PAREIŠKIMAS

0
15
Daiva Keleciene FOTO

,,GERIAUSIŲ POLITINIŲ SUSIDOROJIMO PRIEMONIŲ TAIKYMAS ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE ARBA „TOBULUMO LINK“

Zarasų rajono administracijos direktoriui Benjaminui Sakalauskui ir Zarasų rajono merui Nikolajui Gusevui priimtinos visos priemonės, siekiant politinio dominavimo amžinai…

Vėl merui, direktoriui ir rajono „Savivaldybės tarybos daugumai …daug dirbant neskaičiuojant darbo valandų ir poilsio dienų“ (citata iš Zarasų rajono savivaldybės administracijos 2020-01-07 oficialios publikacijos), susidorojama su kitaip mąstančių ir opozicijoje dirbančių politikų artimaisiais. Meras negali atleisti rinkimuose į rajono merus išsikėlusiems kandidatams Arvydui ir Kęstučiui, drįsusiems sudaryti konkurenciją. Taip vertinu šiandienos posėdžiui teikiamą Zarasų rajono savivaldybės administracijos reorganizacijos projektą.

Taip šią situaciją vertina ir Zarasų gyventojas, kurio mintis cituosiu skaitydama šį pareiškimą ir informuodama visuomenę apie Zarasų rajono vadovų sprendimus aplinkybių kontekste.  

Šiek tiek faktų ir vertinimų:

Vos prieš dvejus metus, buvo patvirtinta nauja administracijos skyrių struktūra. To paties direktoriaus B.Sakalausko teikimu, rajonui vadovaujant tam pačiam Merui, įsteigtas atskiras  Bendrųjų reikalų skyrius.

Šiam tarybos posėdžiui teikiamas sprendimo projektas naikinti Bendrųjų reikalų skyrių, o Teritorijų planavimo skyrių sujungti su Statybos ir komunalinio ūkio skyriumi. Du skyriai išnyksta iš administracijos struktūros sąrašo, naikinamos abiejų skyrių vedėjų pareigybės. Vedėjams gali būti siūlomos kitos, direktoriaus sprendimu parinktos pareigos. Bet ar jos bus priimtinos aukštos kvalifikacijos specialistams?

„Viską sumąstė, apsvarstė ir pateikė pasiūlymus dėl Zarasų rajono savivaldybės administracijos struktūros tobulinimo direktoriaus įsakymu sudaryta Komisija (šįkart direktorius lieka nuošalyje, nė prie ko, viską ,,tvarko“ specialiai sukurta komisija). Ir štai Komisija, vadovaujama ką tik paskirto (išdirbo 2 savaites) naujojo administracijos direktoriaus pavaduotojo, viską sumąstė, kompetentingai išanalizavo ir pateikė savo siūlymus tarybai dėl struktūros keitimo“

„…kaip rašoma paaiškinamajame rašte – svarstyti galimus struktūrinius pertvarkymus paskatino siekis tobulinti Savivaldybės administracijos darbo organizavimą, užtikrinti nepriekaištingą teisės aktuose numatytų Savivaldybės funkcijų vykdymą ir geriausių viešojo valdymo praktikų taikymą, taip pat efektyviau panaudoti kvalifikuotus darbuotojus. Kyla klausimai: kas dabar būtent šiuose dviejuose skyriuose yra netobula, jei visi likę yra tobuli arba kaip mes įsivaizduojame tobulumą, kai dalis dabartinio Bendrųjų reikalų skyriaus materialinio aprūpinimo bus ,,permesta“ kitam, visai nieko bendro neturinčiam Apskaitos skyriui, kaip su didele savo darbų aprėptimi Teritorijų planavimo ir Statybos ir komunalinio ūkio skyrius – bus vienas…? Ar taip bus užtikrintas nepriekaištingas teisės aktuose numatytų Savivaldybės funkcijų vykdymas? Vargu. Geriausių viešojo valdymo praktikų taikymas – kas tai?, kur tos praktiko?s, kokie realūs, neišgalvoti ir nesumeluoti mažųjų savivaldybių pavyzdžiai? Rašoma, kad svarstant pertvarkymus bei teikiant sprendimo projektą buvo atsižvelgta ir į kitų savivaldybių praktiką, kitų institucijų pavyzdžius – norėtųsi išgirsti konkrečių pavyzdžių, tikslių Savivaldybių pavadinimų, kuriose Apskaitos skyrius tvarko visą buhalteriją, reprezentaciją, mero fondo lėšas, materialinį savivaldybės aprūpinimą, transporto ūkį su vairuotojais, o dar ir valytojų pareigybės čia pat. Pasidomėjau, juk internetas  visagalis – visose panašaus dydžio šalies savivaldybėse yra atskiri skyriai (kaip ir dabar), atsakingi už transportą, ūkį, materialinį aprūpinimą. Kaip jie pavadinti? Įvairiai – Bendrųjų reikalų, Bendrasis, Ūkio, Ūkio ir transporto ir pan. Zarasų planas – Apskaitos ir materialinio aprūpinimo. Viskas gerai? Vyriausiasis buhalteris derina pirkimo paraiškas, leidžia pirkti, skyriaus specialistai atlieka pirkimus ir ,,sutvarko“, ta prasme nurašo nupirktą turtą. Viskas viename skyriuje, gal tai kažkam ir paranku, patogu. Iš tos serijos – kuo mažiau žinai, tuo ramiau gyveni. Viskas vienose rankose. Tikrai tobula.

Ta pati situacija ir kalbant apie Teritorijų planavimo ir Statybos skyrių ,,sąjungą“. Viskas ,,po vienu stogu“ – leidimai, projektai…  „Naujo skyriaus“ darinys  pats inicijuoja, organizuoja savivaldybės nuosavybės teise priskirtų infrastruktūros objektų statybos darbų techninių projektų parengimo paslaugas, kontroliuoja šių paslaugų vykdymą ir pats skyrius tvirtina techninio projekto rezultatus bei išduoda (pats sau) statybą leidžiančius dokumentus.

Pasirodo, kad tie, kurie kažkada buvo sujungę (Utenos rajono savivaldybės atvejis) pamatė, o atitinkamos tarnybos patvirtino, kad tokiame skyriuje esančios sritys yra skirtingos teisiniu reguliavimu ir „Naujasis skyrius“ buvo vėl padalintas į du atskirus skyrius – Teritorijų planavimo skyrių ir Statybos skyrių.

Ir paskutinė graži aiškinamojo rašto formuluotė – efektyviau panaudoti kvalifikuotus darbuotojus. Teritorijų planavimo ir Bendrųjų reikalų skyrių vedėjų pareigybės yra naikinamos… Jauni, išsilavinę, kvalifikuoti darbuotojai – kaip jie bus ,,efektyviai panaudoti“? ,,Geriausiu“ politinio sąmokslo atveju – pažeminant pareigose iki paprastų specialistų ar papildę gretas Užimtumo tarnyboje?“ (Nesutinku, jų tikrai laukia kaimyninės savivaldybės).

Ar vykdoma skyrių ,,pertvarka“ išlaiko lygiateisiškumo principą, pasižymi objektyviu siekiu optimizuoti veiklą, ar struktūriniai pertvarkymai yra realūs, pagrįsti?

Gerbiami tarybos nariai, kokios gi tikrosios priežastys, lėmusios būtinumą tobulinti įstaigos administracijos struktūrą: išlaidų mažinimas, racionalumas, skaidrumas? Peršasi mintis, kad ,,sutvarkius“ du netobulus skyrius, o gal tiksliau – politiškai netobulus ir kažkam nepalankius vedėjus, savivaldybės administracija taps tobula…“

Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė                                    

Daiva Kelečienė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite