MEDŽIŲ IR GYVATVORIŲ GENĖJIMAS – AR ĮMANOMA VISKĄ PADARYTI PAČIAM?

0
29
gardena 14730 20 cordless hedge trimmer

Laistymas, tręšimas, mulčiavimas – tai daugelis darbų, kuriuos atlieka kiekvienas sodininkas, norėdamas palaikyti sveikus medžius bei krūmus. Visgi, kai kalba pasisuka apie genėjimą, viskas pasidaro daug sudėtingiau, dažnai net neįsivaizduojama, nuo ko reiktų pradėti. Nors sudėtingus genėjimo darbus tikrai reiktų palikti profesionalams, tačiau kaip genėti mažesnius ar vidutinius medžius, krūmus, galima išmokti ir pačiam. Tad, šiame straipsnyje pateiksime pagrindinius aspektus, į kuriuos reiktų atsižvelgti, norint genėti medžius ar krūmus savarankiškai.

Svarbiausia – saugumas

Mažų ar lengvai pasiekiamų medžio ar krūmo šakų genėjimas tikrai yra tai, ko galima nesunkiai išmokti, ir paprastai jis yra saugus užsiėmimas, jei gerai žinote, ką darote. Kaip bebūtų, genint didelius medžius, gali kilti tam tikra rizika pakenkti tiek pačiam medžiui, tiek susižaloti pačiam. Norint gerai apgenėti tokį augalą, reikia pasiekti ir jo viršūnes, kas, be jokios abejonės, ir padidina įvairių klaidų ar nelaimingų atsitikimų tikimybę. Nepasiruošus tinkamai, dažnai yra susiduriama su susižalojimais, kylančiais dėl užkritusios sunkios šakos ar iškritimo iš medžio. Dėl šios priežasties didelius medžius nereikėtų bandyti genėti iš apačios ar pasitelkiant į pagalbą kopėčias, vietoje to vertėtų pasirūpinti tinkama įranga – lipimui naudoti karabinus bei virves ar išsinuomoti autobokštelį.

Pagalvokite, ar galite tam skirti pakankamai laiko

Medžių genėjimas tikrai yra nemažai laiko reikalaujantis aplinkos priežiūros darbas. Būtent dėl šios priežasties prieš imdamiesi jo, gerai pagalvokite, ar turėsite tam pakankamai laiko. Taip pat, jei dirbsite vienas, galbūt reikėtų į pagalbą pasikviesti papildomą žmogų, kuris padėtų visą šį procesą įgyvendinti žymiai efektyviau. Be to,  krūmų genėjimas yra kur kas saugesnis nei medžių. Tad, jei esate pradedantysis, galbūt reiktų pradėti būtent nuo šių augalų. Šiam darbui atlikti pasirūpinkite geromis gyvatvorių žirklėmis, kurias įsigyti galite iš varle.lt. Tiesa, reikia turėti omenyje, jog nors krūmams ir galima suteikti įdomesnę, nestandartinę formą, pradžioje geriau išmokite tiesiog teisingai patrumpinti šakas.

Pasidomėkite, kaip teisingai reiktų genėti medžius

Tikrai nėra šablono, pagal kurį turėtų būti genėjami visi augalai. Kiekvienas augalas yra skirtingas ir individualus, tad ir jų priežiūra skiriasi. Visgi, norint, jog medžiui nebūtų padaroma žala, yra tam tikri patarimai, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, vienmečiai augalų šakos, kad nepakeistų savo augimo krypties, turėtų būti trumpinamos ir pjaunamos virš ant jų išsidėsčiusių pumpurų. Tuo tarpu daugiametės šakos yra kerpamos virš vienos iš šoninių atšakų tam, kad būtų galima pašalinti viršutinę medžio dalį ar sumažinti lajos aukštį. Rekomendacijų galima rasti tikrai ne vieną, tad prieš imantis darbo, būtinai pasidomėkite, kaip teisingiausiai būtų galima tai atlikti bei kaip nepažeisti pačio augalo.

Ar turite reikiamą įrangą?

Jei nuspręsite medžio genėjimo imtis patys, būtinai pasirūpinkite ir gera, kokybiška įranga. Vienas tokių įrankių neabejotinai yra grandininis pjūklas, kurio galios tikrai užteks ne tik greitai apgenėti medžius, bet ir prireikus nupjauti medį. Grandininiai pjūklai gali būti elektriniai ir benzininiai, tad įrankį reikėtų rinktis pagal jūsų poreikius. Benzininis pjūklas neturi maitinimo laido, tad su juo lengviau judėti nei su elektriniu, bei paprastai yra galingesnis. Kaip bebūtų, elektriniai pjūklai veikia daug tyliau ir jiems nėra reikalingas kuras, tad yra aplinkai palankesnis pasirinkimas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite