ŽENKLAI MOLINUKĖSE

0
26
2

Zarasų viešoji biblioteka, įgyvendindama projektą „Knyga kitaip arba kitokių knygų formatuose baltų etninės kultūros ženklai“, edukacinėmis ir kūrybinėmis veiklomis siekė suteikti galimybę susipažinti su etnine kultūra Utenos regiono vaikams ir jaunuoliams iš įvairių socialinių grupių. Skatinti jų meninę saviraišką, pilietiškumą, skaitymo įgūdžius, kurti informacinę visuomenę. 

Bibliotekos lankytojams buvo organizuotos kūrybinės keramikos dirbtuvės „Knyga kitaip arba molyje etno ženklai“. Birželio-liepos mėnesiais vykusias veiklas Zarasų krašto muziejaus Amatų centre Antazavės dvare vedė dailininkas keramikas Romualdas Pučekas.

 Daugelis keramikos dirbtuvių dalyvių Amatų centre lankėsi pirmą kartą. Tai juos domino daug kas. Sužavėjo dvaras, jo aplinka, ekspozicijos. Žoliavimas parke su draugais ir keramiku Romualdu Pučeku. Jo pasakojimas apie būsimą veiklą. Minkydami ir kočiodami molį dalyviai formavo knygos lapus. Komponavo augalus įspausdami juos molyje. Mediniais ir metaliniais įrankiais raižė įspūdžius ir savo vardus.

 Antrojo užsiėmimo metu, kūrinių autoriams, jau išdegtus darbus reikėjo padengti glazūra. Žinoma,  pirmiausia, reikėjo išklausyti keramiko Romualdo Pučeko pasakojimo apie glazūrą,  jos atsiradimą, rūšis ir sudėtį. Sužinoję kaip dažyti ir išsirinkę spalvas kruopščiai dažė. Glazūruotus darbus vėl paliko  išdegti elektrinėje krosnyje.

Atvykę į autorinių keramikos knygų „KNYGA KITAIP arba ŽENKLAI MOLYJE“ parodos atidarymą autoriai su  lankytojais dalijosi įspūdžiais. Pasakojo kas jiems paliko didžiausią įspūdį dalyvaujant kūrybinėse dirbtuvėse, kuriant, ką sužinojo, pamatė, išmoko. Kiekvienas dalyvis džiaugėsi, kad ne tik sužinojo kaip kuriami molio darbai, bet ir praktiškai išbandė tapdamas knygos autoriumi.

Keramikos knygų ekspoziciją, eksponuojamą Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje, aplankė Zarasų meno mokyklos Dailės skyriaus ugdytiniai su mokytojais, Zarasų „Santarvės“ mokyklos moksleiviai ir priešmokyklinukai, bibliotekos lankytojai, svečiai iš Visagino.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Zina Černovienė, projekto vadovė

3

4

5

7

9

12

13

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite