„PASAULĮ MES TIK VAIZDUOJAMĖS“

0
45
Platelis 1

Sausio 22 dieną poetui, eseistui, vertėjui Kornelijui Plateliui sukako 70 metų. Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriuje veikia literatūros paroda, skirta poeto kūrybai „Pasaulį mes tik vaizduojamės”. Poetas gimė 1951 m. sausio 22 d. Šiauliuose.

Baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą. 1991-1993 m.  dirbo Lietuvos Kultūros ir švietimo ministro pavaduotoju. 1996-1998 m. vadovavo „Vagos“ leidyklai. 1998-2000 m.  vadovavo Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijai. 2001-2014 m. dirbo savaitraščio „Literatūra ir menas“ vyriausiuoju redaktoriumi. K. Platelis aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje: yra Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvių PEN centro narys, „Poetinio Druskininkų rudens“ festivalio steigėjas, jo tarybos pirmininkas.

Pirmoji K. Platelio poezijos knygelė „Žodžiai ir dienos“ išleista 1980 m. Išleistos dvi esė knygos, poetas vertė daugelio amerikiečių ir britų poetų kūrybą – tarp jų E. Poundo, T.S. Elioto, S. Heaney ir kt. Parašė komentarus Biblijos vertimui („Pasaulinės literatūros bibliotekos“ serija). Jo kūryba išversta į anglų, graikų, ispanų, latvių, lenkų, norvegų, prancūzų, rusų, švedų, vokiečių ir kitas kalbas.

2018 m. išleistas jau dešimtasis eilėraščių rinkinys „Įtrūkusios mėnesienos“. Autorius toliau plėtoja savo vaizduojamąją poetiką artistiškai kaitaliodamas kaukes ir kontekstus. Jo eilėraščiuose tarsi nėra lyrinio subjekto, tačiau dažniausiai teiginiai būna persipynę su ironija ir humoru. Šio rinkinio eilėse poetas nevengia slėptis po moters kauke, tarsi moteriško vaidmens atlikėjas Senovės Graikijoje. Jis nebando atsakyti į klausimą, ar mūsų sapnai bei regėjimai unikalūs, ir siūlo tai padaryti skaitytojui. Eilėraščių knygelėje „Pinklės vėjui“ (1987 m.) poetas sako: „Galvodamas apie poeziją, paklystu tarp eilėraščio ir savęs – jį suvokiančio. Įmanoma ribą užčiuopti tarp mūsų, ar ne? Poezija – kaip vėjas: nežinia, iš kur kyla, nežinia, kur nueina. Ir nežinia, ką reiškia.“
K. Platelis 1985 m. apdovanotas Jotvingių literatūrine premija už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“, 1996 m. tapo „Poezijos pavasario“ laureatu už knygą „Prakalbos upei“, 1998 m. apdovanotas literatūrine „Varpų“ premija už eilėraščių ciklą, 2011 m. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.
2002 m. apdovanotas Nacionaline Lietuvos kultūros ir meno premija.

Kviečiame susipažinti su literatūros paroda.

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus informacija.

Paroda 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite