POSĖDYJE SVARSTYTA SITUACIJA UAB „TORGITA“

0
22
1
Pirmadienį įvyko Zarasų rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (toliau – ESK) posėdis, kuriam pirmininkavo šios komisijos pirmininkas, rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas. Posėdyje buvo apsvarstytos veiklos gairės, likviduojant gaisro netinkamų naudoti padangų perdirbimo bendrovėje padarinius ir numatytos prevencinės priemonės.

Posėdyje dalyvavo Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos nariai bei UAB „Torgita“ direktorius Ričardas Suslavičius. Benjaminas Sakalauskas informavo ESK narius, kad 2021 m. liepos 24 d. ryte kilo gaisras UAB „Torgita“ gamybinėse patalpose – gumos granulių gamybos ceche. Užsidegė pagaminta produkcija. Suveikus priešgaisrinei signalizacijai, priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos laiku gavo pranešimą apie kilusį gaisrą, todėl operatyviai atvykusios greitai ir profesionaliai suvaldė kilusį gaisrą. Posėdžio pirmininkas dar kartą padėkojo ugniagesiams už gerą tarnybą. Tik jų pastangų dėka buvo išvengta didelės nelaimės ir skaudžių pasekmių.
 
Posėdyje informaciją apie kilusio gaisro gesinimą pateikė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (toliau – Zarasų PGT) viršininkas Eugenijus Andrejevas. Jis pažymėjo, kad svarbiausi veiksniai, lėmę sėkmingą gaisro suvaldymą, buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija ir laiku gauta informacija apie gaisrą – gaisro gesinimas prasidėjo dar nespėjus stipriai įsidegti pagamintai produkcijai. Zarasų PGT viršininkas supažindino komisijos narius su gaisro likvidavimo eiga. Svarbiausias dabartinis etapas – gaisro kilimo priežasčių tyrimas. Nelaimės kilimo priežastys kol kas neaiškios.
 
Posėdyje dalyvavęs UAB „Torgita“ direktorius Ričardas Suslavičius pabrėžė, kad didelio gaisro padėjo išvengti bendrovėj  įdiegtos priešgaisrinės apsaugos priemonės – priešgaisrinė signalizacija, nuolatinis sargų budėjimas ir kameros. Jis padėkojo visiems gaisrą gesinusiems ugniagesiams už jų profesionaliai atliktą darbą. Bendrovės vadovas informavo, kad gaisro kilimo metu ceche buvo apie 100 tonų gumos granulių, kurios jau šią savaitę bus išvežtos. Šiuo metu bendrovė nelaiko didelių naudojimui netinkamų padangų – jų yra apie 355 tonos (bendrovė gali laikyti apie 1000 tonų padangų), produkcijos taip pat stengiasi nekaupti. Jei susidaro didesni kiekiai, stabdomas padangų perdirbimas. Ričardas Suslavičius pažadėjo, kad priešgaisrinė signalizacija po gaisro bus sutvarkyta nedelsiant, ji bus modernesnė nei buvo naudojama prieš tai. Kartu su specialiosiomis tarnybomis bendrovė taip pat tiria gaisro kilimo priežastis.
 
Ekstremaliųjų situacijų komisija posėdžio metu nusprendė:
 
1. Įpareigoti bendrovės vadovą:
1.1. sugriežtinti iš naudojimui netinkamų padangų ir iš jų pagamintos produkcijos saugojimo organizacines priemones;
1.2. užtikrinti iš naudojimui netinkamų padangų perdirbimo technologinių proceso reikalavimų laikymąsi;
1.3. išvalyti priešgaisrinių vandens tvenkinius (jei yra galimybė).
2. Konstatuoti, kad dėl teisės aktų, reglamentuojančių iš naudojimui netinkamų padangų ir iš jų pagamintos produkcijos laikymą, leidimų šiai veiklai išdavimą pakeitimo, į Lietuvos Respublikos aplinkos ministeriją (toliau – Aplinkos ministerija) Savivaldybės administracija kreipėsi 4 kartus: 2019 m. lapkričio ir gruodžio mėn. bei 2020 m. vasario ir liepos mėn., tačiau iš naudoti netinkamų padangų pagamintos produkcijos laikymo tvarka iki šiol nėra galutinai reglamentuota.
3. Kreiptis į Aplinkos ministeriją:
3.1. reglamentuoti iš naudoti netinkamų padangų pagamintos produkcijos laikymo tvarką – kiekius, standartus, laikymo vietas bendrovės teritorijoje ir patalpose (nes tai ta pati atlieka, tik kitokiu pavidalu). Galimi pagamintos produkcijos kiekiai, laikymo vietos taip pat turi būti nurodytos bendrovei išduotame taršos leidime. Jei nebus priimti teisės aktų pakeitimai ir nereglamentuota tokios produkcijos tvarka, atsakomybę už galimus padarinius kilus gaisrui turėtų prisiimti Aplinkos ministerija;
3.2. užtikrinti, kad naudoti netinkamos padangos ir iš jų pagaminta produkcija būtų laikoma teisės aktuose nustatyta tvarka (padangų rietuvių vietos ir dydžiai, atstumai tarp rietuvių turi atitikti nurodytus taršos leidime).
4. Įpareigoti Zarasų PGT gaisro priežasčių tyrimo išvadas (toliau – Išvados) pateikti Savivaldybės administracijai.
5. Gavus Išvadas, sušaukti Savivaldybės ESK posėdį dėl tolimesnių veiksmų problemai spręsti.
 
Rajono Savivaldybės informacija.
 
Nuotraukose – Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje. 

2

3

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite