VILNONĖSE SVAJONĖSE BALTIŠKI ŽENKLAI

0
29
01

Kad neprarastume savo identiteto labai svarbu žinoti senosios mūsų kultūros vertybes. Todėl Lietuvos Respublikos Seimui 2021-uosius metus paskelbus mokslininkės archeologės, antropologės, archeomitologijos pradininkės Marijos Gimbutienės, baltų kultūros tyrinėtojos metais, Zarasų viešoji biblioteka parengė projektą „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“. Lietuvos kultūros tarybos skirtas dalinis finansavimas suteikė galimybę organizuojant kūrybines veiklas įvairių socialinių grupių Utenos regiono vaikus ir jaunuolius supažinti su etnine kultūra.

Viena iš organizuotų veiklų buvo veltinės knygos su baltiškais ženklais kūrimas Imbrado seniūnijoje. Kūrybines dirbtuves „Vilnonės svajonės“ vaikams ir jaunuoliams vedė dailininkė tekstilininkė, Lietuvos veltinio amatininkų gildijos narė Ramunė Sladkevičiūtė Dainienė. Dailininkė dalyvius supažindino su baltiškais simboliais, vilnos rūšimis, vėlimo technikomis, faktūromis. Dalyviai sužinojo kokią reikšmę senieji baltų ženklai reiškė mūsų protėviams, kaip jie elgėsi tikėdami šių magiškų ženklų galiomis. Pavyzdžiui, žaltys buvo laikomas namų, židinio, mirusių protėvių, gerovės, derlingumo, sveikatos ir vaisingumo simboliu. Tikėdavo, kad į namus, kuriuose gyvena žalčiai netrenkia žaibas, maitindavo juos. Saulę vadino motule, laikė gyvybės teikėja, ištikimybės, amžinybės simboliu ir t. t.

Įgytas teorines žinias dalyviai kūrybiškai pritaikė praktikoje. Piešė išsirinktų ženklų eskizus, o jie labai įvairūs – žalčiai, mėnulis, saulė, svastika, žvaigždės, kryžiai.  Pagal juos rinkosi siūlus dekoravimui, vilną, dėliojo juos, sluoksniavo. Vėlė taikydami šlapiąjį vėlimo būdą. Sudėtą pagal sukurtą eskizą būsimą knygos lapą šlapino muiluotu vandeniu, vyniojo į plėvelę, vėlė.

Įgyvendindami savo kūrybinius sumanymus Julita, Ona, Jonas, Adėlė, Petras, Junona, Simona, Emilė, Gabrielė, Kamilė, Urtė per tris kūrybinių dirbtuvių „Vilnonės svajonės“ dienas sukūrė veltinės knygos lapus. Dailininkė Ramunė Sladkevičiūtė Dainienė iš nuostabių kūrinių suformavo knygą „Baltiški ženklai“, kuria gerėdamiesi bibliotekos lankytojai galės susipažinti su senaisiais baltų simboliais.

Kūrybinės dirbtuvės „Vilnonės svajonės“ projekto „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“ dalis.

Projektą dalinai remia Lietuvos kultūros taryba.

Zina Černovienė, projekto vadovė

Nuotraukų autorės Ligita Čerkova ir Jolanta Šepetovskaja

1

2

2jpg

7jpg

8jpg

11

13

DSC03399

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite