AUTOLIZINGAS VS PASKOLA AUTOMOBILIUI – KAS GERIAU?

0
19
simple finance logo melynas horizontalus

Specialistai sako, kad naudodamiesi autolizingu – arba kitaip išperkamąja nuoma – jūs mokate už tai, kad vairuotumėte naują ar savo mėgstamą automobilį, bet ne už tai, kad būtent šiandien įgytumėte į jį nuosavybės teisę. Kitaip tariant, pasirinkę autolizingo paslaugas – turite automobilį, naudojatės juo kaip savo turtu, tačiau kas mėnesį mokate numatytas įmokas, kol jį išsiperkate.

Automobilių išperkamoji nuoma yra populiarus automobilių finansavimo būdas, leidžiantis iš finansų bendrovės nuomoti automobilį tam tikrą laiką. Numatytos įmokos už transporto priemonę mokamos kiekvieną mėnesį, o automobiliu galima nevaržomai naudotis kasdien. Pasibaigus autolizingo laikotarpiui, galima rinktis iš dviejų galimybių, t. y. arba grąžinti transporto priemonę autolizingą teikusiai bendrovei, nemokėti automobilio likutinės vertės ir netgi susigrąžinti dalį pinigų, arba sumokėti likutinę vertę ir išsipirkti automobilį. Kiekvienam pagal galimybes.

Kuo autolizingas skiriasi nuo paskolos automobiliui?

Kai kuriais atvejais autolizingas yra panašus į paskolą automobiliui, nes bet kuriuo atveju kas mėnesį reikia mokėti iš anksto numatytas įmokas. Tačiau esminis skirtumas – įmokų dydis. Autolizingo įmokos dažnai būna mažesnės, negu įmokos paskoloms (ypač suteiktoms vartojimo kredito įmonių) ir taip yra dėl to, kad išperkamosios nuomos palūkanos – mažesnės. Pasibaigus autolizingo laikotarpiui – paprastai tai trunka nuo 12 iki 84 mėnesių – turėsite pasirinkimo laisvę, t. y. arba grąžinti automobilį bendrovei arba, jei leidžia finansinės galimybės, susimokėti likutinę vertę ir pasilikti automobilį sau.

Į kurias autolizingo sąlygas reikia atkreipti didžiausią dėmesį?

Būtinai pasidomėkite autolizingo sutartyje numatytomis sąlygomis, kad nebūtų jokių užslėptų aspektų. Ypač dėmesį reikėtų atkreipti į kelias esmines sąlygas:

Kapitalizuota kaina – išlaidos, kurios pridedamos prie turto savikainos. Kitaip sakant, į kas mėnesį mokėtiną sumą gali būti įtraukiama ne tik automobilio vertė, bet ir kitos sutartyje apibrėžtos paslaugos ar mokesčiai.

Likutinė vertė. Tai likusi suma, kurią reikės sumokėti, kai pasibaigs išperkamosios nuomos sutartis. Brangesnis automobilis paprastai turi ir didesnę likutinę vertę, tačiau kai kuriose bendrovėse, pavyzdžiui, „Simple Finance“, galima pasirinkti nemokėti likutinės vertės. Vis dėl to, nors likutinės vertės pasirinkimas yra individualus, bet su paslaugos teikėju tai reikia aptarti iš anksto. Tai turi būti nurodyta ir išperkamosios nuomos sutartyje.

Išperkamosios nuomos kasmėnesinis mokestis. Tai transporto priemonės mokestis, panašus į paskolą, nes mokamas irgi su numatytomis palūkanomis. Sužinoti preliminarią mėnesio įmokų sumą galima automobilio vertės sumą padalijus iš mėnesių, per kuriuos bus mokamos įmokos, skaičių. Tiesa, reikėtų neužmiršti, jog dar egzistuoja ir palūkanos bendrovei, suteikiančiai autolizingo paslaugas.

Aptarnavimo mokestis. Tai yra standartinis administravimo ir sutarties sudarymo mokestis, apie kurį reikėtų patiems paklausti automobilio pardavėjo arba išperkamosios nuomos paslaugos teikėjo.

Išankstinio sutarties nutraukimo mokesčiai. Pasirašydami autolizingo sutartį sutinkate mokėti už paslaugą tam tikrą laiką. Nutraukus sutartį anksčiau laiko, gali tekti sumokėti išankstinio sutarties nutraukimo mokestį. Autolizingo sutartyje turėtų būti paaiškinta, kokią sumą būsite skolingi, jei nuspręsite nutraukti išperkamąją nuomą anksčiau laiko.

Lietuvoje autolizingo – arba išperkamosios nuomos – paslaugas siūlo nemažai bendrovių. Tačiau prieš išsirenkant sau tinkamiausią, reikėtų pasidomėti tos įmonės reputacija, suteikiamos paslaugos sąlygomis. „Simple Finance“ dirba vardan savo klientų, todėl taiko itin lanksčias sąlygas. Greitai ir lengvai pasirašę autolizingo sutartį, gausite nemažai privalumų – vairuosite mėgstamą automobilį, nemokėsite jokių paslėptų mokesčių ir iš anksto žinosite, kokias įmokas turėsite atlikti kas mėnesį. Džiaugsitės mažesnėmis palūkanomis, o svarbiausia – turėsite patikimą partnerį, sukuriantį patraukliausias sąlygas jums.

„Simple Finance“ pasirengę atsakyti į Jūsų klausimus ir suteikti išperkamosios nuomos paslaugą: telefonu +370 609 48002 arba el. paštu info@simplefinance.lt. Atsakymus į pagrindinius klausimus galite rasti ir apsilankę bendrovės svetainėje https://simplefinance.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite