3 PATARIMAI, KAIP GAUTI PASKOLĄ DIRBANT SU INDIVIDUALIA VEIKLA

0
271
pinigai

Niekam nepaslaptis, jog dirbantys savarankiškai, t.y. dirbantys pagal individualios veiklos pažymą ar pagal verslo liudijimą, susiduria su sunkumais gauti paskolą (tiek būsto paskolą, tiek greitąjį kreditą). Pagrindinė sunkumų priežastis –  kreditoriai nemato jūsų pajamų ir jų stabilumo paskutiniais metais. Kodėl taip yra ir ką daryti, siekiant paskolos su individualia veikla?

Reikia pabrėžti, jog bankai, kredito unijos ar greitųjų kreditų kompanijos nediskriminuoja dirbančių savarankiškai. Tačiau laikantis atsakingo skolinimo principų, kreditoriai privalo įsitikinti jog turite nuolatines pajamas ir apskaičiuoti kokia mėnesinės įmokos suma neviršys 40 proc. šeimos pajamų.

Tad vietoj to, kad skųstis, kaip sudėtinga gauti paskolą, geriau pasidomėkime ką galime padaryti patys, jog būtų lengviau gauti bet kokią paskolą.

#1. Parodykite pajamas

Vienas didžiausių skirtumų tarp dirbančių su darbo sutartimi ir dirbančių savarankiškai, yra pajamos. Tiksliau, kaip jas mato paskolas suteikiančios įmonės. Dirbančių pagal darbo sutartį pajamos yra deklaruojamos kas mėnesį, skaičius turi tiek VMI, tiek Sodra ir tuos skaičius pasiekia paskolos davėjas. Tuo tarpu dirbantys savarankiškai pajamas deklaruoja kartą per mėnesį. Tokiu būdu kreditoriai nemato ar pajamos yra pastovios ir kokios jos. Juk deklaruojama iki gegužės mėnesio už praėjusius kalendorinius metus. Tad tai labai pasenę duomenys.

Vienas iš būdų apeiti šią kliūtį – savarankiškai deklaruokite pajamas kas mėnesį ir mokėkite susijusius mokesčius (VSD, PSD) kas mėnesį. Pasikonsultuokite su savo Sodros ir VMI konsultantais kaip tai galėtumėte paprasčiau padaryti.

Praeities pajamas virtusias pirkiniais taip pat deklaruokite. Investicinis auksas, vertingesni meno kūriniai turėtų atsidurti jūsų metinėje pajamų deklaracijoje. Parodykite, jog turite turto iš savo verslo ir kreditoriai į jus žiūrės palankiau.

#2. Sudarykite ilgalaikes sutartis

Aukščiau paminėtas būdas padeda įrodyti, jog praeityje gavote pajamas ir tokių tikitės gauti ateityje. Tačiau tikėti nėra žinoti. Žinojimą galima pagrįsti dokumentais, pavyzdžiui darbų sutartimis. Jei turite tęstinį projektą, metus ar panašiai atliekamus darbus klientui – sudarykite sutartį. Susitarimas garantuojantis jums reguliarias pajamas iš kelių klientų bus įtikinamas dokumentas paskolos davėjui, kad ir ateityje neprarasite pajamų.

#3. Palaikykite gerą kredito reitingą

Po pajamų, svarbiausiu kriterijumi (gal net svarbesniu už pajamas) yra kredito reitingas ir istorija. Kredito reitingas parodo kreditoriams tikimybę ar gražinsite paskolą laiku. Jei praeityje susidūrėte su nesklandumais, vėlavote gražinti paskolas, dėl skolų buvote paduotas į teismą, skolas išieškojo antstoliai – tai atsispindės kredito istorijoje ir automatiškai kredito reitinge.

Kredito reitingo nepakeisite, tačiau galite parodyti, jog šiuo metu jau išmokote tvarkytis su finansais. Turėkite sąskaitų savo vardu (komunaliniai, komunikacijos) ir laiku jas mokėkite. Gražinkite visas vis dar aktyvias paskolas iš kitų kreditorių, net jei tai nedidelės sumos – gražinkite anksčiau, kad naujos paskolos metu neturėtumėte įsiskolinimų. Jei turite paskolą, tačiau finansiškai sunku ją gražinti, nevėluokite ir neatidėliokite. Geriau refinansuokite ir pasirinkite tokį gražinimo terminą ir paskolos įmokos sumą, kuri bus “įkandama”.

Ir, apibendrintai

Norėdami gauti paskolą užsiimdami  individualia veikla, pirmiausia kreipkitės į paskolas išduodančią įmonę ir pasidomėkite kokios sąlygos, kokių papildomų dokumentų reikia ir ką dar galite padaryti, norint užsitikrinti, jog jus svarstytų kaip paskolos gavėją. Bendradarbiaujant su kreditorių atstovais ir užsibrėžus tikslą – viskas pasiekiama. Svarbiausia, nenuleisti rankų ties pirmuoju „ne“. Lietuvoje veikia bankai, kredito unijos, tarpusavio skolinimo platformos – tad paskolų teikimo įmonių netrūksta ir tikrai rasite tą, kurioje jums suteiks paskolą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite