„VYŠNIUKAI“ – ŠAUNUOLIAI

0
19
1
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakultetas, vykdydamas projektą „Visuomenės sveikata kasdieniame gyvenime: kuriame ateities sveikatą čia ir dabar“, ir norėdamas į šią veiklą įtraukti kuo daugiau žmonių, galinčių skleisti šią žinią ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui, kaip kurti sveikesnę visuomenę ir aplinką, paskelbė konkursą „Atpažink visuomenės sveikatą kasdienybėje“.

Zarasų profesinės mokyklos mokytoja Donata RADIONOVA sakė, kad konkursai – puiki galimybė mokiniams ne tik pademonstruoti įgytas žinias, bet ir atskleisti savo kūrybinius gebėjimus. Pedagogė džiaugėsi savo auklėtinių sėkme. Ji visada stengiasi akcentuoti visuomenės sveikatai svarbias sąvokas, todėl mokiniams užduotis neatrodė sudėtinga.
         
4 Zarasų profesinės mokyklos 11 kl. mokiniai: Igor Griškevič, Lukas Jakutis, Akvilė Cholopovaitė ir Samanta Valentinavičiūtė, pasivadinę „Vyšniukais“, tapo komandinių darbų II vietos NUGALĖTOJAI, nusprendę įrodyti, kad gamtoje viskas sukasi ratu, arba kaip sako jų fizikos mokytoja Donata Radionova, perfrazuodama I. Niutono dėsnį: „kiekvienas veiksmas turi pasekmes, stengiamės patys gyventi sveikai ir atsakingai.“
 
Mokinių sukurta elektroninė knygelė: „Nuo sėklos iki lėkštės“ – puikus pavyzdys, kad mokiniams rūpi ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, kaip būsimasis maistas auginamas, laikomas, transportuojamas, t. y., visas kelias – nuo sėklos iki mūsų lėkštės. „Dievas tarė: Aš jums daviau įvairias žoles, turinčias sėklą, kurios auga žemės paviršiuje, ir visus medžius, kurių vaisius turi sėklą; jums tebūna tai maistas“, – rašoma Biblijoje. Iš tiesų Zarasų profesinės mokyklos mokiniai turi puikią galimybę stebėti, kaip ekologiškai auginamos daržovės ir vaisiai, kaip bendra veikla ir vieningo tikslo siekimas visus suartina, kaip tinkamai panaudojamas gautas derlius: visos užaugintos daržovės, vaisiai ir uogos mokyklos valgykloje virsta sveikais ir skaniais patiekalais. Nepamirštas čia ir krikščioniškas požiūris: „Dievas liepė dalintis“ – sodo vaisių užtenka net mokyklos svečiams.
 
Pirmosios COVID-19 bangos rezultatas: įveistas naujas kaulavaisių sodas. Šiemet tikimasi paragauti savo užaugintų vyšnių, trešnių, slyvų, šaltalankio, sausmedžio uogų.
 
Mokiniams žinomas ir Zero Waste principas – tai biologiškai skaidžių atliekų utilizavimas sliekynėje, kurioje darbuojasi tūkstančiai alkanų Kalifornijos sliekų. Jų pagamintas vermikompostas – puikiausia ekologiška trąša, kuri grįžta į mokyklos daržą. Ir vėl viskas nauju gyvybės ratu: nuo daigo prasideda augalo gyvenimas, tad nenuostabu, kad gamta jį apdovanojo milžiniška jėga – juose slypi daugybė vitaminų ir mineralų.
 
Knygelėje mokiniai pateikia ir rekomendacijas… Pedagogė D. Radionova neabejoja: tikrai didėja dėmesys visuomenės sveikatai.
 
Giedrė MIČIŪNIENĖ
Knygelėje naudotos nuotraukos iš Zarasų Profesinės mokyklos archyvo

2

3

4

5.1

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite