LAPKRIČIO 20-ĄJĄ PRASIDĖS NAUJA APLINKOSAUGINĖ AKCIJA „MIŠKAS“

0
25
miskas

Lapkričio 20 d. miškų kontrolės specialistai pradeda naują aplinkosauginę akciją „Miškas“. Šia akcija norima užtikrinti didesnę eglučių apsaugą prieš artėjančias žiemos šventes, todėl nuo lapkričio 20 d. iki gruodžio 24 d. aplinkosaugininkai vykdys reidus šalies miškuose, tikrins eglučių pardavimo punktus.

Norint apsaugoti mišką nuo neteisėtų kirtimų, visos akcijos metu bus vykdoma prevencinė stebėsena, o prieš Kalėdas ypatingas dėmesys skiriamas kalėdinių eglučių apsaugai.

„Miškų kontrolės inspektoriai norėdami pagerinti miškų apsaugą organizuoja įvairias prevencines ir švietėjiškas akcijas, viena iš jų pradėsime netrukus. Akcijos „Miškas“ metu organizuosime reidus eglučių pardavimų punktuose, taip pat vykdysime tikslinius reidus šalies miškuose“, – apie prasidėsiančią akciją pasakojo Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeuš Ablačinskij.

Pasak T. Ablačinskij, artėjant švenčių laikotarpiui daugeliui norisi pasipuošti namus eglute ar eglės šakomis. Tačiau pasitaiko žmonių, kurie savavališkai nusikerta eglutę ir ją parsineša namo.  

„Pastebime, kad žmonėms vis dar kyla ranka eglutę nusikirsti miške, nors tą daryti griežtai draudžiama. Taip pat gauname informacijos iš miškininkų, iš pilietiškų žmonių, kurie informuoja, kad miške aptiko padaugėjusių nupjautų eglučių kelmų. O tokių kelmų padaugėja dėl to, kad žmonės atvažiuoja ir be leidimo nusikerta jiems patinkančią eglutę“,– pastebimas problemas vardijo aplinkosaugininkas.

Kaip pabrėžė aplinkosaugininkas, net vienos eglutės nukirtimas, didelis nuostolis miškui. Kadangi tokiam medžiui užaugti ir susiformuoti reikia ne tik reikiamų sąlygų, bet ir laiko.

„Eglė toks medis, kuris paprastai užauga per 60-70 metų. Taip, savavališkai nukirstu medžiu pasidžiaugsime geriausiu atveju mėnesį, o eglė miške mus džiugins ne vieną dešimtmetį“, – priminė T. Ablačinskij.

Svarbu prisiminti, kad privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, tačiau tokiu atveju jis su savimi turėtų turėti miško nuosavybę įrodančius dokumentus.

Taip pat kalėdinę eglutę bus galima įsigyti jų pardavimo punktuose. Įprastai jomis prekiauja VĮ Valstybinių miškų urėdijos teritoriniai padaliniai, prekybos centrai ir pan.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad savavališkas eglučių kirtimas užtraukia ir administracinę baudą. Nelegaliai pasipuošti namus bandančiam fiziniam asmeniui tektų sumokėti nuo 60 iki 300 eurų baudą bei atlyginti gamtai padarytą žalą. Juridiniam asmeniui tokia bauda siekia nuo 300 iki 600 eurų.

Primename, kad apie neteisėtus miško kirtimus ar kitus pastebėtus pažeidimus galite pranešti telefonu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite