VAIKŲ DIENOS CENTRAMS – 1,6 MLN. EURŲ

0
24
2021 01 25 SADM akredituotu vaiku dienos centru finansavimas

Jau šią savaitę savivaldybes pasieks vaikų dienos centrams skirtas valstybės biudžeto finansavimas. Visoje šalyje veikiantiems 425 vaikų dienos centrams, teikiantiems akredituotas socialines paslaugas, I ketvirčiui bus paskirstyta 1,6 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Tai užtikrins stabilią centrų veiklą visus metus. Nuo šių metų iš valstybės biudžeto finansuojami tie vaikų dienos centrai, kurių teikiamos paslaugos yra akredituotos. Akreditacija suteikiama 3 metams. 

„Tikiu, kad tai yra naujas etapas paslaugų teikime šeimoms, kuomet drauge su savivaldybėmis užtikrinsime geresnį vaikų dienos centrų paslaugų prieinamumą visoje Lietuvoje. Šiandien ypač svarbu, kad dienos centrai vykdytų savo veiklą ir įtrauktų kuo daugiau vaikų, kuriems reikia vienokios ar kitokios pagalbos. Labai svarbi žinia ta, kad vaikų dienos centrų finansavimas bus nepertraukiamas ir galios visam akreditavimo laikotarpiui. Dėl to dienos centrai galės drąsiau planuoti tiek savo veiklą, tiek darbuotojų poreikį. Džiaugiuosi, kad tokiu būdu bus užtikrintos vienodos galimybės visiems dienos centrams, nepaisant to ar jie veikia kaimuose ar didžiuosiuose miestuose“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

Valstybės biudžeto lėšos gali būti naudojamos vaikų dienos centrų darbuotojų darbo užmokesčiui ir patalpų išlaikymui finansuoti. Kitos vaikų dienos centrų išlaidos finansuojamos savivaldybių biudžetų lėšomis.

Nors pati akreditacija dienos centrams yra naujovė, pagrindiniai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos reikalavimai vaikų dienos centrams išlieka nepakitę. Dar 2015 metais dienos centrams buvo rekomenduota, kad su vaikais dirbtų bent vienas išsilavinimo kriterijus atitinkantis socialinis darbuotojas ar socialinis pedagogas (nebūtinai visu etatu), centro darbuotojams būtų sudaryta galimybė tobulinti kvalifikaciją. Rekomendacijose taip pat buvo nurodoma, kad vaikų dienos centre turi būti daugiau nei viena patalpa, kuriose vaikams būtų teikiamos socialinės priežiūros paslaugos. Akredituotiems vaikų dienos centrams šios rekomendacijos tapo privalomomis sąlygomis, kurias atitiko 425 vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugų teikėjai – vaikų dienos centrai. 

Iki šiol Ministerija vaikų dienos centrus finansavo skelbdama įvairius projektų konkursus, o tai reiškia, kad vaikų dienos centrai negalėjo planuoti savo veiklos ilgesniam laikotarpiui, finansavimas juos pasiekdavo ne nuo pat kalendorinių metų pradžios, o nuo konkurso laimėjimo. Be to, iki 10 proc. būtino finansavimo vaikų dienos centrai turėjo užsitikrinti iš kitų šaltinių.

Daugeliui vaikų dienos centrus įkūrusių nevyriausybinių organizacijų kasmetinis dalyvavimas konkursuose ar viešųjų pirkimų procedūrose buvo papildoma administracinė našta, o toks finansavimo modelis neužtikrino veiklos stabilumo: vaikams nebuvo užtikrinamos nenutrūkstamos paslaugos, susidurta su sunkumais išlaikant kompetentingus darbuotojus.

Vaikų dienos centrai buvo pirmieji, kurie pradėjo teikti akredituotas socialinės priežiūros paslaugas. Nuo 2022 metų taip pat turės būti akredituojamos visos kitos socialinės priežiūros paslaugos, finansuojamos iš savivaldybių ir valstybės biudžetų.

Vaikų dienos centrų veikla ypatingai svarbi tiems vaikams, kurie tinkamos priežiūros, rūpesčio, dėmesio negauna savo šeimose. Vaikų dienos centruose ugdomi kasdieniai vaikų gyvenimo įgūdžiai: mokoma higienos, sveikos gyvensenos, lavinami socialiniai, bendravimo įgūdžiai, teikiama psichologinė pagalba, organizuojamas užimtumas. Vaikai su darbuotojais kalbasi apie savo sunkumus, išgyvenimus, mokomi pažinti save, spręsti problemas. Čia gauna šilto maisto, turiningai praleidžia laisvalaikį, jiems padedama ruošti namų darbus, vaikų dienos centrai veikia ir vasaromis – organizuoja įvairias stovyklas ar kitas veiklas.

Kiekvienu atveju atsižvelgiama, kokių paslaugų vaikui ir jo šeimai reikia labiausiai, pavyzdžiui, padedama spręsti šeimoje iškilusias problemas, rūpinamasi vaiko teisių apsauga, organizuojama psichologinė pagalba, teikiamos kitos individualios socialinės paslaugos.

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite