VIENIŠO ASMENS IŠMOKA SENJORAMS IR NEĮGALIESIEMS – BE PRAŠYMO

0
57
is1

Kitąmet vienišo asmens išmoka bus skirta automatiškai ir mokama be atskiro asmens prašymo, o ją gaus beveik penkis kartus daugiau šalies gyventojų. Tam šiandien pritarė Seimas. Skaičiuojama, kad nuo kitų metų pradžios 32 eurų dydžio vienišo asmens išmokos priklausys apie 280 tūkst. vienišų neįgaliųjų ir pensinio amžiaus žmonių. 

„Kitąmet vienišo asmens išmokos gavėjų ratas prasiplės. Išmoka pasieks ir tuos vienišus žmones, kurie apie tai, kad turi teisę gauti vienišo asmens išmoką, galbūt ir nežino. Išmoka bus paskirta be atskiro prašymo. Tam skirsime per 100 mln. eurų. Tikimės, kad ši papildoma išmoka padės sumažinti visų vienišų mūsų senjorų ir neįgaliųjų skurdą ir atskirtį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Visiems asmenims, kuriems vienišo asmens išmoka priklauso, „Sodra“ ją skirs automatiškai, be atskiro prašymo raštu ar telefonu, kaip yra iki šiol. Vienišo asmens išmoka bus skiriama nuo dienos, kurią asmuo atitinka sąlygas skirti ir mokėti.

Vienišo asmens išmokos gavėjai, kuriems ši išmoka priklausys nuo 2022 metų pradžios, išmoką ir susidariusią nepriemoką už kelis mėnesius gaus iki kovo mėnesio pabaigos. 
Teisę į vienišo asmens išmoką įgis papildomai apie 3 tūkst. gavėjų. Ją gaus ir senatvės pensijos amžių sukakę ir neįgalūs asmenys, neturintys teisės gauti socialinio draudimo pensijos ar šalpos pensijos.

Vienišo asmens išmoka bus mokama ir socialinio draudimo senatvės pensijų gavėjams, kurie yra pateikę prašymą atidėti šios pensijos mokėjimą. 

SVARBU. Asmeniui, kuriam yra paskirta socialinio draudimo našlių pensija, valstybinė našlių renta ar jis gauna iš užsienio valstybės periodinės pensinio pobūdžio išmoką našlystės atveju, vienišo asmens išmoka bus skiriama tik jam atsisakius jo gaunamos išmokos dėl našlystės. 

Vienišo asmens išmoka bus pristatoma tokia pačia tvarka, kaip ir pensija ar šalpos išmoka. Jeigu, pavyzdžiui,  šalpos senatvės pensija pristatoma į namus, tai ir vienišo asmens išmoka bus pristatyta į namus. Jei šalpos neįgalumo pensiją žmogus gauna į asmeninę sąskaitą, tai ir šią išmoką gaus į tą pačią sąskaitą. 

Vienišo asmens išmoka ir socialinio draudimo našlių pensija neturės įtakos kitoms asmeniui priklausančioms kas mėnesį mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, taip pat skiriamai piniginei socialinei paramai, apmokėjimui už socialines paslaugas.

Vienišo asmens išmokos dydis 2023 m. ir vėliau bus lygus socialinio draudimo našlių pensijos dydžiui, kuris kasmet bus indeksuojamas.

is2

Nuo šių metų liepos 1 d. teisę gauti 28,63 eurų dydžio vienišo asmens išmoką turi daugiau nei 60 tūkst. asmenų: vieniši šalpos pensijų ir mažų pensijų priemokų gavėjai. Pirmąsias vienišo asmens išmokas „Sodra“ jau pradėjo mokėti, kartu bus išmokama ir vienišo asmens išmokos nepriemoka, jeigu ji susidarė. 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite