KIETUMO INDEKSAS IR DYDIS – SVARBIAUSI KRITERIJAI, RENKANTIS SLIDININKO BATUS

0
48
slid

Slidinėjimas – sportas bei pramoga, pasižyminti visa eile privalumų, svarbių kalbant ne tik apie žmogaus fizinę, bet ir psichologinę sveikatą. Tačiau, norint pajusti tikrąjį šios veiklos teikiamą malonumą, eiti ant sniego taip, kaip stovi, savaime suprantama, negalima. Puikaus slidinėjimo „receptas“ apima ne tik tinkamą trasą, šaunią kompaniją (privalomas „ingredientas!“), bet ir kokybišką, individualiai pritaikytą inventorių. Viena svarbiausių šio dalių – slidinėjimo batai, kurių platų asortimentą rasite fizinėje bei internetinėje Terra Sport“ parduotuvėje.

Kaip pabrėžia „Terrasport“ konsultantai, slidinėjimo batai – viena tų prekių, kurias, siekiant išsirinkti geriausią variantą, žūtbūt reikėtų matuotis. Aišku, ne kiekvienas turi tokią galimybę arba, net ir leisdamasis į realias paieškas, nori turėti šiokį tokį teorinių žinių bagažą. Išskyrėme svarbiausius niuansus, į kuriuos, renkantis slidininko batus, reikia atkreipti dėmesį.

Kietumo indeksas

Slidžių batai yra pagaminti iš paminkštintos vidinės dalies, suteikiančios kojai komforto ir šilumos bei išorinio, plastikinio kiauto. Kalbant apie šį, svarbiausias rodiklis – kietumo arba „flex“ indeksas. Renkantis batų kietumą, atsižvelgiama į individualius slidinėjimo įgūdžius bei slidinėjimo stilių. Pradedantiems slidininkams rekomenduojami „ׅComfort“ serijos batai, kurių kietumas svyruoja nuo 45 iki 70. Pažengusiems siūloma rinktis 80-110 kietumo indekso „Performance“, o šios srities sportininkams bei asmenims, propaguojantiems agresyvų slidinėjimo stilių – „Expert“ serijos slidinėjimo batus („flex“ indeksas – 120-150).

Moterims slidininkėms visada rekomenduojami batai, kurių išorinis kiautas, lyginant su vyriškais batais, yra minkštesnis. Pradedančiosioms – 50-60, pažengusioms – 65-80, profesionalėms – 85-100, o lenktynininkėms – 110 ir didesnis kietumo indeksas.

Batų dydis

Idealiai tinkantis slidžių batų dydis garantuoja komfortą bei sumažina traumų tikimybę. Šios paskirties batų dydis nustatomas remiantis vadinamąja „Mondo“ skale (dydis matuojamas vadovaujantis vidinio pado ilgiu, išreikštu centimetrais).

Ekspertai teigia, jog ir su slidininko batais, kurių dydis jums idealiai tinka, iš pradžių galite jaustis nepatogiai, tačiau tas jausmas tikrai neturi būti skausmas ar kitas akivaizdus diskomfortas. Vaikštant, kulnas turėtų būti stabilus, o ir gebėti judinti pirštus bate, kuris nėra per didelis, įprastai yra sudėtinga.

Slidinėjimo batų prisitaikymo prie individualios kojos anatomijos procesas dažnai paspartinamas, termoformuojant šių vidinę dalį specialiu fenu. Ši paslauga suteikiama prekybos vietose.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite