SAUGUS ELGESYS ANT LEDO!

0
37
mid news zrs 231 43e636e72e26f15d56a1a02e0158cece

Paspaudus šaltukui ir užšalus vandens telkiniams prasideda pramogų metas vaikams, kuriuos vilioja žaidimai ant ledo, žvejai skuba pasimėgauti poledine žūkle. Svarbu prisiminti, kad tiems, kurie nežino ar nesilaiko saugaus elgesio ant ledo taisyklių, prasideda ne pramogų, o pavojų metas. Didžiausias iš jų – kai ledas neišlaiko žmogaus svorio ir įlūžta. Kad to išvengtų, gyventojai turi įsiminti keletą taisyklių apie saugų elgesį ant ledo.

Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas jau išlaiko žmogų. Tačiau kad išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, kur yra šaltinių. Einant ledu reikia aplenkti vietas, kurios apneštos sniegu arba pripustytos pusnių, nes po sniegu ledas visada yra plonesnis. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu.

Prieš lipdami ant ledo, apsidairykite, ar arti nėra praminto takelio, paliktų pėdų. Jeigu yra, eikite jomis, nes tai jau išbandytas kelias. Einant ledu reikia turėti tvirtą lazdą ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu į ledą sudavus lazda ant jo pasirodo vanduo, reikia nedelsiant grįžti į krantą. Eiti reikia čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo.

Jeigu esate su slidėmis, tai atsisekite slidžių tvirtinimus, kad esant reikalui jas greitai galima būtų nusimesti nuo kojų. Slidžių lazdas laikykite rankose, plaštakų neprakiškite pro kilpas – galėsite lazdas greitai numesti.

Jeigu ledu eina grupė žmonių, reikia laikytis distancijos. Atstumas tarp žmonių turi būti ne mažesnis kaip 5 metrai.
 

Ką daryti įlūžus?

  • Nepraraskite savitvardos!
  • Ropškitės ant ledo į tą pusę, iš kur atėjote.
  • Nesikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto.
  • Ant ledo užšliaužkite plačiai ištiesę rankas, kad padidėtų atramos plotas.
  • Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą.
  • Užšliaužę ant ledo, nesistokite tuojau pat, nusiridenkite nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote.

Kaip gelbėti įlūžusį?

  • Veikite greitai ir ryžtingai, nes šaltame vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje.
  • Kvieskite pagalbą telefonu 112.
  • Įvertinę situaciją ir savo galimybes, prie eketės artinkitės labai atsargiai, geriausia šliaužte, plačiai ištiesę rankas. Jei yra galimybė, po savimi patieskite šaką ar lentą ir šliaužkite ant jos.
  • Prišliaužti prie pat eketės krašto negalima, todėl įlūžusiajam ištieskite šaką ar lentą, numeskite virvę ar tvirtai surištus šalikus.
  • Ištraukę žmogų ant ledo, su juo kuo toliau šliaužkite nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau įlūžėlį perrenkite sausais rūbais, sušildykite karštais gėrimais.
  • Išgelbėtąjį pristatykite į gydymo įstaigą.

Būkite budrūs ir atsakingi! Ant ledo ypač mėgsta žaisti vaikai, nepalikite jų be priežiūros.

Saugaus elgesio ant ledo taisyklės
 

Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus informacija

mid news zrs 125 unnamed

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite