VIENKARTINIO PLASTIKO GAMINIŲ NAUDOSIME VIS MAŽIAU – LAUKIA POKYČIAI

0
20
plastikas

Ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje su socialinių ir ekonominių partnerių – gamybos, prekybos, atliekų tvarkymo įmonių, nevyriausybinių organizacijų – atstovais buvo aptarti su mažinamu vienkartinio plastiko gaminių naudojimu susiję būsimi pokyčiai.

Atliekų politikos grupės specialistai susitikimo dalyvius supažindino su Vienkartinio plastiko mažinimo direktyvos reikalavimais, kurie turi būti perkelti į nacionalinę teisę iki 2021 m. liepos 3 d. Nuo tos datos įsigalios draudimas teikti rinkai kai kuriuos vienkartinius plastiko gaminius: stalo įrankius (šakutes, peilius, šaukštus, lazdeles), lėkštes, šiaudelius, gėrimų maišiklius, oro balionėlių lazdeles, plastikinius kosmetinius krapštukus, iš politireninio putplasčio (angl. expanded polystyrene) pagamintą gėrimų tarą, gėrimų puodelius, įskaitant jų kamštelius ir dangtelius, maisto tarą, taip pat visus iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus gaminius.

Be to, nuo liepos 3-osios turės būti paženklinti rinkai teikiami gėrimų indeliai, tabako gaminiai su filtrais, higieniniai įklotai, tamponai ir jų aplikatoriai, drėgnosios servetėlės ir buitinės šluostės, kad vartotojai žinotų, kaip juos tvarkyti ir kad juose yra plastiko.

Susitikimo metu buvo pateikta aktualiausia informacija apie Europos Komisijos parengtus ir vis dar rengiamus direktyvos lydimuosius teisės aktus, kurie detalizuoja, kokie gaminiai ir pagal kokius kriterijus laikytini vienkartinio plastiko gaminiais. Susitikimo dalyviai buvo supažindinti su parengtomis skaidrėmis apie šiukšlių surinkimo išlaidų kriterijus, duomenų  apie žvejybos įrankius rinkimo ir teikimo formatus, vienkartinių plastiko gaminių naudojimo mažinimo įvertinimą.  Aptarta direktyvos perkėlimo į nacionalinę teisę eiga ir terminai, taip pat veiksmai, kurių reikės imtis mažinant šių gaminių vartojimą. Vienas iš numatytų veiksmų – sudaryti nacionalinius susitarimus su verslo, mokslo atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis, atliekų tvarkytojais, siekiant mažinti vienkartinių plastiko gaminių naudojimą ir skatinant daugiau perdirbto plastiko naudoti naujų gaminių gamybai.

Su Aplinkos ministerijos parengtomis skaidrėmis galite susipažinti čia

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite