„JUODIEJI ARCHEOLOGAI“ TURMANTO SENIŪNIJOJE

0
69
min news zrs 592 Ekrano nuotrauka 2021 08 05 135305
Zarasų rajono Turmanto seniūnijos Užvertinės v.s. užfiksuoti „juodieji archeologai“. Policija buvo informuota apie neteisėtus kasinėjimus, visa informacija perduota Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (toliau-Departamentas).

 
Departamentas vis dažniau gauna informaciją apie galimai neteisėtą kilnojamųjų daiktų, turinčių kultūrinę vertę, paiešką, naudojant metalo ieškiklius ar nelegaliai kasinėjant. Pastebėta, kad neteisėti žemės judinimo darbai atliekami nuo gyvenviečių ar pagrindinių kelių nutolusiose vietovėse. Vadinamieji ,,juodieji archeologai“ neteisėtai judina žemės sluoksnius Kultūros vertybių registre įrašytuose objektuose, ar kultūros paveldo vietovėse.
 
„Juodoji archeologija“ – tai nelegalus archeologinių objektų (piliakalniai, pilkapynai, kapinynai, senovės gyvenvietės ir pan.) kasinėjimas, radinių išrinkimas. Archeologiniais radiniais laikytini visi žemėje esantys žmogaus sukurti daiktai, galintys suteikti informacijos apie praeities žmonių gyvenseną ar istorijos įvykius. „Juodieji archeologai“ dažniausiai ieško metalo dirbinių tam pasitelkdami metalo ieškiklius. Tokių nelegalių kasinėjimų metu negrįžtamai sunaikinamas kultūrinis sluoksnis, nes neatliekama mokslinė fiksacija, radiniai patenka į juodąją rinką, pas kolekcininkus, neretai yra išvežami iš Lietuvos. Taigi, padaroma ne tik didelė žala mokslui, tačiau ir kiekvienam iš mūsų, kadangi niokojamas mums visiems priklausantis kultūrinis palikimas.
 
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 17 straipsnio 1 dalies 1 punktu, „Moksliniam pažinimui saugomame objekte, jo teritorijoje, vietovėje draudžiama: 1) be institucijos, atsakingos už apsaugą, sutikimo atidengti autentiškas vertybės pase pažymėtas netirtas saugomas dalis ar elementus, atkasti netirtus pastatų rūsius, atidaryti laidojimo kriptas ar rūsius, atidengti ir judinti archeologinius sluoksnius, naudoti metalo, elektroninius ar kitokius ieškiklius.“
 
Taip pat pagal Lietuvos Respublikos kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo 12 straipsnio 4 dalį  „Visi žemėje, jos paviršiuje, vandenyje, pastatuose ir statiniuose arba jų dalyse rasti šio įstatymo 3 straipsnyje nurodyti kilnojamieji daiktai, turintys kultūrinę vertę, kurių savininkas ar valdytojas negali būti nustatytas arba pagal įstatymus yra netekę teisės į juos, pereina valstybės nuosavybėn. Ieškoti tokių daiktų, vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais arba bet kokia kita paieškos įranga, gali tik Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 18 straipsnio 2 dalyje nurodyti atestuoti tyrėjai. Asmenys, atsitiktinai radę šio įstatymo 3 straipsnyje nurodytus kilnojamuosius daiktus, privalo per savaitę juos pateikti įvertinti Kultūros paveldo departamentui. Už istorinę, kultūrinę ar archeologinę vertę turinčius radinius Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytais atvejais ir tvarka išmokamas atlyginimas.“
 
Įspėjame, kad dažnai „juodieji archeologai“ prisistato kaip tikri archeologai, todėl būtų gerai, jei seniūnijų darbuotojai paprašytų tokių asmenų parodyti Departamento išduotą leidimą atlikti archeologinius tyrimus. Jo nesulaukus parodant, reikėtų pranešti žemiau nurodytoms institucijoms. Be to, aptikus tokius asmenis, darančius žalą, kol sureaguos teritorinė policijos įstaiga ar Departamentas, būtų gerai juos nufotografuoti, užrašyti jų naudojamų automobilių valstybinius numerius, o jeigu tam nėra galimybių – įsiminti individualius tiek asmenų, tiek jų naudojamų transporto priemonių požymius.
 
Sąmoningos kilnojamųjų daiktų paieškos metalo ieškikliais užtraukia administracinę sankciją. Vadovaujantis administracinių nusižengimų kodekso 314 straipsnio 5 dalimi „Kultūrinę vertę turinčių kilnojamųjų daiktų paieškos vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais arba bet kokia kita paieškos įranga reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo trijų šimtų iki penkių šimtų šešiasdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo penkių šimtų šešiasdešimt iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų.
 
Atsižvelgiant į pastaruoju metu suintensyvėjusią ,,juodųjų archeologų“ veiklą, prašome pastebėjus tokius faktus informuoti artimiausią policijos įstaigą, pranešti Bendruoju pagalbos telefonu 112 ar Kultūros paveldo departamentui „karštosios linijos“ telefonu (8 5)  277 85 88, paliekant balso pranešimą, Zarasų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vyriausiajai specialistei Valentinai Biveinienei, tel. (8 385)  31 211, el.p. valentina.biveiniene@zarasai.lt
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite