SIŪLOMI PAKEITIMAI, UŽTIKRINSIANTYS SAUGESNES DARBO SĄLYGAS

0
28
daro salygos

Statistikos departamento duomenimis, 2020 metais Lietuvoje buvo virš 150 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų, tačiau jiems iki šiol nėra nustatyta administracinė atsakomybė už buvimą neblaiviu ar apsvaigusiu nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, vykdant savarankišką veiklą.

Beveik 25 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų teikia paslaugas statybos sektoriuje, kuris pasižymi neproporcingai dažnais nelaimingais atsitikimais, tačiau kontrolė, kaip jie laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, kol kas nėra užtikrinama. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais būtų sudarytos sąlygos užtikrinti saugesnę darbo aplinką dirbantiems savarankiškai.  

„Svarbiausias šių pakeitimų tikslas – apsaugoti dirbančiuosius, nes į saugą ir sveikatą darbo metu būtina žiūrėti atsakingai. Nesilaikantys saugos kelia pavojų ne tik sau, bet ir kitiems. Kartais saugumo reikalavimų nesilaikymas kainuoja brangiausią turtą – gyvybę“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Šiuo metu Administracinių nusižengimų kodekse neįtvirtintos normos, nustatančios administracinių baudų dydžius savarankiškai dirbantiems asmenims už darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimus, taip pat už veiklos vykdymą esant neblaiviems ar apsvaigusiems.

Siūloma nustatyti, kad savarankiškos veiklos vykdymo metu buvimas neblaiviu ar apsvaigusiu užtraukia baudas, kaip ir darbuotojui bei darbdaviui. 

Tikimasi, kad šie įstatymų pakeitimai padės išvengti nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų. 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite