PRIMINIMAS GYVENTOJAMAS APIE ANTIBIOTIKŲ VARTOJIMĄ

0
17
headache g08e960d6b 1920

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamentas atkreipia Utenos apskrities gyventojų dėmesį į atsakingą antimikrobinių vaistinių preparatų (antibiotikų) vartojimą, siekiant apsisaugoti, sustabdyti užkrečiamųjų ligų plitimą apskrityje.

Antibiotikai – tai vaistai, veikiantys prieš į organizmą patekusias bakterijas. Bakterines infekcijas sukelia įvairiausios bakterijos, todėl antibiotikų veikimo spektras platus. Skirtingi antibiotikai skirtingai veikia sukėlėjus. Vieni juos sunaikina, kiti stabdo jų augimą ir dauginimąsi. Vartojant antibiotikus, veikiamas ne tik ligos sukėlėjas, bet ir kiti organizme esantys naudingi mikroorganizmai. Išsiaiškinta, kad skiriant antibiotikus sumažėja asmens organizmo gebėjimas gaminti kai kurias medžiagas, kurios kovoja su infekcija. Profilaktiškai skiriami/vartojami antibiotikai gali pabloginti būklę ir pagreitinti komplikacijų atsiradimą. Nesant reikalo vartojant antibiotikus, organizme gali būti sukeliamos alerginės reakcijos, pilvo skausmai, pakisti žarnyno mikroflora, prasidėti viduriavimas. Prieš sukėlėjus neveiksmingų antibiotikų vartojimas, gali skatinti bakterijų rezistentiškumą, kitaip sakant, organizmo atsparumą antibiotikams. Dažnas ir neracionalus antimikrobinių preparatų vartojimas skatina bakterijas įgyti apsauginius mechanizmus prieš ilgą laiką sėkmingai naudotus antibiotikus, todėl bakterijos tampa jiems atsparios. Be reikalo pradėjus antibakterinį gydymą ligonis ilgiau nesveiksta, liga progresuoja ar įgauna lėtinę eigą. Gali būti slepiama sunki infekcija, todėl ligoniui nesveikstant, sunkiau nustatoma tiksli ligos bakteriologinė diagnozė (sukėlėjas) ir parenkamas efektingiausias preparatas.

Medicininiai duomenys rodo, kad labai svarbu antibiotikus vartoti tik paskirtomis dozėmis ir tik pagal šeimos gydytojo nurodymus. Pabrėžtina, kad vartojant per mažą dozę taip pat gali išsivystyti atsparumas antibiotikams. Jeigu vartojant paskirtą dozę pasireiškia šalutinės reakcijos, būtina kuo greičiau pranešti savo šeimos gydytojui. Negalima savarankiškai sumažinti dozę ar nutraukti gydymą. Ankstyvas gydymo nutraukimas gali iš naujo sukelti infekciją, nes ne visi sukėlėjai galėjo būti sunaikinti.

Atkreiptina, kad ir nebaigtas antibiotikų terapijos kursas, savo nuožiūra sumažinta antibiotikų dozė, gali skatinti įvairių užkrečiamųjų ligų plitimo riziką krašte, todėl turime saugoti savo ir kitų sveikatą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite