TARPTAUTINĖ AVIACIJOS IR KOSMONAUTIKOS DIENA

0
25
20210412 132659

Balandžio 12 dieną Tarptautinės aviacijos federacijos sprendimu švenčiama Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena. Šiai atmintinai datai pažymėti Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus Mokslo šakų literatūros fonde parengta literatūros paroda. Šią dieną 1961 metais Jurijus Gagarinas kosminiu laivu „Vostok“ pirmą kartą apskrido Žemę aplink orbitą. Iš viso skrydžio būsenoje jis išbuvo 108 minutes.

Tai buvo labai rizikingas ir vos nesibaigęs tragiškai pirmasis žmogaus tiesioginis prisilietimas prie kosminės erdvės. Po daugelio metų, aiškėjant vis naujoms kosminio laivo „Vostok-1“ skrydžio aplinkybėms, specialistai apskaičiavo, jog tikimybė, kad J.Gagarinas grįš į Žemę gyvas, tada siekė vos 40 proc.
1962 metų vasario 20 dieną Džonas Glenas raketa „Atlas“ pakilo iš Kanaveralo kyšulio ir per mažiau nei penkias valandas tris kartus apskrido aplink Žemę. Tai buvo pirmasis JAV astronauto skrydis į kosmosą.

Šis skrydis įvyko praėjus beveik metams po to, ko pirmasis į kosmosą pakilo sovietų kosmonautas Jurijus Gagarinas. Tačiau jis atkūrė pasitikėjimą Amerikos gebėjimu varžytis kosmoso lenktynėse, o Dž. Glenas tapo tautos didvyriu.

Po J. Gagarino skrydžio amerikiečiai užsibrėžė tikslą – pirmieji pasiekti mėnulį. Tai įvyko 1969 metų liepos 20 dieną. JAV astronautai Neilas Armstrongas ir Edvinas Bazas Aldrinas kapsule „Eagle“ nusileido mūsų gimtojo palydovo paviršiuje ir žengė pirmuosius žingsnius ant kito Saulės sistemos kūno.

Lakūnas-bandytojas Rimantas Antanas Stankevičius yra neišsipildžiusi Lietuvos kosminė viltis. Jis buvo vienas geriausių sovietmečio lakūnų ir laukė savo eilės kilti į kosmosą. 1990 m. rugsėjo 9 d. Italijoje, aviacijos šventėje, Rimantas pilotavo naikintuvą „SU-27“. Čia, darydamas „mirties kilpą“, nespėjo pakelti lėktuvo ir lietė žemę. Lėktuvas akimirksniu sprogo, nusinešdamas pirmojo lietuvių kosmonauto gyvybę. 2002 m. rugsėjo 1 d. viena Marijampolės mokykla pavadinta Rimanto Stankevičiaus vardu.

Iš kur atsirado Visata? Kas buvo prieš jai atsirandant? Kas Visatos laukia ateityje? Ir pagaliau – kodėl vis dėlto kažkas yra ten, kur galėtų nebūti nieko? Atsakymą galima rasti knygoje Lawrence M. Krauss „Visata iš nieko“.

Jei susidomėjote, knygų šia tema galite rasti bibliotekos priestato III a. Mokslo šakų literatūros fonde, o bibliotekos skaitykloje pavartyti žurnalą „Aviacijos pasaulis“.

Parengė Lidija Kiseliova, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

20210412 134551

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite