KAD BŪTUME SVEIKI

0
66
min news zrs 496 min news zrs 845 info

Epidemiologinei situacijai šalyje prastėjant, Statistikos departamento pateiktais (Penktadienio ryto – rugpjūčio 6 d.) duomenimis, Lietuva vėl žengia į naują COVID–19 zoną – raudoną C2. Zarasų rajono savivaldybės viešosios įstaigos Pirminės sveikatos centro (toliau Zarasų PSPC) direktorius Audronis Barisevičius džiaugėsi, kad Zarasų savivaldybė priklauso žaliai zonai (ji nustatoma pagal naujus susirgimo atvejus per 14 dienų 100000 gyventojų).

Prasidėjus COVID-19 bangai, Zarasų PSPC direktorius paskyrė asmenis atsakingus už skiepijimą, tikslinės informacijos teikimą: Ilona Knezienė, vyr. slaugos administratorė, Irina Melkova, administratorė, gyd. Zita Maniušienė, Gydytojų konsultacinės komisijos (GKK)  pirmininkė. 
 
Mobilusis COVID-19 patikros punktas, kuriame buvo imami tepinėliai tyrimams dėl koronaviruso, įrengtas Zarasuose, aikštelėje prie įvažiavimo į Didžiąją Zaraso ežero salą ir pradėjęs veikti jau nuo 2020 m. lapkričio 23 dienos (mėginiai buvo imami kiekvieną darbo dieną nuo 8 iki 12 val., penktadieniais nuo 8 iki 10 val.). Nors šis darbas daug kam atrodė bauginantis, tačiau drąsiai jo ėmėsi ir iki šiol sėkmingai dirba trys Zarasų PSPC slaugytojos Alma Bivainienė, Galina Berežnaja ir Loreta Padolskienė. Nuo balandžio 6 d. mobilus COVID-19 ligos tyrimų patikros punktas persikėlė netoli Zarasų PSPC. Nuo liepos 12 d. mobilus patikros punktas dirba pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais, nuo 8 iki 12 val. (registracija telefonu 1808 arba internetinėje platformoje https://koronastop.lrv.lt/).
 
Jau š. m. sausį Zarasų rajono savivaldybės viešosios įstaigos Pirminės sveikatos priežiūros centre buvo pradėta registracija vakcinacijai nuo COVID-19 ligos, o gavus vakcinas iškart pradėtas vykdyti gyventojų skiepijimas pagal prioritetines grupes (ne pagal užsiregistravimo eiliškumą).
 
Pasiskiepyti galima buvo ne tik Zarasų PSPC, skiepijimas vyko Dusetų, Salako ir Turmanto ambulatorijose, Antalieptės medicinos punkte, o taip pat buvo skiepijami pacientai gyvenantys Antazavėje, Suvieke, Šniukštuose bei kitose seniūnijose gyvenantys asmenys net ir jų namuose. Informacija apie registraciją vakcinacijai nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina buvo platinama ne tik internetiniuose puslapiuose, ją pateikdavo šeimos gydytojas, slaugytojai, seniūnijų darbuotojai. 
 
Zarasų PSPC kolektyvas yra labai dėkingas Zarasų rajono savivaldybės administracijai už pagalbą sudarant asmenų sąrašus, kurie pageidavo skiepytis nuo COVID-19 ligos, kadangi vakcinacijai galima  buvo registruotis telefonu visose seniūnijose ir Zarasų visuomenės sveikatos biure. Gavus vakcinas, užsiregistravę asmenys (reikėjo pateikti šiuos duomenis: vardas, pavardė, gimimo metai, adresas, tel. numeris ir t.t.) telefonu buvo informuojami dėl tikslaus atvykimo skiepytis laiko. Dažnai pacientai turėjo galimybę rinktis net ir pageidaujamą vakciną.
 
Darbą labai apsunkindavo tai, kad seniūnijų pateiktus gyventojų, norinčių skiepytis, sąrašus, reikėdavo filtruoti įvairiai: pagal amžių, pagal ligas, pagal skiepijimo vietą. Skiepijimą sunkino ir tai, kad flakone yra skirtinga vakcinų dozė: „Vaxzevria“ (anksčiau vad. „AstraZeneca“) ir „Moderna“ po 10  „Pfizer“ vakcina – 6; „Johnson & Johnson“ – 5. Darbuotojai kaskart turėdavo sureguliuoti gyventojų skaičių, kad visos vakcinų dozės būtų sunaudotos. Būdavo atvejų, kad gyventojai persigalvodavo skiepytis, neatvykdavo dėl įvairių priežasčių, todėl jiems paruoštą dozę reikėjo žaibiškai rasti norintį pasiskiepyti. Be to, gyventojui buvo leidžiama pasirinkti norimą vakciną. Aišku, buvo ir tokių žmonių, kurie iš pradžių patys atsisakydavo skiepytis, o paskui priekaištaudavo, jog jie dar nėra įtraukti į skiepijamųjų sąrašus. 
Pradėjus skiepyti, buvo iššūkis, kaip reikės sureguliuoti žmonių srautus: buvo įrengtas atskiras įėjimas norintiems skiepytis, nors ir buvo nurodomas laikas, kada turėtų atvykti skiepytis (kadangi tekdavo laukti lauke), tačiau žmonių sąmoningumas buvo žymiai menkesnis: jei nurodyta, kad skiepas bus 10:00 val., neretai sulaukdavome paciento, atvykusio jau 8:00 val. Neretai jiems tekdavo palūkėti ir lauke. Dabar žmonės sąmoningesni: jau nebeatvyksta taip anksti, todėl laukti tenka daug trumpiau.
 
Iš pradžių situacija visgi atrodė labai sudėtinga: visus duomenis tekdavo suvesti rankiniu būdu į informacinę sistemą „E.sveikata“, nes ji nebuvo tinkamai adaptuota, t. y., pritaikyta tokiam darbui. Medikų krūvis buvo milžiniškas: slaugytojoms tekdavo pasilikti ir po darbo, dirbti šeštadieniais, kadangi visus duomenis apie skiepijamąjį reikėjo įrašyti patiems. Zarasų PSPC administracija kiekvieną savaitę turėjo pateikti savivaldybei paskiepytų asmenų sąrašus.
Prasidėjus masinei visuomenės vakcinacijai (gegužės vidury) nuo COVID-19 ligos, startavo ir patogesnė patobulinta vieninga elektroninė registracijos sistema 1808 (registracija telefonu 1808 arba internetinėje platformoje https://koronastop.lrv.lt/). Patobulinus informacinę gyventojų skiepijimo sistemą, darbas labai palengvėjo. Sistema patogi – visą darbą gali atlikti slaugytojos, kurios skiepų kabinete dirba po dvi (viena skiepija, o kita pildo dokumentus). Patogu ir tai, kad pacientai  dieną prieš skiepą gauna į mobilųjį telefoną informacinę SMS žinutę, kurioje nurodoma, kada ir kur bus skiepijamas. Tokie priminimai slaugytojoms sutaupo labai daug laiko sąnaudų, o kartu – yra labai patogūs gyventojams. 
 
Lietuvoje jau yra startavusi 12–16 metų asmenų vakcinacija. Nuo birželio 14 d. registruoti vaikus skiepijimui gali tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai (vaikai registruojami kaip ir suaugusieji – internetu https://koronastop.lrv.lt/ arba Karštosios linijos telefonu 1808). Bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų kartu su vaiku privalo atvykti į vakcinacijos centrą ir turėti su savimi asmens dokumentus. Raštiško atskiro sutikimo nereikia, nes atvykimas traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.
 
Asmenys nuo 12 metų amžiaus gali būti skiepijami šiomis vakcinomis nuo COVID-19 ligos – „Comirnaty“ (kompanijos „BioNTech“ ir „Pfizer) ir „Moderna“. 
 
Skiepijimas be išankstinės registracijos – irgi buvo savotiškas iššūkis, kurį nusprendė priimti Zarasų PSPC skiepijimo komanda. Buvo svarstoma, ar įmanoma bus suvaldyti srautą: visi norintys yra skiepijami „gyva eile“ (su savimi reikia turėti  būtinai asmens dokumentą ir telefono numerį), o užsiregistravę gyventojai skiepytis yra priimami savo registracijos laiku. Informacija apie skiepijimą be išankstinės registracijos yra viešinama įvairiuose rajono tinklapiuose, kur nurodoma, kada ir kokia vakcina bus skiepijami. Ši informacija nuolat atnaujinama. Šiuo metu skiepijimas „gyva eile“ vyksta kiekvieną trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį, nuo 13 iki 15 val. Zarasų PSPC pagrindiniame pastate (Malūno g.4, Zarasai), 112 kabinete.
 
Rajono gyventojai nemato labai daug vakcinacijai reikalingo darbo: kiekvieną savaitę yra planuojama, kiek reikia užsakyti vakcinų kitai savaitei, kaip paskirstyti žmogiškuosius išteklius skiepijimui, nes be viso šio darbo, skiepijančios slaugytojos turi atlikti ir savo tiesiogines pareigas.
 
Mūsų rajone „Vaxzevria“ ir „Moderna“ – nepopuliarios vakcinos. Buvo stengtasi, jog rajone neišnaudotos vakcinos būtų nukreiptos į kitus rajonus, kol nepasibaigė jų galiojimas ir pan. Bendradarbiavimas su Visagino medikais buvo ir yra abipus naudingas: kiekvieną antradienį, kai reikia iš Panevėžio pasiimti „Pfizer“ vakciną – vykstama paeiliui; puikiai buvo susiderinta ir priemonių, reikalingų vakcinacijai, tiekiamų iš Nemenčinės, pasiėmimas. O štai „Moderna“, „Vaxzevria“ ir „Johnson & Johnson“ vakcinas ir pagalbines priemones pristatydavo kurjeris. 
 
Žmonės į Zarasų PSPC neretai skambina ir klausia, ar gali skiepytis užsieniečiai? Gali tie, kurie turi leidimą laikinai gyventi; leidimą nuolat gyventi; ES piliečio šeimos nario kortelę; ES teisės gyventi pažymėjimą.
 
Kaip užsiregistruoti vakcinai, jeigu pacientas neturi lietuviško asmens kodo? Užsienietis, neturintis asmens kodo, privalo kreiptis į savivaldybės, kurioje pageidautų skiepytis, koordinatorių: jis nurodys, kurioje skiepijančioje įstaigoje reikės skiepytis. Savivaldybės skiepijimo koordinatoriai turi įsitikinti, kad pareiškę norą skiepytis asmenys patenka į vakcinacijos tikslinę grupę.
 
Dabartiniais duomenimis, 53 % rajono gyventojų jau pasiskiepijo. Rajone pasiskiepijusių asmenų skaičius yra šiek tiek didesnis nei Respublikos vidurkis (49 %). Bendrais duomenimis (rugpjūčio 10 d.) yra paskiepyta bent viena vakcinos doze 7780 rajono gyventojų. 
 
Virš 1000 rajono žmonių persirgo; yra žmonių, kurie sirgo besimptome forma ir turi antikūnių; dalis žmonių skiepytis nenori, o vaikai iki 12 metų neskiepijami. Aktyviausiai skiepijosi Zarasų ir Dusetų seniūnijos žmonės, pasyviausiai – turmantiškiai, tačiau ši situacija dabar gerėja.
 
Zarasų medikai teigia, kad skiepai padeda suvaldyti ligą, nes patys susidūrė su COVID-19 protrūkiu savo įstaigoje gruodžio ir sausio mėnesiais. Pasiskiepijus didžiajai daliai darbuotojų, bei daliai persirgus, protrūkiai nepasikartojo. 
„Greičiau nutraukti viruso plitimą ir išsaugoti daugiau gyvybių – prie šio tikslo turėtų prisidėti kiekvienas pilietis“, – taip mano Zarasų PSPC medikai, todėl dirba neskaičiuodami savo darbo valandų. 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite