KAIP APSAUGOTI KŪDIKĮ NUO ŽAISLŲ CHAOSO?

0
16
zaislai

Žaislų chaosas namuose gali išvesti kiekvienus tėvus iš kantrybės. Nuolatinė netvarka namuose sukelia ne tik nešvarumo, bet ir depresinę nuotaiką. Tam, kad to išvengti, jau nuo pat vaiko kūdikystės reikėtų atrūšiuoti žaislus. Tiesa, geriau rinktis skirtingus žaislus, bet jų turėti mažiau. Little Dutch žaislai kūdikiui suteikia ne tik kokybę, bet ir įvairovę, todėl atsirinkti reikalingiausius nebus sunku!

Kas yra rotacija?

Jeigu nutiko taip, kad jūsų mažylis yra apsuptas gausybės žaislų, tuomet vienintelė išeitis yra rotacija. Šis būdas yra unikalus tuo, kad jo metu jūs sudėliojate žaislus pagal tipažą bei žaidimų kampelyje paliekate tik vieną rūšį. Praėjus laikui, senuosius žaislus paslėpėte, o naująjį rinkinį ištraukiate. Tiesa, žaislų įvairovė išlaisvina vaiko nepriklausomumą, tačiau tam turi būti vieta ir laikas. Galiausiai ilgalaikis žaidimas chaose neatneša išmokimo tapti savarankiškam. Taip pat žaislų gausa, vaikui gali sukelti nerimą ir negebėjimą susikoncentruoti ties viena veikla.

Kai vaikai paauga ir mokosi palaikyti tvarką, turint mažai žaislų yra žinoma jų buvimo vieta. Vaikai, kurie turi daug žaislų, jaučiasi pasimetę, todėl dažnai tokiuose namuose vyrauja žaislų betvarkė. Rotacijos metu atrinkti žaislai, vaikams padeda susikoncentruoti ties vienu pasirinktu žaislu bei išnaudoti jo visas teikiamas galimybes. Taip pat įsijungia ir kūrybiškumo faktorius – kaip šį žaislą panaudoti skirtingais būdais?

Pasiruoškime rotacijai!

Pirmiausiai, ką jums reikės padaryti, tai surinkti visus vaiko žaislus ir juos išdėlioti prieš save. Šis rotacijos etapas bus sudėtingiausias, tačiau be jo negalėsite tinkamai atrūšiuoti žaislų. Visus žaislus sugrupuokite pagal jų tipą. Atkreipkite dėmesį į kiekvieną žaislą – ar dar jis yra naudojamas? Galbūt vaikas su juo nebežaidžia, todėl net neverta jo atrinkti? Vėliau galite pereiti prie žaislų smulkinimo – atskirti gyvūnų, žmonių figūrėles, knygeles apie gyvūnus atskirti nuo knygelių apie žmones ir pan.  Sudėliokite žaislų rinkinį, kurį duosite vaikui. Tegul žaislai būna iš skirtingų sferų, bet to paties tipo, pavyzdžiui: kaladėlės su jūrų gyventojais, dėlionės su žuvytėmis, knygelės apie jūroje gyvenančius gyvius ir pan. Na, o kitus rinkinius sudėkite į dėžutes (būtų gerai, kad į atskiras) ir visą tą laiką netraukite jų iš spintos.

Kokie žaislai nenusipelno rotacijos?

Jeigu jūsų kūdikis turi lavinamųjų kilimėlių ar čiužinukų – jų rotuoti nereikėtų. Ši erdvė yra ne tik jų žaidimo, bet ir saugumo, todėl ją pašalinus vaikas gali išsigąsti ir dėl to nerimauti. Taip pat tokio tipo žaislai tampa pagrindu kitiems (atrūšiuotiems) žaislams.

Rotacijos nereikia ir lėlių namams, zoologijos sodams, fermoms, kilimėliams, kuriuose pavaizduotas žemėlapis. Šie žaislai reikalingi vaiko kasdienybėje, kadangi jie ugdo jo motorinius gebėjimus, ugdo savarankiškumą bei mąstymą sprendžiant tam tikras problemas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite