„ZARASAI STARTUP” – INICIATYVA PADĖJUSI SUSIKURTI NAUJIEMS VERSLAMS ZARASUOSE

0
12
mid news zrs 486 StartUP

Prieš beveik dvejus metus prasidėjęs „Zarasai Startup” projektas – jaunų verslininkų akseleratorius, jau finišo tiesiojoje! Šiandien „Smulkaus verslo skatinimas Zarasų mieste” (vėliau pavadintas „Zarasai Startup”) projekto, finansuoto Europos Socialinio fondo agentūros, Zarasų rajono savivaldybės bei VšĮ Nacionalinio socialinės integracijos instituto indėlių dėka jaunieji verslininkai Zarasuose jau augina naujus verslus.

Nuo projekto įgyvendinimo pradžios praėjus beveik dviems metams galima įsivertinti, ar tokios iniciatyvos iš tikrųjų skatina naujų verslų kūrimąsi mažesniuose Lietuvos miestuose? Vienos iš „Zarasai Startup” projekto dalyvių teigimu šis projektas įvairiapusiškai padėjo kuriant naują verslą: „Nors veiklą vykdžiau jau iki tol, dalyvaujant šiame projekte, galėjau geriau išsigryninti pačią idėją bei suskirstyti veiksmus mažais žingsneliais. Tai padėjo kryptingai judėti prie bendros vizijos pildymo. Finansinė projekto parama – pagrindinis indėlis. Galėjau įsigyti trūkstamų įrankių, kurie buvo ypač svarbūs mano veiklos plėtimui” dalinosi verslininkė. Kitas Projekto dalyvis pritarė: „Visų pirma projektas padėjo iš finansinės ir praktinės pusės (įsigijome įrangos, sutvarkėme buhalteriją). Taip pat padėjo laikytis tikslų, pasitikrinti situaciją, vystyti naujas idėjas. Visus susitikimus lydėjo naujų minčių srautas, o tai yra be galo svarbu.”

Apie tai, kaip gimė iniciatyvos „Zarasai Startup” idėja, su kokiais iššūkiais susidūrė idėjos iniciatoriai ir kokius rezultatus šis projektas atnešė, skaitykite žemiau.

Kaip gimė projekto Zarasai Startup idėja?

„Zarasų rajono savivaldybės tiek demografiniai rodikliai tiek kiti duomenys rodantys naujų verslų kūrimąsi, žmonių darbo santykį privačiame ir viešajame sektoriuje – stipriai atsilieka nuo šalies vidurkio. Nors Zarasai turi kurortinės teritorijos statusą ir yra mažai nutolę nuo ekonomikos centro Daugpilio, atrodytų, šio potencialo išnaudoti nepavyksta. Norėdami paskatinti verslauti Zarasuose gyvenančius žmones, priėjome prie išvados, jog toks projektas, kaip „Zarasai Startup” gali būti svarus postūmis verslą kurti būtent čia.”,- kalbėjo projekto iniciatorių – Nacionalinio socialinės integracijos instituto atstovai. „Projekto metu buvo užsibrėžta sukurti 10 naujų verslo idėjų, kurios gautų tiek minkštąją pagalbą – mokymus reikiamoms kompetencijoms įgauti versle, tiek kitą pagalbą – verslams vystyti reikalinga pradinė įranga. Projektui artėjant prie pabaigos, galime drąsiai teigti – mums pavyko!”, – teigė „Zarasai Startup” koordinatorė Greta Ašmantaitė.

Kaip sekėsi įgyvendinti tokį projektą? Su kokiais iššūkiais susidūrėte?

„Kaip ir kiekviena idėja, pradinėje stadijoje atrodo labai įkvepiančiai ir intriguojančiai, tačiau atėjus laikui idėjas įgyvendinti, visuomet atsiranda trigdžių. Ypač, kai kalbame apie darbą su gyvais žmonėmis. Kaip svarbiausius tikslus, kuriuos išsikėlėme įvardinčiau: dalyvių motyvacijos išlaikymas; nuolatinių susitikimų/pastovumo užtikrinimas bei siekis, kad po kiekvienų mokymų, projekto dalyviai išvyktų įkvėpti kurti toliau.”, – kalbėjo Greta Ašmantaitė. „Galiausiai, visi projekto dalyviai tapo kaip draugų būrys, kurie susitikimų metu dalinosi ne tik kaip sekasi verslus vystyti, tačiau ir kitomis aktualijomis, kaip pavyzdžiui, su regionu susijusios verslavimo galimybės ar tam tikrais praktiniais patarimais. Susitikę juokdavomės, kad esame kaip verslininkų paguodos klubas. Be jokios abejonės, susitikimų metu ne tik guosdavomės, tačiau ir mokydavomės. Mokymų metu mus lankydavo skirtingų sričių lektoriai, konsultantai, kurie dalyviams pristatydavo numatytą mokymų temą. Dalyviai kartu su lektoriais temą analizuodavo, o galiausiai buvo paleidžiami įgytas žinias pritaikyti praktikoje. Nuolatinę komunikaciją su dalyviais palaikydavome Slack programėlės pagalba. Žinant dabartines pasaulio aktualijas, karantinas palietė ir „Zarasai Startup” projektą, o mokymus bei konsultacijas teko organizuoti ir virtualioje erdvėje. Kalbant apie iššūkius, tikriausiai didžiausiais iššūkis buvo užtikrinti, jog „Zarasai Startup” dalyviai gauna tikslingą ir būtent jų verslui reikalingą pagalbą, tuo pat metu užtikrinant, jog išpildome visus projektą finansuojančios agentūros lūkesčius.” pasakojo Greta.

Kaip vertinate „Zarasai Startup” iniciatyvą ir pasiektus rezultatus?

„Šiai dienai esame patenkinti rezultatu ir tikime, jog „Zarasai Startup” dalyviams tai buvo tvirta pradžia į kažką daug didesnio jų ateityje. Džiaugiamės ir išliekame motyvuoti sulaukę tokio Zarasų rajono savivaldybės palaikymo įgyvendinant šį projektą. Šiuo metu dalyviai vis dar gauna paskutiniąsias konsultacijas bei finalizuoja savo ateities planus. Paklausti, kas jiems projekte buvo naudingiausia, dalyviai įvardina kviestinių lektorių bei specialistų mokymus ir konsultacijas su jais. Tikriausiai tai puikiai atspindi, ko labiausiai trūksta kuriant veiklą Lietuvos regionuose – profesionalų pasiekiamumo bei galimybių su jais konsultuotis; priėjimo prie žinių ir kontakto su sėkmingais, geraisiais pavyzdžiais. „Zarasai Startup” šį barjerą sėkmingai įveikė! Galime tik pasidžiaugti, kad ši iniciatyva atnešė pozityvius rezultatus ir svarstome apie šio projekto pratęsimą.”,- dalinosi VšĮ Nacionalinis socialinės integracijos institutas direktorė Monika Stankevičiūtė.

Projektas „Smulkaus verslo kūrimas Zarasų mieste” Nr. 08.6.1-ESFA-V-911-07-0001 ir „Smulkaus verslo kūrimas Zarasų mieste” Nr. 08.6.1-ESFA-V-911-07-0009 finansuojamas Europos socialinio fondo agentūros, Zarasų rajono savivaldybės bei VšĮ Nacionalinis socialinės integracijos institutas lėšomis.

Greta Ašmantaitė | 2021

mid news zrs 679 IMG 6071

mid news zrs 193 IMG 0351

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite