrus apibrėžiamus stiliaus standartus: klasikinis, modernus, kaimiškas… Dažniausiai tik tiek ir tereikia, kad visumoje viskas atrodytų harmoninga ir vienoda. Žinoma, reikalingas ir montavimas specialiose vietose, kadangi toli gražu ne visur jie reikalingi ir ne visur suteikia daugiau erdviškumo.

Galima pirkti tokius veidrodžius, kurie yra su iškart sumontuotais šviestuvais. Dažniausiai lemputės derinamos iš šviestuvo viršaus, šonų, žinoma, tai puikus pasirinkimas greta kosmetinio staliuko, vonios kambaryje, kur reikalingas veidrodis geram matomumui.

Kaip veidrodžiai formuoja aplinką?

Apie veidrodžių galią suformuoti aplinką, suteikti jai daugiau erdvės – žino visi, tačiau žinojimas ne visada padeda sukurti išties skoningą erdvę, kuri atrodytų ne tik didelė, tačiau ir patraukli. Jeigu namai yra maži – tuomet juose geriausia įsigyti vieno to paties modelio veidrodžius, kurie komponuojami skirtingose erdvėse. Žinoma, reikia rinktis ir pagal tai, kurioje patalpoje veidrodis bus montuojamas. Vonios kambariuose gaminami specialūs, kurie pagaminti iš vandeniui atsparių medžiagų, rėmai – dera šio tipo patalpoje. Štai miegamojo erdvėje nereikalingas atsparumas, dažniausiai pasirenkami veidrodžiai su masyviais rėmais. Būtent čia jie dažniausiai būna dekoruojami įmontuotomis lemputėmis arba siūloma atskirai pirkti lempas, kurios dera prie konkretaus veidrodžio rėmo. Taip išlaikysite stiliaus vientisumą, kurio dažniausiai pritrūksta tada, kai perkamos priemonės neįvertinus  jų derinimo prie kitų kambaryje esančių akcentų.

int4

Veidrodžiai skirti ne tik erdvės didinimui, tačiau ir tam tikrų akcentų pabrėžimui. Jie ypač skoningai atrodo greta gėlių kompozicijų, pavyzdžiui tokiu atveju, kai kuriami žiemos sodai. Taip pat – greta paveikslų, kuriems paryškinti ir tuo pačiu unikalumui pabrėžti dažniausiai naudojami aplink montuojami maži veidrodėliai. Įmantrus pasirinkimas – veidrodžio montavimas prieš paveikslą. Tokiu atveju patalpoje derės du vienodi to paties modelio paveikslai, tačiau vienas jų bus tik atvaizdas. Unikalu? Net labai!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite