KLAUSIATE – ATSAKOME: KUO SKIRIASI TERMINAS „GERIAUSIAS IKI …“ NUO „SUVARTOTI IKI…“ ANT MAISTO PRODUKTO PAKUOTĖS?

0
9
photo 1580913428706 c311e67898b3

Skirtingi maisto galiojimo terminai ant maisto produktų pakuočių dažnai sukelia klausimų vartotojui, kaip teisingai suvartoti įsigytą produktą bei kuo skiriasi užrašai, pvz. „geriausias iki …“ ar  „suvartoti iki…(pabaigos)“ ant maisto produkto pakuotės?

Paaiškiname, kad maisto produktų tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip:

*Geriausias iki…“ – terminas naudojamas, kai datoje yra įrašoma diena;

*po žodžių „Geriausias iki …“ – užrašoma data arba nuoroda į tai, kurioje pakuotės vietoje ji yra;

*„Geriausias iki ….(pabaigos)“ – rašoma kitais atvejais (t. y., kai datoje nerašoma diena, o tik metai arba metai ir mėnuo – iki tų metų ar mėnesio pabaigos);

*„Geriausias iki: žiūrėti ant pakuotės“ ir pan. naudojama, jei maisto produktai:

 – negali būti laikomi ilgiau kaip 3 mėnesius (pakanka nurodyti dieną ir mėnesį);

– jei laikomi ilgiau kaip 3, bet ne ilgiau kaip 18 mėnesių (pakanka nurodyti mėnesį ir metus);

– jei gali būti laikomi ilgiau kaip 18 mėnesių (pakanka nurodyti metus).

Maisto produktų, kurie yra greitai gendantys, minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip: „Tinka vartoti iki…“ – įrašoma data arba pateikiama nuoroda į tai, kurioje pakuotės vietoje ji yra ir po šios informacijos, jei reikia, aprašomos laikymo sąlygos, kurių būtina laikytis. Praėjus šiai datai produktas laikomas nesaugiu ir netinkamu vartoti. Minimalaus tinkamumo termino esmė: maisto gamintojas užtikrina, jog iki nurodytos datos tinkamai laikomas produktas nebus kenksmingas žmogaus sveikatai. Jei vartotojas savo namuose turi produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, tačiau nesimato ir nesijaučia gedimo požymių (nepakitęs kvapas, spalva, konsistencija, nėra kitokių gedimo požymių, pvz,: kava, arbata, makaronai ir kt.)  produktą vartoti galima, tačiau tai jau lieka paties vartotojo atsakomybe.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite