KADA RIMTIEMS KALTINIMAMS GALI UŽTEKTI TIK PLETKŲ KIBIRO?

0
38
balloon 1014411 1280

Rajono laikraštyje „Zarasų kraštas“ ir interneto svetainėje www.zarasuose“ perskaičiau straipsnį „Kam patinka Zarasų „Bardakas“?“. Po perskaitytų kategoriškų formuluočių buvau ne tik nustebintas, bet ir šokiruotas.

Dar sykį perskaičiau. Kaltinimai dideli, tačiau jame jokių faktų. Nėra ir protingų minčių. Tekste tik vienas sumaltas „jovalas“. Tikrai pasigedau solidesnio teksto, juk autorės – rajono Savivaldybės tarybos narės Aurelija Trimonytė ir Ingrida Tatarūnė. Negi jos tikėjosi tokiu pakeltu pigiu sąmyšiu įpiršti savo tiesą zarasiškiams? Man ir mano pažįstamiems savo „teisingumo“ tikrai jos neįrodė, o tik pasėjo nepasitikėjimo sėklą pačiomis autorėmis, jų sąžiningumu, padorumu ir labai abejotinu noru siekti gerų tikslų. Įsitikinau jų šūkį „Kurk Zarasams“ griečiau reikėtų keisti į „Griaukime Zarasus“. Tokiu surinktų apkalbų ir melo kibiru zarasiškių nepamaitinsi ir vertybių nesukursi ir gerų darbų nenudirbsi. Labai abejoju, kad rinkiminis komitetas „Kurk Zarasams“ tokia savo veikla iš teigiamos pusės išgarsins Zarasus.

Aš kaip Zarasų miesto gyventojas geriau pažįstu Benjaminą Sakalauską, negu straipsnio autorės. Tai protingas, išsilavinęs, solidus, žmogus. Tokių Zarasų krašte labai maža. Vienu metu teko susitikti su šiuo valstybės tarnautoju. Praėjusiais metais buvo baigtas renovuoti namas S. Nėries gatvėje. Tačiau šio namo, kuriame aš gyvenu, kiemas buvo baisus. Negalima buvo įvažiuoti ne tik į mūsų, bet ir kaimyninio namo kiemą. Aš nesikreipiau į Trimonytės administruojamą FB grupę „Zarasų bardakas“, o nuėjau į Zarasų rajono savivaldybės administraciją. Mane išklausė administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas. Kiemas buvo sutvarkytas ir papildomai pavasarį dar ir asfaltas paklotas.

Piktina tai, kad publikacijoje nėra jokių konkrečių faktų. Susidaro įspūdis, kad straipsnį parašė nė tarybos narės, o „grupelė turgaus močiučių“. Niekada nenorėčiau įžeisti turguje prekiaujančių moterėlių, tačiau šiuo atveju turgaus močiutė ne darbas, o gyvenimo būdas. Teksto teiginiai vaizdžiai tai byloja. Didesnio demagogiškumo niekur ir niekada nesu sutikęs. Labai neatsakingai svaidomasi tokiais baisiais kaltinimais. Aš kaip rinkėjas norėčiau sužinoti konkrečius faktus. Tokie kaltinimai be konkrečių faktų yra šmeižtas ir žmogaus juodinimas.

Tiesa, prieš kurį laiką autorės kitame tekste bandė tą daryti, buvo pateikusios „faktą“ Tačiau pasipiktinę skaitytojai tą faktą paneigė ir parašė paneigimą. .Autorės labai prašovė pro šalį, tačiau joms neužteko padorumo ir neatsiprašė už iš piršto laužtą „faktą“. Manau, kad save vadinančioms politikėms vertėtų elgtis atsargiau ir be padėties nežinojimo į šią sumaištį netraukti visai nieko dėtų žmonių. Aš bendrauju su žmonėmis, žinau kai kurių darbuotojų atleidimo, perkėlimo aplinkybes ir interpretuoti jas sau norima linkme nederėtų. Darbuotojai piktinasi tokių rašeivų chuliganišku elgesiu ir sumaišties kėlimu rajono Savivaldybės administracijoje.

Papiktino mane ir buldozeriu stumiama kritika rajono Savivaldybės tarybos daugumai dėl paskutinio posėdžio. Autorės nurodo net tarybos narių, kurie atsisakė palaikyti interpeliaciją, pavardes. Tarybos posėdyje juk aiškiai buvo pasakyta: nėra pagrįstų kaltinimų ir interpeliacija sužlugo. Dėl to tarybos nariai nepalaikė jų siūlomo sprendimo ir balsavo prieš. Žmonės turi savo nuomonę ir ją išreiškė. Tai jų teisė ir pareiga. Tarybos nariai pasielgė labai teisingai. Negi dabar pagal demagogiškus svaičiojimus imsime terorizuoti ir vaikyti žmones?

Autorės nuėjo labai toli. Zarasus ima lyginti su Baltarusija. Peršasi išvada, kad jos tokiais svaidomais nepamatuotais kaltinimais pačios norėtų įvesti kaimyninės šalies tvarką. Kai mažuma valdo ir diktuoja daugumai savo sąlygas, žmonės vaikomi už savo politinius sprendimus ir bijo išsakyti savo nuomonę. Jų laiške aš matau bandymą terorizuoti pačius tarybos narius, gal ką išgąsdinti ir tuo būdu pasiekti norimą rezultatą.

Aš jokiu būdu ne prieš kritiką, pareigūnų atsakomybę. Kritika yra varomoji jėga, tačiau ši jėga turi būti konstruktyvi, pagrįsta. Ir dar gerbti asmenybę. Paskaitykite, autorės kaltina direktorių viešu žeminimu, išjuokimu, pasiekimų nevertinimu. Tačiau čia matome akivaizdų ir nenuginčijamą faktą. Jos kaltina tuo, kuo pačios kvepia. Ar jos bent žino, kad Benjaminas Sakalauskas gerai žinomas politikas ne tik Zarasų rajone, bet ir šalyje. Prisimenu faktą, kuris plačiai buvo pažymėtas spaudoje. 1985 metais, Dusetų girininkijos jaunasi girininkas Benjaminas Sakalauskas buvo pripažintas geriausiu girininku Lietuvoje. Aurelija dar nebuvo gimusi, o Ingrida dar vaikščiojo palei stalą. B. Sakalausko titulų, nuopelnų galima išvardinti labai daug.

Gerbiamos tarybos narės, pasigirkite, ką jūs sukūrėte Lietuvai. Nieko. Jūs net savo paskvilio tekstą parašėte ant laikraštinio popieriaus, pagaminto iš Benjamino Sakalausko išsaugoto miško. Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtinti elgesio principai, kuriais politikai turi vadovautis viešajame gyvenime. Tarp jų pagarbos žmogui ir valstybei principas, įpareigojantis politikus vadovautis Lietuvos Respublikos Konstitucija ir teise, didinti pasitikėjimą valstybe ir jos institucijomis, padorumo principas, įpareigojantis elgtis deramai pagal einamas pareigas, vengti situacijų, kai politiko elgesys kenktų institucijos, kurioje jis eina pareigas, reputacijai ir autoritetui ir pavyzdingumo principas, įpareigojantis politikus deramai elgtis visuomenėje, laikytis visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų.

Pamazgų pilstymas be konkrečių faktų niekam autoriteto nedidina. Man regis, kad autorės tokiais savo tekstais siekia tik savo populiarumo, Tačiau toks tarybos narių abejotinas būdas vargu pridės joms autoriteto.

Vilhelmas Bagdonavičius
Zarasų miesto gyventojas

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite