KVIEČIAME DALYVAUTI ,,ŠKAPLIERIAUS AUDIME“

0
48
Stelmužė

Kviečiame į nemokamą edukaciją su vienintele sertifikuota Lietuvoje škaplierių meistre uteniške Aleksandra Stasytiene „Škaplierių audimas“, kuri įvyks 2021 m. spalio 28 d. (ketvirtadienį) 11.00 val. Stelmužės bažnytinio meno muziejuje.

Religinė sakramentalija škaplierius – tai austas paveikslėlis su santrumpa lotyniško IHS – (Kryžiaus simbolis, Jėzus žmonių gelbėtojas) ir RMA – ( Koplyčios simbolis, Regina Marija Angelų), prisiūtas prie gabaliuko milo ir sujungtas juostelėmis. Jis yra viena iš nykstančių nematerialaus kultūros paveldo vertybių, kurios vertė dvasinė ir dvasinės apsaugos. Apmaudu, kad šiandien dažniausiai naudojami plastikiniai arba metaliniai škaplieriai. 

Pasak meistrės A. Stasytienės, anksčiau kiekviena parapija turėdavo škaplierių audėją, o ši iš savo amato pragyvendavo, nes škaplierių paklausa buvo didelė. Tokia audėja Labanoro kaime buvo Ona Paukštienė, kuri tėvo sumeistrautas stakleles gavusi šešiolikos metų. O kai pati nebegalėjo austi, jas padovanojo Aleksandros motinai, kurias meistrė Aleksandra Stasytienė ir paveldėjo.

                     

Edukaciją organizuoja Utenos kraštotyros muziejaus padalinys Tradicinių amatų centras „Svirnas“ ir ji skirta kardinolo Vincento Sladkevičiaus metams paminėti.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros ministerija ir Utenos rajono savivaldybė.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite