NUO GEGUŽĖS 10 DIENOS Į MOKYKLAS GALĖS GRĮŽTI 5-11 KLASIŲ MOKINIAI

0
21
mokiniai 2021

Nuo gegužės 10 d. į klases gali grįžti 5-11 klasių mokiniai. Toks sprendimas šiandien patvirtintas Vyriausybės posėdyje. Mokymasis galės būti organizuojamas ne tik nuotoliniu, bet ir mišriu būdu, derinant kontaktinį ir nuotolinį mokymą, kaip tai vyko šių mokslo metų pradžioje. Sprendimus dėl mokymo organizavimo būdo – nuotolinio ar mišraus – priims savivaldybės. 

„Kiekviena savivaldybė ar mokykla pati priims tvarką, kaip organizuojamas ugdymas ir kaip derinamas kontaktinis ir nuotolinis ugdymas, kokios klasės ir kuriomis savaitėmis ar dienomis mokosi mokykloje, kada – iš namų. Mokykloms ir jų steigėjams pateiksime konkrečias rekomendacijas, siūlysime laikytis vadinamojo šachmatinio tvarkaraščio, kad į mokyklas vienu metu neateitų visos klasės ir būtų išvengta klasių ir srautų maišymosi“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Ugdymą organizuojant kontaktiniu būdu, užtikrinamas mokinių ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų profilaktinis tyrimas koronaviruso infekcijai diagnozuoti arba savikontrolė greitaisiais antigenų testais.  

Profilaktinis tyrimas diagnozuoti arba savikontrolė galimai koronaviruso infekcijai nustatyti gali būti neatliekami tiems mokiniams, kuriems ugdymas organizuojamas atvirose erdvėse. Taip pat testuotis neprivaloma pradinukams (jei savivaldybė nenusprendžia kitaip), kurie lanko mokyklas savivaldybėse, esančiose mažesnio sergamumo zonoje. 5-11 klasių mokiniams testavimas privalomas visose savivaldybėse, abiturientams testavimas tik rekomenduojamas – daugiau kaip pusė jų pasiskiepijo arba yra įgiję imunitetą. 

„Negalime vaikų paleisti į mokyklas neužtikrindami saugaus grįžimo, tai yra, testavimo. Tai būtų tiesiog neatsakinga“, – sako ministrė. 

Pasak ministrės, siūlomas trejopas testavimas: kaupinių metodu, greitaisiais antigenų testais mokyklose, prižiūrint asmens sveikatos specialistui ir greitaisiais testais prižiūrint mokytojui. Testavimo tvarką ir visas būtinas saugumo sąlygas mokyklose nustatys sveikatos apsaugos ministras, apie tai mokyklos bus informuotos. Kiekviena savivaldybė galės pasirinkti jai priimtiną testavimo būdą. 

Šiuo metu mišriu būdu jau mokosi pradinukai, nuo gegužės 3 d., pirmadienio, į mokyklas gali grįžti ir abiturientai.  

Leista organizuoti kontaktinius egzaminus stojantiems į bendrojo ugdymo mokyklas – grupėse iki 10 mokinių 

Vyriausybės sprendimu, egzaminai mokiniams, kurie baigia ugdymo programą pagal užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo programas ar stoja į bendrojo ugdymo programas vykdančias mokyklas, gali būti rengiami patalpose ne daugiau kaip 10 mokinių. Egzaminų rengėjai privalės užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas. 

Švelnesnės karantino sąlygos – 18 savivaldybių 

Įvertinusi naujausius epidemiologinius duomenis Vyriausybė atnaujino savivaldybių, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino priemonės, sąrašą,  – jose pradinukams testavimas nėra privalomas, jei savivaldybė nenusprendė kitaip. 

Sąraše nuo gegužės 10 d. yra 18 savivaldybių: Birštono, Biržų rajono, Jurbarko rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono savivaldybės. 

Iš sąrašo dėl suprastėjusios epidemiologinės situacijos teko išbraukti Joniškio rajono, Kelmės rajono, Kretingos rajono, Mažeikių rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto savivaldybes. Šių savivaldybių pradinukai nuo gegužės 10 d. tęsti mokslus mokyklose galės profilaktiškai testuojantis kaupinių metodu arba greitaisiais antigeno testais. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos 

Komunikacijos skyrius 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite