KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI NORINTIEMS DOVANOTI TURTĄ?

0
2390
turto dovanojimas

Dovanojimo etiketas kiekvienam iš mūsų yra žinomas nuo mažų dienų: pavyzdžiui, dovanojimas neturėtų būti derinamas su gavėju, gaunant dovaną nedera jos nepriimti, o dovanojančiajam – ją po kiek laiko atsiimti. Visgi, dovanojant arba gaunant didelės vertės dovanas, nerašytas taisykles teks pamiršti ir remtis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu. Taigi, ką turėtumėte žinoti prieš dovanodami arba gaudami dovanų didelės vertės turtą?  

Nekilnojamo turto dovanojimo aktas turi būti patvirtintas notaro. Remiantis Civilinio kodekso 6.469 straipsnio 2 dalimi, dovanos vertei viršijant 14 500 Eu, būtina sudaryti notariškai patvirtintą dovanojimo sutartį. Jeigu dovanojate turtą, kurio vertė atitinka arba viršija nurodytą sumą ir sutarties nepasirašote (arba nepasirūpinate, kad ji būtų patvirtinta notaro), jūsų sandoris tiesiog negalioja. Kitaip tariant, pasirašyta sutartis, kuri nėra patvirtinta notaro, gali būti vadinama niekine. Todėl dovanodami, arba gaudami dovanų butą, namą ar žemės sklypą, būtinai iš anksto suplanuokite apsilankymą pas notarą, kuris patvirtintų jūsų sandorį.

Ar prireiks notaro paslaugų dovanojant automobilį? Atsakymas į šį klausimą gali būti ir „taip“, ir „ne“. Visa tai priklauso nuo to, kokia yra dovanojamo automobilio vertė. Kokia yra konkretaus automobilio vertė, jums gali atsakyti nepriklausomi transporto priemonių vertintojai. Atsižvelgdami į rinkos vertę bei konkretaus automobilio būklę, detalių nusidėvėjimą ir kt. jie nustato, kiek jis yra vertas. Jeigu automobilio vertė yra lygi arba viršija 14 500 Eu, būtina, kad sutartis būtų patvirtinta notariškai. Jeigu automobilio vertė tokios sumos nesiekia, notarinės formos sutartis nėra privaloma.

Dovanos gavėjas turi sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM). Gavus didelės vertės dovaną, reikalinga sumokėti gyventojų pajamų mokestį, kuris kinta atitinkamai nuo gauto turto vertės. Kadangi dovanojimo aktas nėra vienašalis, o dovanos gavėjas turi teisę rinktis – priimti dovaną ar jos atsisakyti, šis mokestis neturėtų būti nemalonia staigmena. Šio mokesčio dovanos gavėjas gali išvengti, jeigu nekilnojamas turtas dovanojamas dar nepraėjus penkeriems metams nuo jo įsigijimo. Visgi, dovanojant nekilnojamąjį turtą giminaičiams, t. y. tėvams, seneliams, vaikams, sutuoktiniui, broliams ar seserims, GPM mokestis nėra taikomas.

Išimtiniu atveju, GPM gali tekti sumokėti ir dovanų gavusiems giminaičiams. Nekilnojamojo turto neatlygintinai gavusiems, giminystės ryšiais su dovanotoju susijusiems žmonėms, gali būti apmokestinamos, jeigu dovaną gavęs asmuo ją perleido trečiajam asmeniui nepraėjus dešimčiai metų. Kitaip tariant, iš giminaičio gavus dovanų butą, namą ar žemės sklypą, GPM mokėti nereikia. Tačiau jeigu gautą dovaną norite parduoti ar padovanoti, o dar nepraėjo dešimt metų nuo tos dienos, kai šį nekilnojamąjį turtą gavote dovanų, tuomet GPM valstybei teks sumokėti. Dovanojant automobilį, jis nebus apmokestinamas, jeigu iki dovanojimo dienos jis buvo įregistruotas Europos ekonominės erdvės valstybėje (priklauso ne tik Europos Sąjungos valstybės narės, bet ir šalys priklausančios Europos laisvos prekybos asociacijai EFTA) anksčiau nei prieš trejetą metų.

Dovaną galima susigrąžinti. Remiantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.472 straipsniu, dovanojimo sutartis gali būti panaikinta. Dovaną galima susigrąžinti keletu atvejų: kai dovaną gavęs asmuo elgiasi smerktinai dovanotojo atžvilgiu. Tai gali būti pasikėsinimas į dovanotojo ar jo artimųjų gyvybę, sunkus sužalojimas ir kiti poelgiai, kurie gali būti svarstomi kiekvienu konkrečiu atveju priklausomai nuo situacijos. Taip pat dovana gali būti sugrąžinta dovanotojui, jeigu dovana netausojama ir kyla grėsmė turto išlikimui. Galiausiai, dovana gali būti grąžinama dovanotojui ir bendru abiejų dovanojimo sutartį sudariusių šalių susitarimu.

Daugiau apie turto dovanojimą: https://teisesvartai.lt/naudinga-informacija/turto-dovanojimas/

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite