POEZIJOS PAUKŠTEI PRASKRIEJUS

0
48
1

Dėl pandemijos šiemet poezijos paukštė sučiulbo vasarą, atnešusi „Poezijos pavasarį“ į Zarasų viešąją biblioteką visiems, kam poetinis žodis suskamba tikra sielos muzika. Šiemet renginys buvo skirtas mūsų krašto poetui Faustui Kiršai, minint 130-ąsias jo gimimo metines. Šventė vyko išties poetiškoje erdvėje – ant bibliotekos priestato stogo, atsiveriant Zarasaičio vandenų, dangaus erdvių platybėms, gaivaus vėjo palytėtoms.

Renginį pradėjo režisierė Gražina Karlaitė, o Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokinys Adomas Mechovičius atliko savo sukurtą dainą pagal Fausto Kiršos eilėraštį. Daugiau šio poeto posmų, laiškų ištraukų, atskleidžiančių F. Kiršos asmenybės ir kūrybos gelmę, išgirdome iš aktoriaus Petro Venslovo lūpų. Beje, šventės svečiai buvo ką tik apsilankę poeto gimtinėje Senadvaryje, dailininko Arvydo Každailio prikeltoje naujai būčiai.

Savo kūrybą zarasiškiams ir miesto svečiams dovanojo iš Zarasų kilusi poetė Jurgita Jasponytė. Jos eilėse dažnai patiriamas gimtasis miestas, gimtoji Šaltupė, daugelis eilėraščių sukurti būtent čia. Klausėmės ir kompozitoriaus, rašytojo Alvydo Jegelevičiaus, poetų Liudviko Jakimavičiaus, Lauros Kromalcaitės, Antano Šimkaus kūrybos. Vedė ji nematomais minčių, jausmų labirintais, kvietė prisiminti, mąstyti… Savo eilėmis dalijosi ir Zarasų krašto literatų klubo „Virš tylos“ nariai: Ona Kačkienė, Jūratė Klimaitytė-Mardosienė, šių eilučių autorė, Vasilijus Trusovas, Petras Valčeckas.

O bene džiugiausia ir labiausiai laukiama šio renginio akimirka – poeto Felikso Jakubausko premijos laureato apdovanojimas. Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas ir Zarasų rajono kultūros ir meno premijų vertinimo komisijos pirmininkė Violeta Barisevičienė šią premiją už pastangas puoselėti poetinį žodį, savo brandžia ir prasminga poetine kūryba turtinti rajono literatūrinį gyvenimą įteikė mūsų krašto literatei Vilei Sinkuvienei. Jos lyrika subtili ir jautri, autorę nuolat lydi literatūrinis žodis: mokykloje ji anksčiau juo dalijosi su mokiniais lietuvių literatūros pamokose, dabar kūryba gimsta iš nuostabos, nakties tylos ar jausmo gelmės. Autorė yra išleidusi lyrikos rinktinę „Lietaus laše“, kuria dainas, rengia knygelę vaikams.

Šventėje taip pat dalyvavo rašytojai Laura Sintija Černiauskaitė, Regimantas Tamošaitis, poetas Marius Burokas. Neskubėta skirstytis: dar ilgai dalytasi kūrybiniu polėkiu, idėjomis, malonia bendryste, nuoširdžiai sveikinta poeto F. Jakubausko premijos laureatė.

Gitana Kavaliauskaitė
Nuotraukos autorės

2

3

4

5

6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite