BALANDŽIO 15-OJI: KULTŪROS DIENA

0
21
Taikos veliava 38593

Pasaulinę Kultūros dieną keliama Taikos vėliava. Jos simboliu ,,Taika per kultūrą“ pasirinktas rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius baltame fone. Trijų sferų ženklas aiškinamas įvairiai: religija, menas ir mokslas kultūros žiede; praeitis, dabartis ir ateitis amžinybės rate; meilė, džiaugsmas, grožis šviesos žiede; Švenčiausioji Trejybė, šeimos simbolis, pasaulinis susivienijimas. Taikos Vėliavos simbolis reiškia ir žmogaus paskirtį: mintimis, žodžiais ir veiksmais kurti grožį.

Kultūros dienos data susieta su vokiečių kilmės rusų dailininko, filosofo, keliautojo, visuomenės veikėjo Nikolajaus Rericho (1874-1947) Paktu – sutartimi dėl kultūros vertybių apsaugos karo ir taikos metu, kuri buvo pasirašyta Vašingtone (JAV) dar 1935 m. balandžio 15 d. 21 Amerikos žemynų šalių. Lietuvos Respublikos Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino Kultūros dieną kaip atmintiną. 2015 m. Tarptautinis Taikos vėliavos komitetas, nevyriausybinė organizacija prie Jungtinių Tautų, paskelbė Lietuvą Taikos Respublika. Taikos vėliavos komiteto skyrius Lietuvoje skelbia Taikos miestus, kurių siekis įgyvendinti kultūros prioritetą visose gyvenimo srityse. Tokiais miestais jau tapo Neringa, Klaipėda, Birštonas, Rietavas, Dubingiai, Ylakiai. Daugelis Lietuvos žmonių šiandien supranta kultūros prioriteto svarbą.

Kurortinio Zarasų krašto žmonės taip pat kasmet puoselėja savo krašto, Lietuvos ir pasaulio kultūrą. Kultūra yra viena svarbiausių Zarasų rajono savivaldybės prioritetinių krypčių, kuriai 2020 m. buvo skirtas per 18 proc. finansavimas nuo bendro biudžeto, kultūros sritis dominuoja ir projektinėje veikloje, investicijų pritraukime. Zarasų rajono savivaldybės taryba įsteigė 5 Kultūros ir meno premijas. Aktyviai kuriamos naujos kultūrinės erdvės. Mūsų kraštą garsina meno ir kultūros žmonės, Garbės piliečiai, įvairių apdovanojimų laureatai, iškilūs kraštiečiai.

Švietimo ir kultūros skyriaus informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite