BENDRA ERDVĖ, KULTŪRA IR DVASIA ZARASŲ RAJONUI

0
19
170535901 1906920259472268 2944796145756128000 n

Ar kada susimąstėte, kad dar svajonėse gvildenamus pokyčius nuo visiškai naujos realybės skiria tik plonytė linija? Kartais tai yra iniciatyva, o kartais garsiai išsakyta geniali, drąsi idėja. Tuo įsitikinęs ir architektas Tomas Kuleša: „Pokyčiams nereikia milijoninio biudžeto, reikia tik gerų idėjų.“

Naujų, išskirtinių idėjų gūsiai, lydimi inovatyvių sprendimų, yra labai trokštami ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir Lietuvos rajonų savivaldybėse. Jose pokyčių dažnai laukiama ne vienus metus, o ir savo svarba jie ypatingi: bendruomeniškumo skatinimas, investicijų pritraukimas, modernizavimas ir darnaus miesto vystymas, o kur dar siekis sukurti geresnį rytojų miesto gyventojams. Visa tai – ne tik savivaldybių, bet ir mūsų pačių rankose. Juk, norint sukurti modernų, išmanų miestą, kartais tereikia sutelkti komandą bendram tikslui. Šią misiją jau septintą kartą vykdo žurnalo „Structum“ sukurtas nacionalinis, socialinis projektas „Išmanusis miestas“, suburdamas septynias savivaldybes, pradedančiuosius bei profesionalius kūrėjus. Kartu jie sieks įgyvendinti projektus, skirtus savivaldybių probleminėms teritorijoms sutvarkyti bei atnaujinti. Kokių permainų labiausiai laukiama savivaldybėse? Vizijomis ateities miestams dalinasi savivaldybių merai.

Bendra erdvė, kultūra ir dvasia Zarasų rajonui
Zarasų rajono savivaldybės tikslas – išryškinti teritorijų rekreacinį, reprezentacinį ir ekonominį potencialą. Taip pat svarbu numatyti investuotojams patrauklius ir įgyvendinamus teritorijos bei būsimo pastato modernizavimo sprendinius. Anot Zarasų rajono mero Nikolajaus Gusevo, šiuo metu laukiami siūlymai, sprendžiantys teritorijų lankymo ir sezoniškumo problemas: „Rajono savivaldybė pagrindinį dėmesį skiria turimos infrastruktūros gerinimui. Šiuo metu siekiama įveiklinti Zaraso ežero salą. Norime, kad Zarasų kraštas taptų dar patrauklesnis, įdomesnis bei labiau lankomas turistų, o rajonas domintų savo savitumu.“

Zarasų rajono savivaldybės administracija dalyvauja socialiniame projekte „Išmanusis miestas“. Projektu siekiama suburti tarpdisciplinines architektūros, inžinerijos, statybos, urbanistikos, kraštovaizdžio architektūros, dizaino ir kitų sričių profesionalų komandas, bei parengti išsamius ir motyvuotus projektinius pasiūlymus vienai iš užduotyje įvardintų teritorijų, siekiant sukurti patrauklaus ir išmanaus miesto koncepcijas. Išmanaus miesto projekte gali dalyvauti: komandos suformuotos iš Lietuvos aukštosiose mokyklose besimokančių studentų ar profesionalių savo srities specialistų, vykdančių projektus Lietuvoje ar užsienyje. Suformuotos komandos pasirenka po vieną iš savivaldybių pateiktų tikslinių teritorijų ar objektų ir parengia joms skirtus projektinius pasiūlymus. Pasiūlymų sprendiniai ilgalaikėje perspektyvoje turėtų generuoti pajamas, prisidėti prie ekonominės aplinkos gerinimo, užimtumo didinimo, socialinių problemų sprendimo. Nagrinėjamoje teritorijoje pasirenkamas sklypas ar teritorijos zona kuriai sukuriamas detalizuotas projektinis pasiūlymas, atspindintis miesto poreikius, finansines galimybes, realistiškus susisiekimo ir inžinerinės infrastruktūros sprendinius. Dalyvių darbus vertins autoritetinga komisija: žinomi architektai, urbanistai, universitetų dėstytojai, nekilnojamojo turto, statybų rinkos bei savivaldybių atstovai ir kt.

Konkursas yra organizuojamas įgyvendinant 2014–2020 m. Nacionalinės pažangos programos (NPP). NPP 7 (septinto) prioriteto „Regioninė plėtra“ 2 (antro) tikslo „Didinti teritorinę sanglaudą regionuose“ 1 (pirmą) uždavinį „Spręsti tikslinėms teritorijoms (gyvenamosioms vietovėms) būdingas problemas – didinti jų konkurencingumą ir gyvenamosios vietos patrauklumą, skatinti jų ekonomikos augimą“.

Zarasų rajono savivaldybė pasiūlė komandoms kelias Zarasų miesto teritorijas, kurioms bus sukurtas naujas, unikalus miesto veidas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite