BŪSIU SU TAVIM

0
13
Busiu WEB

Lapkričio 17 d. 18 val. Zarasų kultūros centre

VIRGINIJOS VAREIKYTĖS ir MAXIMILIEN DEJOIE filmas

Savižudybių epidemijos apimtoje šalyje gyvybes gelbsti žmogiškojo ryšio galia

Dvi moterys, psichologė ir policijos pareigūnė, imasi sudėtingos misijos – gimtajame miestelyje sumažinti rekordinį savižudybių skaičių. Valija ir Gintarė keliauja nuo durų iki durų, gelbėdamos vienišiausius savo bendruomenės narius empatija, jautrumu ir atjauta. Kasdien jausdamos gilią baimę prarasti dar vieną gyvybę, moterys užmezga stiprų tarpusavio ryšį, iš nelaimės gniaužtų ištrauksiantį ne vieną gyvybę. Drauge joms pavyksta numalšinti krizę ir atrasti, kad savižudybių prevencija gali būti veiksminga.
Jautriai gvildenant sudėtingas temas, dokumentiniame filme „Būsiu su tavim“ įkvėpimo semiamasi iš tikrovės, visai šalia mūsų aptinkamos daug dažniau, nei galėtume pagalvoti.

Dokumentiniame filme „Būsiu su tavim“ savižudybė – dramatiška ir skausminga pagrindinių veikėjų gyvenimo dalis; tačiau Valiją ir Gintarę palaiko stiprus vidinis pozityvas, užuojautos jausmas ir gebėjimas net ir sunkiausiomis akimirkomis į gyvenimą žvelgti su humoru.
Būtent šis kontrastas diktuoja mąslų, tačiau sykiu viltingą filmo toną. Siekiant sustiprinti šių dviejų nuotaikų sąveikos įspūdį, dinamiškos veikėjų kasdienybės kadrai filme pinasi su poetiškomis, intymiomis apmąstymų pauzėmis. Šių pauzių metu dėmesys sutelkiamas į idiliškas Kupiškio miestelio apylinkes. Tyrinėjant nuo miesto šurmulio atitrūkusias vietoves, gamtos peizažus ir lietuviško kaimo eksterjerą siekiama perteikti tiek pagrindinių filmo veikėjų, tiek ir kaimo gyventojų vidinį pasaulį. Šis kontrastas tarp ramybe dvelkiančių vaizduojamų vietų grožio ir slegiančio jų gyventojų sielvarto kinematografiškai atskleidžiamas per aštrų šviesos bei šešėlių sambūvį. Kadruojant atitinkamai siekiama pabrėžti vienatvės jausmą, nuošalius ir atskirtus objektus – kaip antai atokias sodybas – vaizduojant platesnio bendro vizualinio konteksto – laukų ar pievų – pakraščiuose. Kadravimui svarbus vaidmuo šiuo atveju tenka ir balansuojant tarp noro užfiksuoti intymias akimirkas ir gerbti žmonių privatumą. Todėl visame filme kamera sutelkiama į pagrindinių veikėjų veido išraiškas ir reakcijas, kitus pokalbio dalyvius paliekant už kadro ir jų buvimą perteikiant tik aplinkos detalėmis ir už kadro girdimais balsais.
„Būsiu su tavim“ – tai sėkmės istorija apie savižudybių prevenciją, įgyvendinamą dviejų puikiai savo darbą išmanančių ir pozityvumo nestokojančių moterų. Tikimės, kad šis filmas įkvėps ir kitas bendruomenes imtis spręsti sunkias socialines problemas, esminius išteklius atrandant bendruomenės viduje.

1987 m. Italijoje gimęs Maximilien Dejoie pradėjo kurti trumpametražius filmus būdamas labai jaunas. Įgijęs aktoriaus ir teatro istorijos laipsnį bei
baigęs fotografijos magistro studijas, jis pradėjo dirbti televizijos dokumentinių filmų režisieriumi. Jo ilgametražio filmo debiutas įvyko 2011 m. jam
sukūrus pseudodokumentinį filmą „Gerberio sindromas“ („The Gerber Syndrome“), kuris buvo pristatytas daugelyje tarptautinių kino festivalių ir išleistas skaitmeninėse platformose 45 šalyse. 2016 m. jis korežisavo dokumentinį filmą „Aš už tave pakalbėsiu“ („When We Talk About KGB“), pristatytą „Full Frame“ dokumentinių filmų festivalyje, o po to sekė „Būsiu su tavim“, antrasis jo korežisuotas ilgametražis dokumentinis filmas. 2019 m. jis tapo vienas iš keturių kino kūrėjų, kurį „The New York Times“ „T Brand Studio“ atrinko kaip išskirtinį firminio turinio kūrėją Europos teritorijoje. Šiuo metu jis yra „Tinginio“, savo antrojo ilgametražio filmo, kūrimo etape.

Baigusi kino ir televizijos režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Virginija Vareikytė režisavo savo pirmąjį ilgametražį dokumentinį filmą „Veidas už balso“ („The Face Behind the Voice“, 2012) apie garsų Lietuvos operos dainininką, kuris buvo rodomas visos Lietuvos kino teatruose. Antrasis jos dokumentinis filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ („When We Talk About KGB“, 2016 m.) tyrinėjo psichologines sovietinio režimo ir KGB smurto pasekmes visuomenei. Filmas buvo atrinktas daugiau nei 20 tarptautinių kino festivalių, tokių kaip „Full Frame“ dokumentinių filmų festivalis, Triesto kino festivalis ir Transilvanijos kino festivalis. Virginija dalyvavo tokiose dirbtuvėse kaip „Ex-Oriente“, „EsoDoc“ ir „IDFAcademy“. 2019 m. ji tapo viena iš keturių kino kūrėjų, kuriuos „The New York Times“ „T Brand Studio“ atrinko kaip išskirtinius firminio turinio kūrėjus Europos teritorijoje. „Būsiu su tavim“ yra trečiasis jos ilgametražis dokumentinis filmas. Šiuo metu ji kuria archyvinį dokumentinį filmą apie šešerių metų berniuko, 1981 m. įstrigusio arteziniame šulinyje, gelbėjimo operaciją.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite