ATSAKOMOJI NUOMONĖ

0
18
B. Sakalauskas

Atsakomoji nuomonė rajono Tarybos narei Daivai Kelečienei

Vandens  stiklinėje  sukelta audra

Kovo mėnesio Zarasų rajono savivaldybės tarybos posėdyje Daiva Kelečienė padarė Pareiškimą. Jame  pareiškėja  pažėrė  rajono Savivaldybės mero Nikolaus Gusevo ir rajono savivaldybės  administracijos direktoriaus  Benjamino Sakalausko adresu gausybę kaltinimų dėl teikiamo rajono Savivaldybės administracijos reorganizacijos sprendimo projekto.

Diskutuoti  su Daiva Kelečiene yra beprasmiška ir sudėtinga.  Jos plačiame pareiškime nėra konkrečių faktų, tik  abstraktūs pamąstymai, svarstymai, įtarinėjimai. Jais ir rėmėsi  Tarybos narė. Pareiškime Daiva Kelečienė įtarinėja, kad kažkas kažkam keršija, susidoroja su kitaip mąstančiais, negali atleisti už sudarytą konkurenciją, taip toliau ir panašiai. Stebiesi daromomis   išvadomis ir apibendrinimais. Regis, įsivaizduotum, kad Tarybos narė susapnavo  ir pažėrė savo  slogaus sapno išgyvendinimus Tarybos nariams. Tiesa, viena „faktas“ yra. Tarybos narė pateikė faktą, kad ji remiasi anoniminio zarasiškio laišku. Aišku, jeigu reaguosi į visus anoniminius laiškus ir dar komentarus,  jų sulauksi dar daugiau ir galėsi daryti toli esančius nuo tiesos apibendrinimus. 

Visiems žinoma, kad viešos kalbos privalo  remtis ne išgalvotais samprotavimais, įtarimais ir nekelti sąmyšio bendruomenėje. Tačiau Tarybos narė siekė ne racionalaus sprendimo, tobulesnės administracijos struktūros reorganizavimo, o tik tokio sąmyšio. Pareiškimas jau Tarybos posėdžio metu buvo pateiktas interneto svetainėje www.zarasuose.lt. Vėliau šis pareiškimas buvo  išspausdintas laikraštyje „Zarasų kraštas“. Eilinį kartą Tarybos narė siekė nepagrįstų kaltinimų dėka sukelti nepasitikėjimą rajono vadovais. Kaltinimai pareikšti merui, rajono Savivaldybės administracijos direktoriui sunkūs. Jie net kaltinami susidorojimu su kitaip mąstančias.

Daiva Kelečienė yra teisininkė, ir jai privalu žinoti, kad toks susidorojimas, piktnaudžiavimas yra nusikaltimai ir tada aktyviai, sąžiningai ir pilietiškai Zarasų krašto gyventojai privalu būtų kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Tačiau Daiva Kelečienė puikiai žino, kad čia jokio susidorojimo ir jokio piktnaudžiavimo  nėra. Paprasčiausiai teisėsaugos institucijoje su tokiais pareiškimais  teisininkė apsijuoktų. Tačiau iš kiekvienos istorijos, o ypač iš šios, Daiva Kelečienė  panoro  pasirinkti politinių dividendų.

Nuolat neklystančia save pristatanti Tarybos narė Daiva Kelečienė papylė gausybę  kaltinimų dėl struktūros pakeitimo administracijos direktoriui.   Tačiau struktūros pakeitimą peržiūrėjo Komisiją, joje net nebuvo administracijos direktorius. Ši Komisija yra nuolatinė ir jai visada vadovauja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Tačiau ir čia Tarybos narė priekaištavo, kad  pavaduotojas tik neseniai pradėjo dirbti. Neva neturi patirties. Tačiau privalu pareiškėjai  būti objektyviai ir pasakyti, kad Komisijoje dirbo daug patyrusių darbuotojų ir jų dėka buvo kolegialiai priimti sprendimai dėl struktūros reorganizacijos. Ironizuoti, kad Komisija viską sumąstė, kompetentingai išanalizavo ir pateikė savo siūlymus tarybai, Daivai Kelečienei  nederėtų.  Nereikia  taip pat menkinti Komisijos narių  dalykinės reputacijos. Jie  išties dirbo gerai, išnagrinėjo dvidešimt šešių savivaldybių patirtį, priėmė pagrįstus sprendimus ir tikimės, kad rajono Savivaldybės administracijos veikla šiose srityse ateityje žymiai pagerės. Šie Tarybos narės Daivos Kelečienės samprotavimai panašūs į  sąmokslo teorijų kūrimą, siekiant bendruomenės emocijų ir lengvai prognozuojamų visuomenės reakcijų. Deja, jų Daiva Kelečienė nesulaukė. Tik sukėlė audrą stiklinėje vandens.

                                                                     

Viešojoje erdvėje pateikti klausimai – tai bandymas tik atkreipti rinkėjų dėmesį  į save. Skaitytojams priminsiu, kad administracijos reorganizavimo projektas buvo svarstomas Tarybos komitetų posėdžiuose. Juose Tarybos narė buvo pateikusi daug klausimų.  Į visus juos gavo išsamius ir konkrečius atsakymus. Atsakinėjo Komisijos nariai, rajono Savivaldybės vadovai. Toks Daivos Kelečienės  pareiškimas tai tik  bandymas pavaizduoti save teisybės ieškotoja. Nereikia Daivai Kelečienei advokatauti darbuotojams, kuriuos palies reorganizacija. Visi jie gaus darbą pagal turimus sugebėjimus ir išsilavinimą.

Šis Daivos Kelečienės pareiškimas, kaip ir daug kitų, viešų pasisakymų yra bendruomenės kiršinimas, noras savo keliamais skandalais užgožti Tarybos daugumos priimamus sprendimus, jų tikslus ir laukiamus rezultatus.

Daivos Kelečienės išsakytus teiginius galime laikyti jos nuomone, tačiau politikė šią nuomonę turėjo pagrįsti faktais ir bendruomenei  pateikti teisingą ir objektyvią informaciją. Tarybos narei privalu žinoti, kad asmens garbė ir orumas ginami ne tik nuo žeminančių, tikrovės neatitinkančių žinių skleidimo, bet ir nuo nesąžiningos, neturinčios objektyvaus faktinio pagrindo kritikos.

Priminsiu tarybos narei, kad laikas nestovi vietoje, jis pateikia ir savivaldybės institucijoms naujus iššūkius, uždavinius. Jie diktuoja ir sprendimo būdus, pertvarkų būtinumą. Pavyzdžiui, stebime, kaip nuolatos keičiasi šalyje Valstybinės mokesčių inspekcijos institucijų pertvarka, tačiau niekam nekyla nesveikos abejonės, nešaukiama, kad tai susidorojimo akcijos su darbuotojais. Pertvarkos vyksta ir kitose institucijose. Jeigu mes nieko nedarytume, Daiva Kelečienė ir tada įstengtų susikrauti dar didesnį politinį kapitalą. Juk  rajone nebuvo  kadencijos, kurios metu nesikeistų rajono Savivaldybės administracijos struktūra. Tiesa, ne visada pakeitimai pateisindavo ir davė norimų rezultatų. Po patirties, dažnai ir karčios, buvo daromos išvados ir ieškomi nauji sprendimo būdai. Tačiau buvo  pertvarkų, kuriomis džiaugiamės ir šiandien. Toks gyvenimas ir jo taisyklių ir dėsnių mes keisti nebegalime.            

Dėkoju Tarybos narių daugumai, kurie suprato administracijos struktūros reorganizacijos naudą, matė, kad ja  siekiama administracijos veiklos gerinimo, tobulumo, optimizavimo. Prieš šio sprendimo priėmimą balsavo tik du Tarybos nariai. Sprendimo dėl administracijos reorganizavimo   efektyvumą parodys ateitis.

O Daivai Kelečienei linkiu atsisakyti politinių šou spektaklių ir pradėti dirbti rajono žmonių labui. Rinkėjų simpatijos iškovojamos darbu, o ne  kupinais  emocijų, be jokių racionalių pasiūlymų pareiškiamais.  Tokie „politiniai spektakliai“ niekam gero neatneša. Patirties šioje srityje turi ir pati Daiva Kelečienė. Vieno tokio šou metu ji tapo mere. Deja, įsiminė rajono ir Lietuvos gyventojams tik tuo, kad mero kėdėje sėdėjo dvi savaites ir „sumušė“ visus rekordus.

Zarasų rajono Savivaldybės administracijos direktorius
Benjaminas Sakalauskas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite