ŠIUKŠLIŲ KAINA DIDĖS AR MAŽĖS?

0
49
konteineriai R

Zarasų rajono savivaldybės Ūkio komitetas aktyviai nagrinėja Zarasų rajono šiukšlių klausimą ir siekia, kad buitinių atliekų išvežimo kaina būtų kuo mažesnė, miesteliai ir gyvenvietės tvarkingos,  o šiukšlių išvežimo procesas būtų sklandus. Dalinamės komiteto įžvalgomis apie situaciją Zarasų rajone.

Už ką tiksliai mes mokam?

Pirmiausia turime suprasti, jog šiukšlių išvežimas ir jų tvarkymas yra verslas, kuriam valstybė nustato išskirtines taisykles. Atrodytų matematika paprasta – kiek šiukšlių išveža – tiek ir sumokame, bet ne. Ne už visų šiukšlių išvežimą rajono gyventojas moka tiesiogiai. Dalis atliekų tvarkymo išlaidų jau yra įskaičiuojamos į pakuočių ar prekių (pvz. padangų, baldų, įvairių supakuotų maisto prekių) kainą. Jei teisingai išmestume plastiko, metalo, stiklo pakuotes – už jas nemokėtume nei cento, nes jau sumokėjome jas įsigydami. Deja labai dažnai pakuočių atliekas gyventojai išmeta į bendrus mišrių komunalinių atliekų konteinerius – todėl galiausia atsitinka taip jog už neišrūšiuotą pakuotę sumokame antrą kart – mokėdami už komunalinių atliekų išvežimą. Tik atsakingai rūšiuodami ir mažiau atliekų išmesdami į mišrių atliekų konteinerius, galime susimažinti ar ateityje nedidinti mokesčių už šiukšles.  

2020 metų šiukšlių statistika

Į Utenos regiono nepavojingų atliekų sąvartyną iš Zarasų rajono savivaldybės 2020 m. atvežta:

Mišrių (nerūšiuotų) komunalinių atliekų – 3 331,64 tonų. Rūšiuotų atliekų – 162,59 tonos. Matant šiuos skaičius akivaizdu, kad išrūšiuojame labai nedaug – vos 4,65 proc. visų išmetamų šiukšlių.

Papildomai į šį skaičių dar neįtrauktos stambiagabaritės atliekos. Stambiagabaričių atliekų, surinktų apvažiavimo būdu, 2020 metais buvo 39,62 tonų. Čia taip pat neįtrauktos tonos, kurias gyventojai nuveža į stambiagabaričių atliekų aikštelę Statybininkų g. Zarasuose.

2021 metų perspektyvos

Kovo pradžioje vykusiame Zarasų rajono savivaldybės tarybos posėdyje, Utenos regioninių atliekų tvarkymo centras (URATC) pristatė informaciją, susijusią su Zarasų rajono šiukšlėmis. Jau antrame 2021 metų pusmetyje, nerūšiuotų šiukšlių išvežimo kaina kils 15 proc. Atliekų tvarkymo kaštai kyla dėl keliamų aplinkosauginių reikalavimų jų tvarkymui. Visos nerūšiuotos atliekos bus deginamos tam pritaikytose katilinėse. URATC visas nerūšiuotas šiukšles privalės pristatyti į vieną iš Lietuvoje veikiančių atliekų deginimo įmonių (tai reiškia papildomas transportavimo išlaidas, kurios nuguls gyventojams pateikiamose sąskaitose). URATC didėjant sąnaudoms ir nesikeičiant mišrių atliekų kiekiams, vietinė rinkliava turės būti didinama.  

Vienintelė išeitis kuri leistų nedidinti šiukšlių kainos – atsakingas šiukšlių rūšiavimas.

Zarasų rajono savivaldybės Ūkio komitetas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite