KAIP PASIRINKTI GERĄ AKUMULIATORIŲ?

0
48
akumuliatoriai

Artėjant žiemai visada rekomenduojame pasitikrinti akumuliatorių dar kartą. Jei jis senas, gal vertėtų pasvarstyti apie naujo įsigijimą? O gal pavyktų seną pakrauti? Pateiksime keletą patarimų, kaip pasirinkti gerą akumuliatorių, kuri tarnautų tinkamai žiemos ir vasaros metu keletą metų iš eilės.

Ar akumuliatorių galima atnaujinti?

Pastebėkite, ar jūsų akumuliatorius turi nedidelius varžtelius ant korpuso netoli polių? Jei taip, greičiausiai juos galima atsukti ir pakeisti viduje esančius elektrolitus taip pratęsiant akumuliatoriaus gyvenimą dar keliems metams. Patiems to daryti nerekomenduojama – tai turėtų daryti akumuliatorių specialistai, turintys reikalingą įrangą ir žinias.

Jei perkate naują akumuliatorių, kuriuo norėsite naudotis ilgai, turėkite omenyje, kad tokia galimybė tikrai yra ir visada galėsite akumuliatorių prikelti antram gyvenimui.

Nepersistenkite su akumuliatoriaus talpa

Akumuliatoriaus talpa matuojama ampervalandėmis Ah. Ji skiriasi priklausomai nuo automobilio galios, todėl į šį rodiklį reiktų atsižvelgti prieš perkant naują akumuliatorių. Rekomenduojama pirkti tokį, kuris būtų ne didesnis, nei 10 proc. negu numatyta gamintojo. Koks akumuliatorius yra numatytas galite pasižiūrėti automobilio techninėje knygelėje, kurią dažniausiai vežiojatės kartu su kitais automobilio dokumentais ir instrukcijomis.

Kodėl akumuliatoriaus talpa tokia svarbi? Viskas yra dėl generatoriaus gebėjimo akumuliatorių įkrauti. Jei talpa bus ženkliai per didelė, akumuliatorius niekada neįsikraus iki galo. Jei talpa – per maža, gali kilti problemų su laidais.

Paleidimo srovė

Ant akumuliatoriaus paprastai užrašyta ir paleidimo srovė, matuojama amperais – A. Tai srovė, kurios reikia, kad sklandžiai užvestumėte automobilį. Nors ir sakoma, kad kuo paleidimo srovė yra didesnė, tuo geriau automobilis užsiveda, kitoms elektros sistemos detalėms per didelė srovė nėra labai naudinga. Dėl šios priežasties reiktų pasitikslinti, kokią paleidimo srovę rekomenduoja jūsų automobilio gamintojas. Nurodytą skaičių galima viršyti, tačiau persistengti nereikėtų. Juk norite, kad akumuliatorius tarnautų ilgai ir sklandžiai, o ne sukeltų papildomų problemų laidams, saugikliams ar kitiems prietaisams.

Skirtingi akumuliatorių tipai

Akumuliatoriai dažniausiai yra vieno iš trijų populiariausių tipų:

  1. Švino rūgštiniai akumuliatoriai;
  2. Geliniai akumuliatoriai;
  3. AGM akumuliatoriai.

Švino rūgštiniai akumuliatoriai yra pigiausi ir populiariausi Lietuvoje. Jie veikia gana paprastai – į rūgšties tirpalą įleisti du švino strypai (anodas ir katodas), kurie iš generuoja elektros srovę. Jie veikia pakankamai efektyviai net ir automobiliu pastovėjus ilgesnį laiką ir akumuliatoriui natūraliai išsikrovus.

Geliniai akumuliatoriai veikia panašiai, kaip švino-rūgštiniai. Vietoj skysto rūgšties tirpalo naudojamas specialus gelis. Tai reiškia, kad net ir esant žemai temperatūrai toks akumuliatorius veikia efektyviai net ir iškrautas. Geliniai akumuliatoriai yra brangesni už švino rūgštinius, tačiau pritaikyti atšiaurioms sąlygoms.

AGM akumuliatoriai yra sukurti vadinamiems „start-stop“ automobiliams. Jie atsparūs mechaniniam poveikiui ir visiškai atsparūs lietuviškiems šalčiams, nes… neturi skysto elektrolito. AGM akumuliatoriai pagaminti iš stiklo pluošto plokštelių, kurios yra išmirkytos elektrolite ir jo prisigėrusios. Taip skysto tirpalo ten nėra, todėl jis neišgaruoja, nerūgštija, negraužia plastikinių detalių ir t.t. Tai bene pažangiausi akumuliatoriai, pigesni net už gelinius, pasižymintys geromis savybėmis.

Kuriuos rinksitės jūs? Dar kartą atsiverskite automobilio techninę knygelę ir pasižiūrėkite, ką rekomenduoja gamintojas.

Akumuliatoriaus matmenys nevienodi!

Prieš ieškodami akumuliatoriaus, nepatingėkite pasiimti liniuotę ir išsimatuoti tiksliai esamą akumuliatorių. Pamatuokite plotį ir ilgį, taip pat ir aukštį. Akumuliatorius įmontuotas gana uždaroje aplinkoje, jam papildomai vietos nėra, o skirtingi akumuliatorių modeliai gali būti skirtingų išmatavimų. Jei perkate akumuliatorius interneto parduotuvėje, atkreipkite dėmesį į išmatavimus, kurie visada parašyti. Nenusipirkite per mažo ar per didelio. Per mažas gali būti sunkiai pritvirtinamas, o per didelio tiesiog neįdėsite į senojo vietą.

Taip pat gali skirtis ir gnybtų forma. Dažniausiai jie bus apvalūs, tačiau kartais pasitaiko akumuliatorių ir su kvadratiniais gnybtais. Jie gali būti skirti žemės ūkio technikai, motociklams arba keturračiams, nors pagal parametrus tinka ir automobiliams.

Akumuliatorius galima įsigyti ir eoltas.lt interneto parduotuvėje palankiausiomis kainomis.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite