NUO MAZGARAŠČIO IKI RAIDĖS

0
36
20200923 115157

„Žmonės sukūrė kalbą aiškintis tarpusavyje, o ne vienam kitą apgaudinėti“, – rašė italų rašytojas Aleksandras Mandzonis. Kalba ir raštas turi didelę įtaką žmonių pasauliui. Dabar be kalbos ir rašto mes sunkiai įsivaizduotume bendravimą, pažinimą ir daug kitų žmogui svarbių dalykų.

Norėdami sužinoti apie seniausią raštą, dabar vartojamos abėcėlės atsiradimo istoriją, knygų puošimo elementus Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos trečiokėliai saulėtą trečiadienio rytą atvyko į biblioteką.

Smalsiųjų nenuoramų grupei buvo paruoštos dvi užduotys: teorinė ir kūrybinė. Teorinės dalies metu moksleiviai sužinojo apie seniausius įvairių tautų ir genčių vartotus ženklus: mazgaraščius, dantiraštį, hieroglifus, piešinius… Bibliotekininkės Zinos pakviesti skaičiavo mazgaraščio kilputes, stebėjosi dantiraščio ženklais ir bandė juos suskaičiuoti, apžiūrėdami hieroglifus lygino kuo skiriasi skirtingų tautų ir genčių ženklai. Linksmai nuteikė graikų abėcėlės skaitymas. Domėjo ar šiais laikais dar rašoma ant papiruso. Apžiūrėdami knygelių puošimui sukurtas vinjetes stebėjosi jų sudėtingumu ir dailininkų sugebėjimais. Vartydami seniausias bibliotekos fondų knygas skaičiavo jų metus.

Po pamatytos ir išklausytos teorijos vaikai kūrė – knygos lapą papuošė ornamentų rėmeliu ir jame įrašė išsirinktą hieroglifą. Kvadratėlių, širdelių ir snaigių, žiedelių ir lapelių rėmeliuose atsirado nelygiomis linijomis nubrėžti ženklai – žodžiai: medis, miškas, žmogus, laukas… Nesvarbu, kad rankos rašaluotos, juk plunksnakočiu ir tušu rašė pirmą kartą, bet užduotėlę įveikė visi.

Darbelius mokykloje parodys draugams ir tėveliams.

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė

Nuotraukos autorės

20200923 005429

20200923 111834

20200923 121530

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite