ATVIRAS LAIŠKAS DĖL PASKELBTO STRAIPSNIO „ZARASUOSE AERODROMAS BUS“

0
64
estanys

Perskaičiau www.zarasai.lt straipsnį „Zarasuose aerodromas bus“ ir pasijutau taip, lyg kažkas šlapinasi į akis ir sako, kad tai lietus lyja…

Jeigu būčiau tiesiog skaitytojas nežinantis situacijos greičiausiai pagalvočiau, kad viskas čia labai gražu. Bet aš nesu tik skaitytojas, aš esu tas žmogus, kuris sukūrė aeroklubą „Orlėkis“ ir kuris 16 metų jam vadovavo. Per tuos 16 metų klubas nuveikė tiek, kad viskam aprašyti nepakaks ir kelių lapų, todėl paminėsiu tik tai, ką tikriausiai visi bent viena ausimi girdėjo ar akies krašteliu matė – tai vaikų neformaliojo užimtumo veiklos vystančios nuo 2015 metų (nuolatos dalyvauja 60 vaikų), renginiai virš Zaraso ežero per F2 čempionatus 2017 ir 2018 metais, Zarasų aerodromo tako išlyginimas klubo lėšomis 2018 metais… Apie tai, kad klubas puoselėja nykstančias aviacijos tradicijas Zarasuose, kad klubas paruošė virš 20 pilotų, kad klube kiekvienas norintis gali išmokti pilotuoti parasparnį, kad klubo dėka kiekvienas norintis gali pamatyti Zarasus iš dangaus, apie begalę mažų renginių Zarasų aerodrome, apie nuolatos vykstančias aerodrome vaikų vasaros stovyklas ir dar daug kitų nereikšmingų dalykų nerašysiu…

Liūdna tiesa slypi tame, kad mero, kuriam dėkojama straipsnyje, dalyvavimo aerodromo gyvenime nebuvo niekada. Taip, susitikimų su meru būta. Bet tiesa ir tai, kad juose meras skeldavo ilgus monologus „apie šachmatus ir Vasiukus“, o gražbylystei pasibaigus baigdavosi susitikimui skirtas laikas be jokių sprendimų ir rezultatų. Į klubo raštus būdavo atsakoma tik formaliai arba neatsakoma visiškai. O šiandieninis administracijos direktorius aviatoriams ir veiklose dalyvaujančių vaikų tėvams be užuolankų yra parodęs duris.

Todėl kyla klausimas už ką straipsnyje dėkojama savivaldybės vadovams? Pabandykime paanalizuoti straipsnį ir rasti atsakymą…

Pirma pastraipa apie nieką. Žinant, kad Zarasų aviaklubas panaudos sutarties pagrindu valdęs Zarasų aerodromą iki 2019 metų paskutinį skrydį AN-2 lėktuvu atliko 2010 pavasarį, po ko šio klubo vadovas (J.B.) aerodrome ėmė ganyti asmeninę karvę ir dėl ko kilo karas su aeroklubu „Orlėkis“, kalbėti apie krašto pasididžiavimą ir turizmo trauką nereikėtų. Nuo 2010 metų aerodromas tapo ginčų ir konfliktų objektu. Organizacija valdžiusi aerodromą (Zarasų aviaklubas) jo neprižiūrėjo, o organizacija („Orlėkis“) neturinti jokio teisinio pagrindo priežiūrai vėlėsi į didelius konfliktus, saugojo, prižiūrėjo bei tvarkė aerodromą. „Orlėkis“ atakavo savivaldybę raštais įrodinėdamas, kad aerodromas yra svarbus Zarasų kraštui objektas ir turi būti išsaugotas bei vystomas. Bet sprendžiant iš straipsnio teksto, nieko to nebuvo, o Zarasų aerodrome tvyro romantika, ramybė ir graži ateities perspektyva.

Antra saldžiai ir klaidingai parašyta pastraipa išduoda teksto autorių. Tenka konstatuoti faktą, kad kalbėti apie „vienintelį klubą Europoje“ galėjo tik asmuo turintis labai menką supratimą apie rašomą temą ir tai yra ne klubo narys ir tuo labiau ne klubo vadovas Darius Viliūnas. Manau, kad žmogus rašęs tekstą yra ne kažkas kitas, o nuolatinis pagiriamųjų straipsnių apie merą autorius ponas P.I.

Trečia pastraipa apie susitikimus ir nutarimus turėtų būti patvirtinta bent kokiu dokumentu įrodančiu įvykusius susitikimus ir priimtus nutarimus. Tokių nesant, tai jau vis tie patys, aukščiau paminėti monologai apie „šachmatus ir Vasiukus“. Todėl, gal straipsnio autorius skubiai atgaline data sukurs kažkokį ketinimų protokolą apie klubo ir savivaldybės bendradarbiavimą bei jį paviešins?

Ketvirta pastraipa kalba apie konsultacijas ir raštus. Konsultuojasi žodžiu tik studentas su dėstytoju. Viešojo administravimo subjekto konsultacijos yra rašytinės. Gal galima pamatyti konsultacijų medžiagą, siųstus klausimus ir gautus atsakymus, taip pat raštus rašytus Transporto kompetencijų agentūrai? Irgi nėra? Bet straipsnis rašo, kad yra…

Ir finalinė pastraipa pasakanti viską kas yra reikšmingiausia šiame straipsnyje – ačiū merui Nikolajui. Už ką „ačiū“? Už straipsnyje išdėstytą melagingą informaciją? Manau, kad „ačiū“, tai esamo klubo vadovo Dariaus Viliūno atsiprašymas už tai, kad buvęs klubo vadovas Evaldas Stanys viešai įžeidė poną merą paskelbdamas savo facebook paskyroje žinutę, kad aerodromas išgyvenęs du pasaulinius karus ir sovietų santvarką yra naikinamas šiandien bei išviešino rengiamą aerodromo nuomos projektą.

Turiu pripažinti, kad ilgus metus vykusių ginčų dėl aerodromo ateities tarp savivaldybės ir klubo priešakyje stovėjo klubo vadovas, tai yra aš. Nuolatiniai raštai savivaldybei raginantys spręsti aerodromo problemas erzino administracijos vadovus. Esant įtemptai situacijai tarp klubo ir savivaldybės vadovų bei ieškant galimybės tęsti dialogą buvo nutarta pakeisti klubo primininką – kitaip tariant pakeisti administracijos vadovus erzinančią E.Stanio pavardę kita. Vadovas buvo perrinktas, pavardė pakeista, tik niekas klube neįtarė, kad nauja pavardė pasirodė itin paklusni ponui Nikolajui. Gaila, bet naujojo klubo vadovo rankomis pradėti žaisti nešvarūs politiniai žaidimai.

Aš, kaip buvęs ilgametis klubo vadovas, pareiškiu, kad straipsnyje yra išdėstyta melaginga ir tiesos neatitinkanti informacija, taip pat manau straipsnio autorius yra ne jį pasirašęs asmuo, o išdėstyta informacija jokiu būdu neatspindi klubo narių pozicijos.

Iki šio straipsnio paskelbimo klubas buvo nepolitinė organizacija, o po šio straipsnio paskelbimo klubui suteikta socialdemokratinė pakraipa, kam aš jokiu būdu nepritariu. Laikausi pozicijos, kad aviacija yra aukščiau politikos.

Ačiū visiems, kas palaiko mūsų siekį išsaugoti Zarasų aerodromą. Sveikinu Jus su artėjančia Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena. Būkite laisvi, būkite nepriklausomi, tarnaukite Valstybei, bet ne valdžiai. Ačiū.

Aeroklubo „Orlėkis“ steigėjas ir ilgametis vadovas Evaldas Stanys

Užs. Nr. 20210223-1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite